VIDEO Česko vidělo poprvé dvojité salto vzad na motorce

ČTK ČTK
21. 11. 2010 12:50
Závod MS v Ostravě vyhrál Čech Libor Podmol.

Ostrava - Český motokrosový jezdec Libor Podmol vyhrál v Ostravě čtvrtý závod seriálu mistrovství světa v halovém freestylu a probojoval se do čela průběžné klasifikace.

Sedm tisíc diváků v ČEZ Aréně však aplaudovalo také Američanu Scottu Murrayovi, který na závěr sobotního programu úspěšně skočil první dvojité salto vzad na českém území.

Čtěte také:
Vicemistr světa v motokrosu zemřel po pádu na tréninku

Murray po roce v Ostravě složil úspěšný reparát. Jeho loňský pokus skončil krkolomným pádem, letos však obtížný trik na upravené rampě dotočil bezchybně.

Specialista z Michiganu, který pro případ pádu jezdí v hokejové výstroji, po úspěšné show doslova propadl euforii a dlouho se přímo na scéně veselil a objímal s ostatními jezdci.

Podívejte se na Murrayho double backflip:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Mám z toho obrovskou radost," radoval se Murray. "Dneska jsem měl den, cítil jsem formu. Už po prvním saltu jsem věděl, že mám dobrou rotaci a byl jsem si skoro jistý, že to vyjde. Jsem rád, že jsem to po roce v Ostravě mohl zopakovat a vyšlo to," řekl Murray.

 

Ani letos se však úvodní den neobešel bez pádu. Smolařem se stal hned první účastník kvalifikace Aleš Liemann, jenž po triku zvaném cliffhanger neustál dopad a na okraji dojezdové muldy spadl z motorky dolů.

Obešlo se to bez vážnějších následků: sedmadvacetiletý závodník odešel z arény po svých a po vyšetření v nemocnici byl s naraženými žebry propuštěn domů.

Podmol jel riskantně

Po Murrayovi se stal druhým hrdinou večera ostravský rodák Podmol, který se na domácí půdě nechal bouřícím davem vyhecovat ke dvěma riskantním jízdám.

Na triumf v kvalifikaci navázal i v dvouminutové finálové jízdě, ve které necelé dva měsíce po zlomenině klíční kosti vystřihl celkem šest variací backflipů a završil ji těžkým under flipem nac nac.

V neděli se jede znovu

Z trůnu tak k velké radosti publika na poslední chvíli sesadil úřadujícího mistra světa a obhájce titulu Remiho Bizouarda, jenž u pětičlenné poroty rozhodčích zabodoval precizně zvládnutým náročným backflipem scorpion.

"Musím poděkovat fantastickým divákům. Vyhecovali mě," prohlásil Podmol. Seriál pokračuje v Ostravě dalším závodem ve stejném obsazení v neděli od 15 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy