Boj právníků místo závodění. Jak FIA potopila McLaren

Ondřej Roubínek
24. 9. 2008 12:00
Podle McLarenu funkcionář FIA lhal kvůli precedentu
Místo jezdců na trati rozhodovali právníci. A Lewis Hamilton vede šampionát stále jen o bod.
Místo jezdců na trati rozhodovali právníci. A Lewis Hamilton vede šampionát stále jen o bod. | Foto: Reuters

Praha - Jen s jednobodovým náskokem v čele průběžného pořadí jezdeckého šampionátu formule jedna vyrazí Lewis Hamilton čtyři závody před koncem sezony do Velké ceny Singapuru.

Odvolací soud Mezinárodní automobilové federace zamítl protest stáje McLaren žádající zrušení pětadvacetivteřinové svého pilota v belgické Grand Prix jako nepřípustný.

Arbitři se tak vůbec nemuseli vyjádřit k otázce, jestli Hamilton získal zkrácením jedné ze šikan nepřípustnou výhodu oproti Kimimu Räikkönenovi.

Lewis Hamilton opouští jednání Odvolacího soudu FIA v Paříži.
Lewis Hamilton opouští jednání Odvolacího soudu FIA v Paříži. | Foto: Reuters
Čtěte více:
McLaren u soudu pohořel. Trest pro Hamiltona platí
Jste pilot? Nejste, okřikl Hamilton právníka Ferrari

Tribunál smetl odvolání britské stáje ze stolu s tím, že podle pravidel formule jedna (článek 152) se proti trestu průjezdem boxovou uličkou nejde nijak bránit.

McLaren se snažil soudce přesvědčit, že když  k penalizaci došlo až po závodě a trest se tak změnil na připočtení 25 vteřin k výslednému času, už pod článek 152 nespadá.

Právník týmu z Wokingu také připomněl události po loňské Velké ceně Japonska.

Tam byl Vitantonio Luizzi ze stáje Toro Rosso v posledních kolech potrestán průjezdem boxovou uličkou kvůli předjíždění pod žlutou vlajkou a ve výsledku z toho byla 25vteřinová penalizace.

Protest Italů ovšem za nepřípustný považován nebyl a u Odvolacího soudu se projednával. To McLaren považoval za jasný precedent.

Lhala FIA kvůli precedentu

A tady se objevuje v jednání FIA zásadní rozpor. Zatímco v zamítnutí protestu McLarenu to soudci vysvětlují tím, že v případě Luizziho nikdo ze zainteresovaných námitku o nepřípustnosti nevznesl, na samotném jednání v Paříži zaznělo ještě něco jiného.

Podle serveru autosport.com FIA britskému týmu sdělila, že v Japonsku vznikla chyba už u vynesení původního verdiktu traťových komisařů, když trest nebyl klasifikován jako průjezd boxovou uličkou.

A Charlie Whiting, ve FIA zodpovědný za sportovní stránku závodů, oznámil, že šéf komisařů při této Velké ceně, Tony Scott-Andrews, mu přiznal své pochybení.

Čtěte také: Vztek u McLarenu: Ve Spa stejně vyhrál Hamilton

Jenže McLaren přišel s prohlášením Scotta-Andrewse, který byl Whitingovými slovy "extrémně překvapen". "V krátkosti, je to hrubě nepřesné a matoucí," reagoval podle serveru šéf komisařů.

Právník McLarenu pak apeloval na soudce, aby tyto neshody vzal v úvahu při svém rozhodování.

"Až budete zvažovat svůj verdikt, vezměte v potaz způsob, jak se někteří členové FIA chovají. K tomu není už co víc dodat," podotkl na závěr Mark Phillips.

 

Právě se děje

Další zprávy