Budějovice opět propadly. Slavia kralovala ve Švédsku

Ondřej Roubínek
12. 11. 2008 21:53
Budějovice - Ufa 0:3, Linköpings - Slavia 4:5
Budějovický brankář Turek nestačil odolával ruským atakům.
Budějovický brankář Turek nestačil odolával ruským atakům. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

České Budějovice / Linköping - Jako noc a den se lišily výkony obou českých zástupců v hokejové Lize mistrů.

Zatímco Mountfield České Budějovice na domácím ledě zcela propadl v zápase s ruským Salavatem Julajev Ufa, pražská Slavia vyhrála v Linköpingu 5:4 a přiblížila se na dosah postupu do semifinále.

Naopak Jihočeši si prohrou 0:3 už jistě uzavřeli cestu do dalších bojů: druhému celku ruské KHL by totiž k jistotě postupu do semifinále stačila i remíza v základní hrací době.

A nutno podotknout, že poslední celek české O2 extraligy ruskému týmu k jistotě postupu do semifinále prvního ročníku hokejové Champions League notně pomohl.

Zápas jsme sledovali ON-LINE

Ve dvou úvodních přesilovkách Ufy ještě podržel Mountfield brankář Turek, ale po hloupém vyloučení Frola, který se na vlastní modré nechal obrat o puk a pak si musel pomoci faulem, už domácí inkasovali.

Sraženou přihrávku za bezmocného Turka usměrnil Andrej Kutějkin - 0:1. Hosté i nadále na ledě naprosto dominovali a bezkrevný výkon Budějovických ještě umocnila 16. minuta.

Prakticky nikým neatakovaný Kůrka vyslal na zteč vlastní branky českého útočníka ve službách Ufy Michala Mikesku, který s přehledem zavěsil do šibenice Turkovy branky.

Bokroš ven, volají fanoušci

Definitivně do kolen srazil bezmocné domácí hokejisty úvod druhé části. Po hloupém vyloučení Hřebejka ještě Turek zázračně zlikvidoval Koltsovovu bombu, pak ho ale spoluhráči znovu nechali zcela napospas ruským útočníkům.

Brankář Jihočechů vyrazil puk do klubka hráčů před sebou, odkud se dostal k úplně volnému Alexeji Těreščenkovi, který bez problémů skóroval - 0:3.

Trápení domácích nezlomily ani dvě přesilovky v závěru druhé třetiny, jedinou větší šanci Mountfieldu spálil Kůrka a sotva ze dvou třetin zaplněná Budvar Aréna poprvé sborově burácela: "Bokroš ven!".

Ve třetí části vyslali domácí na brankáře Tarasova, který nahradil Jeremenka - podobně jako na druhé straně Hořčička Turka -, ale ten si poradil i s bombou Radka Dudy v nájezdu dvou na jednoho.

Ani čestný úspěch

Prořídlé tribuny se nakonec puku v ruské síti přeci jen dočkaly, ale jejich radost byla zbytečná. Kuchejda se snažil překvapit Tarasova vyjetím zpoza branky a kotouč se pohyboval někde po brankové čáře.

Rozhodčí si nebyl jistý a přerušil hru s tím, že se poradí s videorozhodčím. Jenže v tu chvíli se k dorážce do prázdné klece dostal Vak, kterého ovšem sudí - jenž branku nakonec neuznal - svým brzkým písknutím připravil o gól.

Jihočeši si pak přeci jen vytvořili ještě další šance, ale když zahodili i padesátivteřinovou přesilovku pěti proti třem, zůstala i po zápase na jejich kontě svítit smutná nula. Do šaten je pak vyprovázelo skandování "Bokroš ven!" a "My chceme Motor!".

Čest českého hokeje zachraňovala Slavia

V úplně jiné formě se v hokejové Lize mistrů představuje druhý český zástupce. Mistrovská Slavia dokázala po Curychu, kde triumfovala díky Bednářovi až po samostatných nájezdech, zvítězit také na švédské půdě v Linköpingu.

Svěřenci reprezentačního kouče Vladimíra Růžičky zažili zápas jako na houpačce. Dvakrát v něm vedli už o dvě branky, domácí ale dokázali skóre vyrovnat a posléze i otočit, pak se ovšem totéž podařilo také slávistům.

Zápas jsme sledovali ON-LINE

Poprvé se hosté prosadili už v šesté minutě, dokonce při vlastním oslabení. Na Žižkovo nahození si najel Jakub Sklenář a zamířil přesně k tyči Franssonovy branky.

