Poplach jménem KHL. Ruské hokejové nebezpečí se blíží

Zdeněk John
13. 3. 2012 9:05
Co přesně řekl Medveděv o hokeji v Praze
Porada před zápasem KHL. Bude se CSKA Moskva v příští sezoně radit ve vysočanské hale?
Porada před zápasem KHL. Bude se CSKA Moskva v příští sezoně radit ve vysočanské hale? | Foto: hclev.ru

Praha - Tentokrát to nebude žádná překvapivá ruská invaze. Přestěhování klubu Lev z Popradu do Prahy a s ním vstup KHL na české území bude postupné, alespoň podle toho, co Aktuálně.cz říkaly zdroje z tuzemského hokeje i z Ruska. Přesto se extraligové kluby i vedení svazu dívají na příští vyjednávání o průniku KHL do Česka s obavami o peníze, diváky i o hráče.

I tentokrát vyvolala slova šéfa KHL Alexeje Medveděva poplach v médiích - stejný, jako když majitelé Lva nedávno jen přesídlili firmu zpod Tater do Prahy.

Co vlastně Medveděv řekl? Na tiskové konferenci před Pohárem budoucnosti, tedy zápasem All star týmů Východu a Západu juniorské varianty KHL, odpovídal na otázku deníku Sovětskij sport. Reportéři nejstaršího sportovního plátku v Rusku se ptali, nakolik je možné přestěhování slovenského Lva do Prahy.

Čtěte také:

"Taková varianta se zvažuje. Lev, mimochodem, se narodil v Česku. V Praze plánují hrát v šestnáctitisícové O2 areně," řekl doslova Medveděv. Další tutovka, že KHL už vstupuje do Česka, byla na světě. I když opět poněkud předčasně.

Co řekl šéf KHL

Je možné, že Poprad bude hrát v Praze?

Taková varianta se zvažuje. Lev, mimochodem, se narodil v Česku. V Praze plánují hrát v šestnáctitisícové O2 areně. Česká hokejová federace podporuje tuto myšlenku, všechny předchozí spory jsou zapomenuty, financování Lva je v pořádku. Slovensko také nezůstane bez KHL. Bratislavský Slovan v březnu podá přihlášku na vstup do naší ligy. Klub má nový stadion pro 9 500 diváků. Juniorským týmem Lva se tak stane Energie z Karlových Varů. A juniory Slovanu budou Tatranští vlci.

Žádná smlouva podepsána není, potvrdil v pondělí šéf Bestsportu Richard Benýšek, provozovatele O2 areny. Hokejový svaz (jehož souhlas by byl nutný, kdyby nějaký český klub chtěl hrát KHL) zatím vyjednává o vstupu ruské ligy jen neoficiálně, jak připustil prezident svazu Tomáš Král.

Když to říká Medveděv...

Přesto je jasné, že se den, kdy se ruská liga vláme do výsostných vod české extraligy, rychle blíží. "Když už o tom takhle otevřeně mluví Medveděv, je jasné, že to přijde. A asi brzy," řekl Aktuálně.cz člověk dobře informovaný o postupu majitelů O2 areny v Rusku i v tuzemském hokeji.

Dopady na místní ligu jsou jasné a nepříliš veselé. Už teď je složité udržet sponzory, kteří chtějí dávat stále méně a méně peněz. Ve chvíli, kdy se tu objeví marketingově silnější soutěž, ruská KHL, může být ještě hůř.

Vysavač na dobré hráče

Je navíc pravděpodobné, že by v Praze hrající klub byl nepříjemnou konkurencí, i pokud jde o hráče. Lepší platy by mohly stáhnout do týmu to nejlepší, co nyní bruslí v extralize.

K tomu, aby se současný popradský klub rychle (od nové sezony) přeměnil v pražský, brání v tuto chvíli především jedna zásadní věc - finance. Poprad potřebuje, aby mohl hrát své zápasy v O2 areně co nejlevněji, nejlépe zadarmo. O tom pochopitelně nechtějí ani slyšet majitelé poloprázdné arény, z níž kvůli neúspěšné sezoně a pádu do play-out odešla Slavia.

Slavia má v hale smlouvu až do roku 2024, ale pokud jde o peníze, není to žádná výhra. Pro Slavii je hala moc drahá, pro majitele není Slavia úplně lukrativní zboží. V tom spočívá zásadní výhoda Popradu pro jednání o ceně.

Jeho nevýhodou je ale zkušenost z první sezony v ruské lize. Bylo to drahé, poznali čeští majitelé kolem ČKD Group. Musí nyní zvážit, zda jim stojí za to vytáhnout z banky dalších zhruba pět milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy