ŽIVĚ Finsko - Česko 2:3 po samostatných nájezdech

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
16. 12. 2010 19:30
Přečtěte si online reportáž z úvodního zápasu 'ruského' Channel One Cupu mezi hokejisty Finska a České republiky, který Češi vyhráli 3:2 na samostatné nájezdy. V domácím prostředí jsou Finové, zápas se totiž hrál v hale Blues Espoo v Tapiole nedaleko Helsinek.
Foto: Sport

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítám vás u online reportáže z úvodního zápasu 'ruského' Channel One Cupu mezi hokejisty Finska a České republiky. V domácím prostředí budou hrát Finové, zápas se totiž hraje v hale Blues Espoo v Tapiole nedaleko Helsinek. Zápas začíná v 17:30. 

- Reprezentace sice Seveřany vyřadila po samostatných nájezdech na květnovém zlatém šampionátu v Německu, v normální hrací době je však porazila naposledy v září 2009. V dalších devíti zápasech se to Česku nepovedlo, na listopadové Karjale dokonce Finsko vyhrálo jednoznačně 5:0. 

- A stejně jako na předešlé akci budou mít i tentokrát hráči Suomi výhodu domácího prostředí, zápas se totiž hraje v Tapiole nedaleko Helsinek, v domovské aréně celku Blues Espoo. "Bude to asi náročnější než hrát s Finy v Moskvě, ale systém tour je takový. Musíme se s tím vyrovnat a podat co nejlepší výkon, abychom uspěli," řekl trenér Alois Hadamczik. 

- Baron Arenou zní hymny obou týmů. Nejdřív česká poté finská. 

- Národní tým se na Channel One Cupu bude snažit vylepšit dojem po nevydařeném předešlém turnaji, na kterém prohrál všechny tři zápasy. "Musíme zlepšit obrannou činnost, protože jsme dostávali góly po individuálních chybách, které by v mezinárodním hokeji neměly být," podotkl kouč národního týmu. 

- Zápas bude mít slavností nádech hned pro dva hráče - kapitán Tomáš Rolinek i Jan Marek nastoupí ke svému stému startu v reprezentačním dresu. 

- Sestava Česka: Štěpánek - K. Rachůnek, Blaťák, Lojek, Čáslava, Krajíček, Barinka - Klepiš, Vampola, Hubáček - Bulis, Marek, Rolinek - Irgl, Vašíček, Kvapil - Jan Kovář, Koukal, I. Rachůnek - Adamský. 

- Sestava Finska: Tarkki - Hietanen, Nordlund, Karalhati, Jalasvaara, Malmivaara, Uusitalo, Jaakola, Korpikari - Pyörälä, Viitaluoma, Pesonen - Lehtonen, Lindgren, Lahti - Louhivaara, Hytönen, Komarov - Tyrväinen, Wirtanen, Marjämaki. 

- Zápas rozhoduje švédská dvojice Lärking - Björk, na čarách jsou Finové Puolakka a Terho. 

1. Zápas právě začal. 

1. Finové mají hned v úvodních sekundách obrovskou šanci. Po zaváhání české obrany si Pyöräla najel před českou branku. Odražený puk ale poslal těsně vedle Štěpánkovy branky. 

2. Těžká rána pro český tým hned na úvod. Třetí nejproduktivnější hráč KHL Josef Vašíček byl za vražení na hrazení Fina Malmivaary vyloučen na pět minut a do konce utkání. Češi se budou pět minut muset bránit v oslabení. 

5. Štěpánek zlikvidoval tři nebezpečné pokusy Finů u tyče své branky. Největší z nich měl Lahti, ale Štěpánka, který čelil jeho pokusu vleže, nepřekonal ani z opakované dorážky. 

7. Náhradník za Vašíčka Adamský je na ledě, Češi hrají v plném počtu. 

9. Dvě velké šance českého týmu. Marek prošel přes dva Finy, Tarkki však vyrazil jeho povedenou střelu mimo bránu. Poté Bulis tečoval Klepišovo nahození, ale Tarkki puk betonem vykopl. Vzápětí byl Nordlundem faulován Rolinek a Češi budou hrát první přesilovku. 

11. Čechům se však přesilovka nedaří. Nevytvořili si v ní ani jednu šanci. 

12. Lahti má druhou velkou šanci vstřelit gól. Z pravé strany se řítil sám na Štěpánka, jenže ten jej vychytal.  

13. A je tu možnost nápravy. Komarov je vyloučen za hákování a Češi budou mít další přesilovku. 

15. Ani druhou přesilovku český tým nevyužil. A Tarkki opět příliš práce neměl. 

17. Marek Kvapil dává první gól zápasu - 0:1. Pro Finy je velmi nešťastný. Po výborném uvolnění pálil Kvapil z mezikruží, od Tarkkiho hokejky se puk vymrštil na břevno a od Nordlunda se odrazil za brankovou čáru, což potvrdil i videorozhodčí. (Asistence Čáslava a Lojek) 

20. První třetina skončila. 

- První třetina byla ve znamení opatrnosti, přestože první sekundy zápasy přinesly vzruchu dost. Češi zatím vedou 1:0, když se s přispěním finského obránce Nordlunda trefil Kvapil. 

