Češi nestačili na Rusko. Turnajový triumf nezískají

Martin Jůzek, maj
20. 12. 2009 14:22
Rusko - Česko 4:3 SN

Moskva - Čeští hokejisté turnaj Channel One Cup v Moskvě nevyhrají. Rozhodla o tom jejich nedělní porážka s domácím Ruskem, které nakonec vyhrálo až díky samostatným nájezdům.

Svěřenci trenéra Růžičky museli stejně jako v sobotu proti Švédsku dotahovat, dvakrát srovnali výsledek, leč na víc než na jeden bod jejich snaha nestačila. Favoritovi podlehli 3:4.

Zápas jsme sledovali on-line ZDE

Díky výhře Finska nad Švédskem zůstali Češi na konečném třetím místě. Stejná příčka jim patří i po třech podnicích EHT.

Čtěte dále: Jágr vs Rusko: Poslední test na olympiádu, ví Růžička

Lépe do zápasu vstoupilo Rusko

Češi měli po sobotě jen dvacet hodin odpočinku, přesto do zápasu s Ruskem vlétli dobře. Nejdříve měl šanci Jágr, pak Bednář. Gólem jejich střely neskončily, ani Rusové však nemohli mít radost - nevyužili přesilovku pět na tři.

Jenže přišla šestnáctá minuta. Nejprve se sice hráči v bílých dresech ubránili přečíslení domácího výběru, akce ovšem pokračovala. Zaripov pak využil špatného postavení obránců, našel hůl Saprykina, který otevřel skóre.

Zajímavý hokej pokračoval i ve prostředním dějství. Jednou z hlavních postav této dvacetiminutovky se stal český útočník Čajánek, který třikrát fauloval a vždy si šel na sednout na trestnou lavici.

Rusové využili až tuto třetí početní výhodu - po několika vteřinách se o to postaral Nikulin. Od modré čáry chytře nahodil puk, jenž prošel až záda Schwarze. Moskevská aréna šílela, psala se 36. minuta a domácí měli výborně nakročeno k zisku tří bodů.

Čtěte více: Čechy skvělý finiš nespasil. Rozhodl kat Weinhandl

Naopak český tým se trápil, v zakončení proti brankáři Košečkinovi nic nevycházelo a neujala se ani dlouhá přesilovka pěti proti třem.

Když to nešlo hvězdným útočníkům Jágrovi a spol., zkusil to bek Němec. Nejdříve to vypadalo na další nepovedenou početní výhodu, ale pak objel branku nikým nehlídaný Novák, přesně našel karlovarského obránce a ten příklepem konečně snížil.

Růžička si oddechl a pak se nestačil divit, co se na ledě stalo.

Extraligový král Červenka si asi definitivně pojistil letenku na únorovou olympiádu, když v samém závěru třetiny ujel soupeřům, našel volného Blaťáka, který v poslední možné chvíli srovnal na 2:2.

Dva góly v samém závěru

S výběrem kouče Bykova to otřáslo, český tým začal na ledě dominovat a vytvářel si i šance. Napodruhé však Němec selhal a Rusové se ubránili i v oslabení.

Z ničeho nic pak v 53. minutě hráči v červených dresech udeřili. Jindy hodně aktivní, dnes naopak málo výrazný Radulov měl prostor, z úhlu vypálil na Schwarze a následnou dorážkou ze vzduchu sklepl puk do sítě.

Vedení domácích dlouho nevydrželo, protože hned o dvě minuty později našel Čajánek dobře postaveného Červenku, jenž se štěstím propálil Košečkina a dal letos druhý gól za národní tým.

Utkání se tak stejně jako v sobotu rozhodlo až v prodloužení.

A to začalo hodně zhurta. Nejprve ruský útok rozhodil Schwarze, jenže domácí neuspěli. Na druhé straně jeli tři čeští hráči na jednoho obránce. Blaťák brejk nezakončil přesně. S postupem času tempo uvadalo a šlo se do nájezdů.

Rozstřel se však českým reprezentantům nepovedl - Klepiš i Marek neuspěli, zato Mozjakin a Morozov se nemýlili.

Rusko - Česká republika 4:3 SN (1:0, 1:2, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky:
16. Saprykin (Zaripov), 36. I. Nikulin (Zaripov, Morozov), 53. Radulov (S. Fjodorov), rozhodující sam. nájezd Mozjakin - 39. Němec (F. Novák), 40. Blaťák (Červenka, Jágr), 55. Červenka (Čajánek). Proměněné nájezdy: Mozjakin, Morozov (oba Rus.). Neproměněné nájezdy: Zaripov - Klepiš, Marek. Rozhodčí: Laaksonen, Boman (oba Fin.) - Birin, Medvěděv (oba Rus.). Vyloučení: 8:6. Využití: 1:1. Diváci: 12.500.
Rusko: Košečkin - I. Nikulin, Kornějev, Kondratěv, Proškin, Aťjušov, Višněvskij, Guskov, Kalinin - Morozov, Těreščenko, Zaripov - Radulov, Zinovjev, Saprykin - Kozlov, S. Fjodorov, Michnov - Sušinskij, Kurjanov, Mozjakin. Trenéři: Vjačeslav Bykov a Igor Zacharkin.
Česko: Schwarz - F. Novák, Blaťák, Němec, Čáslava, Kutlák, Krstev, Sičák, Mojžíš - Jágr, Červenka, Čajánek - Klepiš, Hudler, Rolinek - Hubáček, Vašíček, Marek - Bednář, Hlinka, Novotný. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Tabulka Channel One Cupu:

1. Rusko 3 1 1 0 1 10:9 5
2. Finsko 2 1 0 1 0 4:4 4
3. Česko 3 0 1 2 0 8:9 4
4. Švédsko 2 0 1 0 1 7:7 2

Tabulka Euro Hockey Tour:

1. Rusko 9 3 3 2 1 30:25 17
2. Finsko 8 4 0 2 2 26:17 14
3. Česko 9 2 2 3 2 25:23 13
4. Švédsko 8 1 2 0 5 21:37 7

 

Právě se děje

Další zprávy