Blamáž se smutným rekordem: Kanada - Česko 8:1

Martin Jůzek, maj
27. 12. 2008 4:55
Kanada "20" - Česko "20" 8:1
Zklamaní Češi sledují radost kanadského výběru
Zklamaní Češi sledují radost kanadského výběru | Foto: Reuters

Ottawa - Tak to se nepovedlo. Vstup hokejové dvacítky do letošního světového šampionátu skončil ostudou, když česká reprezentace podlehla Kanadě, největšímu favoritovi turnaje, 1:8.

Pořádající země se v Ottawě v pátek představila před rekordní návštěvou 19 640 diváků, kteří se přišli podívat na start obhájců titulu do juniorského mistrovství světa na domácím ledě.

Kromě rekordu co se týče návštěvnosti padl i rekord výsledkový. Jedná se totiž o dosud největší porážku proti "javorovým listům" v české historii.

Čtěte více: Hokejové juniory čeká na úvod MS favorit. Domácí Kanada

Přitom svěřenci trenérů Marka Sýkory a Zdeňka Motáka nezačali zápas vůbec špatně. Nervózní domácí výběr se v první třetině před vyprodanou arénou trápil a marně dobýval branku vítkovického Tomáše Vošvrdy.

Ve čtrnácté minutě si Češi navíc vypracovali první vyloženou šanci, ale Vladimír Růžička junior po samostatném úniku nepřekonal kanadského brankáře. Zkusil blafák, jenže Tokarskiho nepřekonal. A to byla zřejmě klíčová situace.

Hráči v červených dresech potom inkasovali v době, kdy se dost možná už viděli v šatně. John Tavares v přesilové hře rozjásal své spoluhráče. Zbývaly čtyři vteřiny do konce úvodní části, kdy se vyhnul dvěma obráncům a z mezikruží prostřelil gólmana.

Vošvrdu po pátém gólu nahradil Furch

Tentýž osmnáctiletý mladík přidal krátce po přestávce další branku - na 2:0 zvýšil znovu při početní výhodě, ideální přihrávkou ho vyzval ke skórování obránce Hickey.

S českým týmem to začalo jít z kopce, sesypal se a dělal chyby.

Jako v 28. minutě, kdy Tavares uzmul obráncům puk, našel Esposita a ten nedal Vošvrdovi šanci. A za pár sekund přidali Kanaďané po zmatku v brankovišti čtvrtý gól. Nejlépe se ve skrumáži zorientoval Ellis.

Změna ze střídačky přišla až za stavu 5:0. Ve 34. minutě tak do brány zamířila slávistická naděje Dominik Furch.

Ani on se ale neubránil moc dlouho - v závěrečném dějství lovil puk ze své sítě třikrát. Vydržel do 43. minuty - po další ztrátě nahrával předchozí střelec Ellis na hokejku Di Domenica a Kanada pokračovala v suverénní jízdě.

Když se potom ještě prosadili Boychuk a Pietrangelo, nevypadlo to s českou reprezentací vůbec dobře. Čestný úspěch zaznamenal dvě minuty před koncem Jan Káňa, který Tokarskimu zkazil čisté konto.

Přesto to nemohlo vymazat nejhorší prohru českých mladíků s vládcem juniorského hokeje, porážka 1:7 z roku 2004 byla překonána. Češi v dalším nedělním zápase vyzvou Spojené státy, které na úvod převálcovaly Německo 8:2.

Výsledek:
Kanada "20" - Česko "20" 8:1 (1:0,4:0,3:1)
Branky a nahrávky:
20. Tavares (Eberle, Ellis), 23. Tavares (Eberle, Hodgson), 28. Esposito (Tavares), 29. Ellis (Boychuk), 34. Ennis (Sonne), 43. Di Domenico (Ennis, Boychuk), 49. Boychuk, 52. Pietrangelo (Ellis, Di Domenico) - 58. Káňa (Roman).
Kanada: Tokarski (Pickard) - Teubert, Hickey, Subban, Goloubef, Myers, Aulie, Pietrangelo, Ellis - Boychuk, Hodgson, Eberle - Esposito, Tavares, Di Domenico - Benn, Sonne, Ennis - Kane, Cormier, Della Rovere.
Česko: Vošvrda (34. Furch) - Kundrátek, Jordán, Piskáček, Štich, Parýzek, Dóczy, Gudas, Eberle - Novotný, Roman, Káňa - Vincour, Knotek, Strapáč - Valchař, Růžička, Szturc - Červený, Okál, Kubalík

 

Právě se děje

Další zprávy