Vokoun na MS nepojede, Hadamczik doufá v Pavelce

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
27. 3. 2012 10:25
Z reprezentace se omluvili i Roman Hamrlík a Zbyněk Irgl
Tomáš Vokoun
Tomáš Vokoun | Foto: Jaroslav Šindelář

Kravaře - Česká hokejová reprezentace se na letošním mistrovství světa bude muset obejít bez brankáře Washingtonu Capitals Tomáše Vokouna.

Dvojnásobný světový šampion, jehož tým v NHL stále bojuje o play off,  se reprezentačnímu trenérovi Aloisi Hadamczikovi omluvil kvůli svým potížím s třísly.

Pro zdravotní problémy odmítl reprezentační pozvánku i Vokounův spoluhráč Roman Hamrlík a útočník Dynama Minsk Zbyněk Irgl.

Čtěte také:

Hadamczik povolal na úvodní kemp i Tenkráta a Veselého
Štěpánek s Červenkou byli ve čtvrtfinále KHL nejlepší

Po nedávné inspekční cestě v zámoří naopak potvrdilo Hadamczikovi zájem reprezentovat množství hráčů, včetně loňské opory mezi třemi tyčemi Ondřeje Pavelce.

Pokud jeho Winnipeg nepostoupí do play off, mel by se o post brankářské jedničky utkat s Jakubem Štěpánkem z Petrohradu, který momentálně září v play off KHL.

"Máme tam spoustu dobrých hráčů a všichni, včetně těch nejzvučnějších jmen, mají zájem. Samozřejmě, pokud budou zdraví. Cítil jsem, že chtějí reprezentovat," uvedl Alois Hadamczik.

Posily z NHL mají otevřenou cestu

Základ reprezentačního výběru, který tvoří hráči z extraligy a vyřazených klubů z KHL, se již od tohoto pondělí připravuje na kempu v Kravařích.

Roman Hamrlík.
Roman Hamrlík. | Foto: Reuters

Příští týden tento tým čekají dva přípravné duely s Lotyšskem v rámci Euro Hockey Challenge.

Na postupné skládání výběru pro MS má nicméně Alois Hadamczik ještě poměrně dost času. Šampionát, jenž letos poprvé hostí dvě země, tedy Finsko a Švédsko, totiž začíná až čtvrtého května.

Tou dobou by mělo být již rozhodnuto jak o vítězi extraligy, tak KHL, a také by měly být již odehrány zápasy prvního kola play off NHL, jež startuje už 11. dubna.

Ostatně klíčové zápasy MS, tedy čtvrtfinále, se budou hrát až 17. května, a tak budou mít trenéři ještě dost času na to, aby ze zámoří přilákali další posily.

Již nyní je navíc téměř jisté, že mezi šestnáct nejlepších týmů NHL se nevejdou Carolina Hurricanes s Jiřím Tlustým a Jaroslavem Špačkem, Montreal Canadines s Tomášem Kaberlem a Tomášem Plekancem, Columbus Blue Jackets (Václav Prospal, Radek Martínek) a Edmonton Oilers (Aleš Hemský, Ladislav Šmíd).

Aktuální nominace českého týmu:

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha)

Obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Petr Zámorský (Zlín), Tomáš Kudělka (Vítkovice), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.)

Útočníci: Lukáš Kašpar, Kamil Kreps, Jiří Novotný (všichni Astana/KHL), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha), Petr Holík, Ondřej Veselý (oba Zlín), Lukáš Klimek, Petr Strapáč (oba Vítkovice), Martin Adamský (Třinec), Pavel Kašpařík (České Budějovice), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Michal Birner (Turku/Fin.), Petr Vampola (Servette Ženeva/Švýc.).

 

Právě se děje

Další zprávy