Srdeční vada, selhání lékařů. Proč zemřel Čerepanov?

Jiří Šidliák, sid
14. 10. 2008 23:30
Hokejové Rusko zuří: Kdo za to může?
Alexej Čerepanov slaví s Jakovem Selezněvem gól do sítě USA v utkání o bronz během letošního MS 20 v Pardubicích.
Alexej Čerepanov slaví s Jakovem Selezněvem gól do sítě USA v utkání o bronz během letošního MS 20 v Pardubicích. | Foto: Zuzana Hronová, Reuters

Omsk - Ruský Omsk se zahalil do černého. Jeden z nejnadanějších hokejistů poslední doby, devatenáctiletý útočník Alexej Čerepanov, je po smrti. Zkolaboval přímo na střídačce během pondělního zápasu v Čechově.

V šoku jsou jeho spoluhráči v čele s Jaromírem Jágrem, smutní celé hokejové Rusko a ptá se: Proč muselo dravé pravé křídlo zemřít tak brzy?

Jedni spílají lékařům a nedostatečnému vybavení na stadionu v Čechově, jiní zase dávají na výsledky šetření komise KHL a nechápou, jak mohl Čerepanov s nemocným srdcem hokej vůbec hrát.

Čtěte také: Tragédie: Jágrův spoluhráč Čerepanov dal gól a zemře

Ruské orgány hned po tragické smrti mladého hokejisty přišly s tím, že mohl trpět ischemickou chorobou, která způsobuje nedostatečné prokrvení srdce.

K verzi vrozené srdeční vady dospěla také vyšetřovací komise Kontinentální hokejové ligy.

Podle viceprezidenta KHL Vladimira Šalajeva, kterého citoval server strana.ru, měl Čerepanov nadměrně zvětšený srdeční sval.

"Choroba u něj nepropukla v průběhu utkání nebo před rokem, ale daleko dříve. Srdce člověka v jeho věku by mělo vážit asi 290 gramů, zatímco Alexejovo mělo 495 gramů," objasnil příčinu srdečního kolapsu.

Neměl hokej vůbec hrát

Pokud by se toto zjištění potvrdilo, je jasné, že někdo musel zanedbat své povinnosti při Čerepanovově zdravotní prohlídce.

"Vůbec neměl hrát hokej," rozčiloval se Šalajev.

Čtěte také: Jágr byl u jeho posledních chvil, říká agent Čerepanova

Vyšetřování navíc potvrdilo i předchozí spekulace, že u haly v Čechově nebyla k dispozici sanitka.

Draftovaný Alexej Čerepanov pózuje s představiteli klubu New York Rangers.
Draftovaný Alexej Čerepanov pózuje s představiteli klubu New York Rangers. | Foto: Zuzana Hronová, Reuters

"Posouzení přímé souvislosti mezi tímto pochybením a smrtí hokejisty jsou v kompetenci orgánů činných v trestním řízení," píše se v tiskové zprávě KHL.

Na stadionu nebyl pravděpodobně ani funkční defibrilátor, který mohl Čerepanova zachránit. Podobně, jako se to poštěstilo Jiřímu Fischerovi, který před třemi lety zkolaboval na střídačce Detroitu.

Díky včasnému zásahu lékařů a dostatečnému zdravotnickému vybavení byl život českého obránce zachráněn, i když k vrcholovému hokeji už se nikdy nevrátil.

Čerepanov ale takové štěstí neměl. V pondělí večer vydechl v Čechově naposledy a už ve středu se s juniorskou hvězdou naposled rozloučí na omském hřbitově.

 

Právě se děje

Další zprávy