Hadamczik: Pokusíme se uspět i bez zkušených obránců

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
8. 2. 2011 15:45
Hadamczik chce navázat na výkony z turnaje v Rusku
Alois Hadamczik odpovídá novinářům
Alois Hadamczik odpovídá novinářům | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Navázat na povedený výkon z ruského Channel One Cupu a vyrovnat se s absencí zkušených obránců. To je podle trenéra české hokejové reprezentace Aloise Hadamczika cíl před turnajem LG Hockey Games ve Stockholmu.

Národní tým se sešel na odpoledním tréninku v Tesla Areně v kompletním složení, i když útočník Omsku Petr Vampola přiletěl z Ruska na poslední chvíli. V domovské hale Sparty se tým sešel k jedinému společnému tréninku před středečním odletem do Švédska.

Čtěte také:
Červenka: Chci uspět s Omskem, pak budu přemýšlet o NHL

"Chceme opět hrát co nejlepší hokej a vyhrát každý zápas, aby diváci byli spokojení. Jdeme zároveň do turnaje s cílem vyzkoušet nové hráče, kteří ve výběru ještě nebyli," řekl novinářům Hadamczik.

S absencí zkušených beků si musíme poradit

Český trenér musel místo původně nominovaných obránců Miroslava Blaťáka, Lukáše Krajíčka a útočníků Zbyňka Irgla a Marka Kvapila povolat do obrany debutanta Jakuba Jeřábka a Lukáše Zíba a do útoku Martina Adamského a Petera Jánského.

Foto: Reuters

Velké starosti mu dělá především absence čtyř zkušených obránců, kteří kvůli zranění či nepovolení startu ze strany klubů nemohli přijet. Mrzí ho především to, že trojici Michal Barinka, Karel Rachůnek a Josef Vašíček nepustila na turnaj ruská Jaroslavl. 

"Změn bylo víc, protože Rusové nám nepustili hráče z Jaroslavle. Není to příjemné, protože obrana je celá obměněná, ale vymlouvat se na to nebudeme. Nebudu ale zastírat, že bez zkušených obránců jako Rachůnek, Blaťák, Barinka a Krajíček to bude těžší," řekl Hadamczik.

"Šanci dostanou další, kteří se jí musí zhostit, a kteří budou bojovat o další pozvánky na reprezentační akce," dodal.

Červenka bude hrát s Průchou a Koukalem

I přes absenci zmíněných hráčů bude chtít Hadamczik navázat na výkon z Channel One Cupu, kde čeští hokejisté skončili s pěti body druzí.

Foto: Reuters

"Hlavním cílem je pokusit se navázat na předchozí turnaj v Rusku, kde jsme dostali jen šest gólů, kdežto na prvním turnaji ve Finsku jich bylo dvanáct. Budeme proto znovu vycházet z dobré obrany podpořenou dobrým gólmanem," doufá Hadamczik.

Co se týče brankářů, oproti turnaje v Rusku chce Hadamczik vedle Jakuba Štěpánka využít i druhého gólmana Alexandra Saláka. "Jsem přesvědčen o tom, že tentokrát si zachytají oba brankáři, ale o tom, jak se podělí, je ještě předčasné mluvit," dodal.

Jasno však má o složení první formace.

"První útok je ve složení Průcha - Koukal - Červenka, vzadu pak budou hrát Škoula s Němcem. Společně by měli chodit i na přesilovky. Budeme hrát na šest obránců, ale ti se budou v každém utkání střídat," prozradil Hadamczik část sestavy.

Zlepšit musíme důraz a přesilovky

"Snažili jsme se k sobě dát hráče, kteří už spolu působili v jednom týmu, a u kterých je velká vůle si vyhovět," poukázal na to, že vedle souhry Petra Průchy s Petrem Koukalem bude spoléhat na spolupráci klubových spoluhráčů Lukáše Kašpara s Jiřím Novotným nebo bývalých parťáků Jana Marka s Tomášem Rolinkem.

Na trénincích chce Hadamczik vylepšit především důraz hráčů před brankou. "Musíme zlepšit práci v předbrankovém prostoru, zvýšit důraz v brankovišti a zlepšit přesilové hry."

První zápas odehraje český tým ve čtvrtek od 19:30 s domácím mužstvem. Netradičně pozdní termín však Hadamczik jako velkou komplikaci nebere. "Termín od 19:30 je sice zvláštní, ale my se tomu budeme muset přizpůsobit."

Předpokládaná sestava:

Němec, Škoula, Lojek Čáslava, Nakládal, Mojžíš, Zíb, Jeřábek - Průcha, Koukal, Červenka - Gulaš, Marek, Rolinek - Kašpar, Novotný, I. Rachůnek - D. Květoň, Vampola, Adamský - Jánský.

 

Právě se děje

Další zprávy