Milan Nový míří do síně slávy. Spolu s Pavlem Burem

Sport ČTK Sport, ČTK
2. 12. 2011 13:10
Nový je historicky nejlepším střelcem reprezentace
Milan Nový
Milan Nový | Foto: Jaroslav Šindelář, hckladno.cz

Curych - Nejlepší střelec české hokejové historie Milan Nový bude v příštím roce uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Legendární útočník a dvojnásobný mistr světa se ve vybrané společnosti ocitne jako dvaadvacátý Čech.

Spolu s ním se v květnu při mistrovství světa dočkají v Helsinkách stejné pocty další slavní hráči Fin Raimo Helminen, Rus Pavel Bure, Phil Housley z USA a také kanadský trenér Andy Murray.

Nový letos v září oslavil 60. narozeniny. V hráčské kariéře dosáhl vedle titulů mistra světa z let 1976 a 1977 ještě čtyřikrát na stříbro a jednou na bronz, byl členem druhého týmu z olympijských her v Innsbrucku 1976.

Čtěte také: Maskot pro příští MS: Pták, co má rád rock a džem

Šestkrát byl československým mistrem (pětkrát s Kladnem a jednou s Jihlavou), třikrát vyhrál anketu Zlatá hokejka pro nejlepšího hráče roku. S 594 góly je suverénním lídrem Klubu hokejových střelců deníku Sport, který zohledňuje počet branek v reprezentaci (120) a nejvyšší domácí soutěži (474).

Slavnostní ceremoniál se uskuteční 20. května ve finské metropoli, kde ve stejný den vyvrcholí mistrovství světa společně pořádané Finskem a Švédskem.

Spolu s uvedením legendárních hráčů obdrží cenu Paula Loicqa za přínos mezinárodnímu hokeji Kanaďan Kent Angus. Dosud bylo do Síně slávy IIHF uvedeno 183 osobností z 22 zemí, zatím posledním Čechem byl letos in memorian vyznamenán brankář Bohumil Modrý.

 

Právě se děje

Další zprávy