Rallye Dakar byla zrušena! Kvůli bezpečnosti

Red Spo
4. 1. 2008 13:30
Pouštní rallye byla zrušena z bezpečnostních důvodů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Lisabon - Rallye Dakar se tento rok nepojede. Slavný pouštní motoristický závod byl v pátek zrušen z bezpečnostních důvodů; jen den předtím, než měl být oficiálně zahájen.

Organizátoři oznámili rozhodnutí zrušit jubilejní třicátý ročník v pátek po 13. hodině. Vyslyšeli tak doporučení francouzského ministerstva zahraničí, které upozorňovalo na neúnosná bezpečnostní rizika v nepokoji zmítané Mauretánii.

V africké zemi, ve které se mělo jet osm klíčových pouštních etap z celkových patnácti, byli na konci prosince zavražděni čtyři francouzští turisté. Ale hlavním důvodem pro definitivní odvolání slavné rallye byly teroristické hrozby mířící přímo proti průběhu závodu a jeho účastníkům.

"Naším nejdůležitějším úkolem je zajistit bezpečnost všem: od obyvatel zemí, kterými vede trasa závodu, přes profesionální i amatérské závodníky, technický personál až po novináře, partnery a další spolupracovníky," stojí v prohlášení na oficiálních internetových stránkách dakarské rallye.

"Chceme ubezpečit, že bezpečnost není, nikdy nebyla a nikdy nebude předmětem jakéhokoliv kompromisu," pokračuje dokument. Proto bylo vedení závodu nakonec nuceno sáhnout k bezprecedentnímu kroku - zrušit celý ročník.

Symboly nejde zničit

"Dakar je symbol a symboly nemůže zničit nic. Zrušení ročníku 2008 nemůže ohrozit budoucnost rallye Dakar," ubezpečují organizátoři.

Jedním ze symbolů Dakaru je i Karel Loprais. Letos měl doprovázet svého synovce Aleše, který chtěl obhájit třetí místo.
Jedním ze symbolů Dakaru je i Karel Loprais. Letos měl doprovázet svého synovce Aleše, který chtěl obhájit třetí místo. | Foto: Radek Vičík

Zřejmě nejobtížnější motoristický podnik světa má problémy se zajištěním bezpečnosti na africkém kontinentu už léta. Vloni byla ještě před startem zrušena etapa do malijského Timbuktoo, kde se měli cvičit bojovníci Al-Kájdy.

Letos pak na Štědrý den vyděsila organizátory zpráva z Mauretánie o zastřelení čtyř francouzských turistů poblíž města Aleg u hranic se Senegalem. Vedení závodu se do pro celou rallye klíčové země ihned rozjelo a od místní vlády dostalo bezpečnostní garance. V té chvíli to vypadalo, že slavný závod je zachráněn.

Ale o několik dní později už je vše jinak. Už od pátečních dopoledních hodin prosakovaly do médií informace o možném zrušení celého podniku, informaci pak potvrdila France-Télévisions.

 

Právě se děje

Další zprávy