21. Začíná druhá třetina. 

21. Pesonen je vyloučen za hákování a Česku se skýtá výhoda třetí přesilovky. 

21. Češi ale přesilovku dlouho nehráli. Rovněž za hákování je vyloučen Bulis. 

23. Při hře čtyř proti čtyřem se ani jeden z týmů do šance nedostal. Pesonen a Bulis jsou zpátky na ledě. 

25. Komarov vjel v brankovišti do Štěpánka a na ledě se strhla mela. Komarov je vyloučen na 2 minuty za nesportovní chování a Češi budou hrát přesilovku. 

27. Češi si opět nevytvořili v přesilovce žádnou šanci, naopak v jejím závěru mohli inkasovat. Štěpánek vyrazil Karalahtiho střelu na tyč a od ní se odrazil puk mimo bránu. 

32. Finové si zahrají přesilovku. Za faul na Marjamakiho je vyloučen Martin Lojek.  

34. Velká šance Finů na vyrovnání. Pyörälä se po odrazu puku ocitl zcela sám před Štěpánkem, ten mu však sjel z hole, když se chystal zasunout puk do sítě. 

34. Lojek je na ledě. 

38. Finové budou hrát opět přesilovku. Bulis jde dnes podruhé na trestnou za krosček. 

40. Komarov dvacet sekund před koncem druhé třetiny vyrovnává - 1:1. Deset sekund před koncem přesilovky dostal Komarov puk mezi kruhy a trefil se přesně nad Štěpánkovo rameno. 

40. Druhá třetina skončila. 

- I druhá třetina byla na gólovky skoupá. Agilnější byli Finové, jejichž střely dlouho úspěšně likvidoval Štěpánek. Až dvacet sekund před koncem třetiny se trefil Komarov, který tak vyrovnal na 1:1. 

41. Začíná třetí třetina. 

43. Barinka krosčekoval a Finové si zahrají další přesilovku. 

45. Finové tentokrát přesilovku nevyužili, Barinka je na ledě. Tentokrát si Finové nevypracovali žádnou šanci. 

47. Obrovská šance Koukala po Bulisově nahození. Bulis u mantinelu zachytil puk, vyslal jej na Tarkkiho, ten jej vyrazil před volného Koukala, jenže jeho dorážka mířila jen do Tarkkiho betonu. 

49. Češi teď zabrali. Krajíčkova střela z mezikruží končí jen těsně mimo pravé Tarkkiho tyče. 

51. Teď zase zahrozili Finové. Hytönen dvakrát dorážel před Štěpánkem, ten však stihl zareagovat. 

53. Lojek prvním gólem v reprezentaci v pravý čas upravuje stav na 2:1. Marek vybojoval v rohu kotouč, přihrál ho přes celou šířku kluziště Lojkovi, který z první trefil puk přesně do rohu Tarkkiho branky. 

54. Velká šance Finů na vyrovnání. Lahti jel z levé strany sám na Štěpánka. Ten však vynikajícím zákrokem lapačkou udržel české šance na výhru. 

55. Hned vzápětí je však vyrovnáno - 2:2. Po Tyrväinenově střele od modré dorazil do odkryté brány puk Wirtanen. 

57. Češi teď budou mít před sebou dvě perné minuty. Potřetí jde za sekání na trestnou lavici Jan Bulis. Trenér Hadamczik si bere oddechový čas.  

58. Štěpánek vytasil dva klíčové zákroky po střelách Pesonena a Vittaluomy. 

59. Bulis je na ledě. 

60. Skončila třetí třetina. 

- Po šedesáti minutách se nerozhodlo. Na řadu tak přijde pětiminutové prodloužení. 

61. Začíná prodloužení. 

61. Hned v jeho úvodu mohl rozhodnout Marek. Vyjel si zpoza branky a bekhendem vstřelil, Tarrki však semaforem puk lapačkou zachytil.  

65. Obrovská šance na rozhodnutí, Klepiš však trefil břevno. Po přečíslení tří proti dvěma vystřelil Koukal, Tarkki vyrazil puk před sebe, puk se po závaru došoural ke Klepišově, jenže ten z úhlu trefil jen břevno zcela odkryté brány. 

65. Češi budou mít v posledních 43 sekundách přesilovku 4 na 3 po Hytönenově držení Koukalovy hole. 

65. Konec prodloužení. Češi přesilovku nevyužili. 

SN Začínají samostatné nájezdy. 

1. První jel Pesonen, ale trefil jen Štěpánka do betonu - 0:0. 

1. Klepiš neproměnil blafák do bekhendu. 

2. Lindrgren trefil tyčku po střele na lapačku. 

2. Markovu střela na lapačku trefila Tarkkiho do ruky.  

3. Lehtonen střílel mezi betony, ale nedal. 

3. Gól. Marek Kvapil střelou mezi betony jako jediný blafák proměnil a Češi získávají bod navíc. 

- Češi získávají své vůbec první dva body v tomto ročníku Euro Hockey Tour. V sobotu se v odvetě finále mistrovství světa utkají od 12 hodin s Ruskem. 

- Nejlepšími hráči se stali finský kapitán Jere Karalahti a za českou stranu Jan Marek. 

- V průběžně hraném druhém zápase v Moskvě vyhráli Rusové nad Švédskem 5:3. 

- Tímto se s vámi loučím a těším se na shledanou v sobotu. 

 

Právě se děje

Další zprávy