Hirvonen vyhrál Finskou rallye, Prokop mistrem světa

Sport Sport, ČTK, Red Spo
2. 8. 2009 12:40
Martin Prokop slaví juniorský titul s předstihem
Mikko Hirvonen při Finské rallye
Mikko Hirvonen při Finské rallye | Foto: Reuters

Jyväskylä - Pro jubilejní desáté vítězství v mistrovství světa si dojel ve Finské rallye domácí pilot Mikko Hirvonen s fordem. V devátém podniku letošního seriálu si připsal třetí triumf po sobě a upevnil si vedení v průběžném pořadí.

PředSébastienem Loebem, kterého porazil o 25 sekund, má náskok tři body.

Do konce šampionátu, v němž francouzský pilot obhajuje s citroënem titul z předchozích pěti let, zbývají tři soutěže.

Třetí místo ve Finsku obsadil další domácí závodník a Hirvonenův týmový kolega Jari-Matti Latvala se ztrátou téměř 50 sekund.

Loebovi se nepovedlo zopakovat loňský úspěch, kdy Finskou rallye poprvé v kariéře vyhrál, a znovu si zkomplikoval cestu za šestým titulem. V úvodu sezony sice zvítězil pětkrát za sebou, ale pak se mu přestalo dařit.

V Řecku po havárii nedojel a nehodu měl také v Polsku, kde skončil sedmý.

Radost bude mít po Finské rallye také Martin Prokop. Jako první český jezdec se stal juniorským mistrem světa v automobilových soutěžích. Svůj triumf potvrdil právě na severu, kde vyhrál a s předstihem může slavit titul.

"Je to neuvěřitelné! Trvalo nám dlouho, než jsme tohohle dosáhli. Finská rallye byla dlouhá, ale zvládli jsme ji. Je to fantastické, splnil se mi velký sen. Je to nejlepší moment mého života," citoval šťastného Prokopa server mediasport.cz.

Prokop s citroënem C2 obsadil v celkové klasifikaci čtrnácté místo. V kategorii Junior WRC zvítězil o 55 sekund před Finem Kallem Pinomäkim na renaultu.

Polák Michal Kosciuszko a Němec Aaron Burkart, kteří ještě mohli Prokopa na cestě za vytouženým titulem ohrozit, skončili na třetí respektive čtvrté pozici s více než tříminutovým odstupem.

Kosciuszko sice ztrácí před Katalánskou rallye na Prokopa jen čtyři body, ale závěrečnou soutěž šampionátu nepojede.

Šestadvacetiletý jezdec letos zvítězil také na Kypru a Sardinii, v Irsku a Polsku skončil druhý. Na juniorském trůnu vystřídal Francouze Sébastiena Ogiera, který letos závodí už v hlavním šampionátu WRC.

 

Právě se děje

Další zprávy