Startuje zvláštní Dakar. Česká naděje? Zase kamiony

Martin Jůzek
2. 1. 2009 12:15
Dakar bude měřit více než devět tisíc kilometrů
Posádky i jejich stroje jsou už připraveny v Argentině
Posádky i jejich stroje jsou už připraveny v Argentině | Foto: Sport

Buenos Aires - Dva roky čekali fanoušci motorismu na klasický Dakar. Dočkali se. V pátek slavnostně začíná slavný závod, který ovšem bude plný novinek. Hlavní změnou je prostředí, kde se pojede.

Dakar zůstává v rallye jen názvem, aby se zachovala tradice.

Z africké pouště se kamiony, automobily a motocykly přesunuly na jiný kontinent, do Jižní Ameriky. Po loňském nuceném zrušení akce, kdy organizátoři vzali hrozby afrických bojovníků za svobodu vážně, je to pochopitelný krok.

Na účastníky čeká poznávání Argentiny a Chile, různorodých prostředí, kde nyní panuje léto a jsou zde obrovská vedra.

Čtěte více: Rallye Dakar byla zrušena! Kvůli bezpečnosti

Podmínky se budou během čtrnácti etap hodně měnit. Oficiální start je naplánován na sobotu do Buenos Aires, argentinské metropole. Po snazší pasáži se přesunou do Patagonie, potom je čekají písečné duny a při přejezdu do Chile nebezpečné Andy.

V jednu chvíli (v deváté etapě) se dostanou poblíž Aconcaguy, se skoro sedmi tisíci metry nejvyšší hory Ameriky.

Po patnácti dnech s jedním dnem volna, po přesně 9574 kilometrech, které závodníci ujedou, je čeká cíl znovu v Buenos Aires.

Slavné rallye se zúčastní celkem 837 soutěžících, kteří jsou rozděleni do 217 motocyklů, 25 čtyřkolek, 177 automobilů a 81 kamionů. Na startu bude celkem čtrnáct posádek s českou vlaječkou, což je rekordní účast.

Jako už předloni nebude za volantem kamionu Karel Loprais, legenda, jíž se přezdívá Monsieur Dakar.

Sedět bude jen v novinářském vozidle doprovodu a kromě jeho pohledu ze závodu by měl být důležitým rádcem svého synovce Aleše Lopraise, který chce Tatru dovést k dalšímu úspěchu.

V nejtěžší "váhové" kategorii se představí i další dvě tatrovky - tým kolem Tomáše Tomečka a kolem skoro domácího Brazilce Andrého de Azeveda.

Čeká se vyrovnanější průběh než v Africe a ruský Kamaz už není takovým favoritem. Mluví se o tom, že až dvacet posádek má šanci na umístění na stupních vítězů.

"Nechci nikoho předem vyzdvihovat. Mezi favority patří samozřejmě známá jména a staré dobré firmy, ale špička bude širší než kdy jindy. Budeme si muset počkat, jak to nakonec dopadne, ale půjdeme do toho naplno hned od začátku," říká Aleš Loprais.

Aktuálně.cz vám bude přinášet čerstvé zpravodajství z Dakaru.

Češi na STARTU:
Motocykly: Martin Macek (Yamaha), David Pabiška (KTM), Dušan Randýsek (KTM), Jan Froněk (KTM), Ivo Kaštan (Honda), Josef Macháček (Yamaha, čtyřkolka), Oldřich Bražina (Yamaha, čtyřkolka).

Automobily: Miroslav Zapletal, Tomáš Ouředníček (Mitsubishi); Jiří Janeček, Viktor Chytka (Toyota).

Kamiony: Aleš Loprais, Vojtěch Štajf, Milan Holáň (Tatra); Tomáš Tomeček, Vojtěch Morávek, Radomír Smolka (Tatra); Martin Macík, Josef Kalina, Jaroslav Valtr (Liaz); Marek Spáčil, Zdeněk Kubeša, Jaroslav Lamač (Liaz); Robert Randýsek, Roman Šiška, Vladimír Nemajer (MAN); Ladislav Fajtl, Jan Bervic, Pavel Kubíček (Liaz).

 

Právě se děje

Další zprávy