Jak se má naložit s početní výhodou, ukázala Slavia v patnácté minutě. Na trestné seděli hned dva hráči domácích a obránce Novák zakončoval z ideální pozice po kombinaci celé přesilovkové formace. Hosté tak odcházeli do kabin s nadějným dvougólovým vedením.

Zápas jako na houpačce

Linköping ale nesložil zbraně a odměnou mu byla kontaktní branka hned v úvodu druhé části hry. Na ni ale okamžitě dokázal zareagovat Červenka a Slavia měla znovu navrch o dva zásahy.

Tempo ale udávali dále domácí a hnali se neustále do útoku. Uběhly jen dvě minuty a bylo to zásluhou Slováka Majeského znovu jen o branku.

Slavia má nakročeno k postupu do semifinále.
Slavia má nakročeno k postupu do semifinále. | Foto: Ondřej Besperát

Ještě hůře se hostům dýchalo těsně před druhou přestávkou. Na trestné lavici seděl Vašíček, kouč Švédů Slavomír Lener si vzal oddechový čas a udělal dobře. Puk se po rozehrání a zmatcích před Svobodou dostal k Beaudoinovi a ten skóre vyrovnal.

Stejně jak skončil třetinu druhou, zahájil Linköping i tu třetí. Slavia odolávala jeho tlaku jen těžko, na střelu kapitána Erikssona ze 42. minuty už byl ale Svoboda krátký.

Do konce zápasu ovšem stále chybělo dost času a fanoušek, který viděl utkání české reprezentace na nedávno skončeném turnaji Karjala právě proti Švédsku, dobře věděl, že kouč Růžička je schopen své svěřence výborně namotivovat k obratu.

A to se také stalo. Červenka si najel do pásma domácích, přihrál na druhý kruh Jaroslavu Bednářovi a hrdina minulého zápasu na ledě Curychu vyrovnal.

Už za chvíli navíc Slavia znovu vedla. Její skvělou hru v oslabení přetavil ve druhý gól v početní nevýhodě Jiří Doležal.

Domácí sice zkusili v závěru utkání i hru bez brankáře, největší šanci Carlssona ale vychytal Svoboda a český mistr si tak ze Švédska odvezl všechny tři body. Před závěrečným zápasem s Curychem v O2 areně vede skupinu D se čtyřbodovým náskokem, Švýcaři ale mají zápas s Linköpingem k dobru.

Výsledky:
HC Mountfield - Salavat Julajev Ufa 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky:
12. Kutějkin, 16. Mikeska (Koltsov), 25. Těreščenko (Perežogin)
Mountfield: Turek (40. Horčička) - Toman, Gřegořek, Jareš, Poživil, Frolo, Vydarený, Mucha, Sičák - Hudec, Kůrka, Huml - Duda, Bílek, Veselý - Kotrla, Kuchejda, Vak - Hřebejk, Květoň, Mertl
Ufa: Jeremenko (40. Tarasov) - Šadilov, Proškin, Kirill Koltsov, Černov, Blaťák, Kutějkin, Kupcov, McCarthy - Vorobjev, Těreščenko, Perežogin - Grigorenko, Taratuchin, Radulov - Nurtdinov, Antipov, Medvědov - Konstantin Kolcov, Čermák, Mikeska

Linköpings HC - HC Slavia Praha 4:5 (0:2, 3:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 23. Eriksson (Persson), 26. Majeský (Hlinka), 39. Beaudoin (Surový), 42. Eriksson (Fernholm, Persson) - 6. Sklenář (Žižka), 15. Novák (Kadlec, Červenka), 24. Červenka (Bednář, Vašíček), 46. Bednář (Červenka, Tomica), 49. Doležal (Beránek)
Linköping: Jonas Fransson - Johan Fransson, Saravo, Pihl, Fernholm, Gunnarsson, I. Majeský, Aalto - Hlaváč, Beaudoin, Hlinka - Eriksson, Petterström, Persson - Zackrisson, Surový, Hakanson - Froshaug, Carlsson, Ylven
Slavia: Svoboda - Kadlec, Drtina, Vašíček, Novák, Žižka, Kolařík, Jebavý, Sloboda - Beránek, Vondrka, Hruška - Červenka, Tomica, Bednář - Kraft, Micka, Sklenář - Růžička, Jelínek, Doležal

 

Právě se děje

Další zprávy