Hamilton dospěl. Pojede pro titul, ne pro vítězství

Ondřej Roubínek
9. 10. 2008 13:00
Vloni ztratil pilot McLarenu 17bodový náskok
Vloni Hamilton triumfoval ve Fudži, ale nakonec přišel o titul. Jak to bude letos?
Vloni Hamilton triumfoval ve Fudži, ale nakonec přišel o titul. Jak to bude letos? | Foto: Reuters

Fudži - Dospěl jsem a poučil se z loňských chyb, hlásí před Velkou cenou Japonska formule jedna Lewis Hamilton.

Pilot McLarenu proto věří, že letos dokáže vystoupat až na vrchol a získá světový titul. Tomu podřídí i taktiku v posledních třech závodech - nepožene se za každou cenu za vítězstvím. Dobře už totiž ví, že cenu zlata může mít byť jen jediný bod.

"Řekl bych, že minulý rok jsem byl trochu mladší a vyjukaný z toho, že jsem do formule teprve přišel," prohlásil Hamilton před Velkou cenou Japonska.

"Od té doby se toho odehrálo hrozně moc; díky nejrůznějším aférám a nezvyklým situacím jsem se toho hodně naučil," tvrdí.

V šikaně číslo deset se nepříjemně blízko seznámil s vysokým a hrbolatým obrubníkem i Lewis Hamilton se svým McLarenem.
V šikaně číslo deset se nepříjemně blízko seznámil s vysokým a hrbolatým obrubníkem i Lewis Hamilton se svým McLarenem. | Foto: Reuters
Čtěte více:
Mosley bije na poplach: Formule musí šetřit, je krize
Ferrari zavrhlo semafor v boxech. Vrátí se k lízátku

"Před rokem jsem před Velkou cenou Japonska taky vedl šampionát, ale neuvědomoval jsem si závažnost mého postavení a toho, co se bude dít kolem mě. Tlak byl obrovský a já se s tím vypořádal, jak nejlépe jsem uměl. Ale to nebylo dost," vzpomíná Hamilton.

"Poučil jsem se ze svých chyb a letos tu stojím jako člověk, který dospěl v soukromém životě i jako závodní pilot," věří třiadvacetiletý Brit ve své schopnosti.

"Čistě jako jezdec se v této části sezony cítím díky zlepšené psychice i kondici o hodně silnější než vloni. Minulý rok jsem byl v tomhle okamžiku tou bláznivou sezonou hrozně vyčerpaný," přiznává pilot McLarenu.

McLaren chce oba tituly

Lewis Hamilton sice vloni ve Fudži dokázal vyhrát a navýšil tak svůj náskok v čele šampionátu (před Alonsem vedl o 12 bodů, před Räikkönenem dokonce o 17), ale v posledních dvou Grand Prix selhal a o titul nakonec přišel.

Letos mladý Brit vede jezdecký šampionát o sedm bodů a triumf si už nechce nechat utéct.

Lewis Hamilton nepojede za každou cenu na vítězství.
Lewis Hamilton nepojede za každou cenu na vítězství. | Foto: Reuters

Novinářům tak přiznal, že pokud bude potřeba, nepožene se za každou cenu za vítězstvím, ale spokojí se i s menším počtem bodů.

"Teď se plně soustředíme na titul, takže je důležité dojíždět závody a získávat body pro tým," připomíná Hamilton, že McLaren po výbuchu Ferrari v Singapuru vede i Pohár konstruktérů.

Vedoucí muž šampionátu, který minulý rok v těžkém závodě na mokré trati ve Fudži kraloval, prý byl letos před cestou do Japonska daleko klidnější.

"Vloni jsem byl docela nervózní. Ale letos nic podobného nepozoruji," ujistil novináře Lewis Hamilton.

 

Právě se děje

Další zprávy