Jágr a Sýkora byli vybráni na cenu za oddanost hokeji

ČTK ČTK
15. 3. 2012 16:15
Jágr je jedním z 30 kandidátů na cenu Billa Mastertona
Jaromír Jágr
Jaromír Jágr | Foto: Reuters

Philadelphia/Newark - Dva čeští navrátilci do NHL byli svými kluby nominováni na cenu Billa Mastertona za oddanost hokeji.

Philadelphia vybrala ze svých řad čtyřicetiletého Jaromíra Jágra, který se do prestižní zámořské soutěže vrátil po třech letech strávených v Kontinentální lize v Omsku.

New Jersey zvolilo Petra Sýkoru, jenž si znovu vybojoval místo v kádru po roce a půl mimo dění NHL. Právo navrhnout jedno jméno má každý tým kanadsko-americké soutěže.

Čtěte také:
NHL škrtla Evropu z kalendáře. Hrozí ji výluka
VIDEO Troufalá oslava gólu v NHL. High five s rozhodčím

Jágr, olympijský šampion, dvojnásobný mistr světa a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru, by podle lokálních médií mohl mít šanci na umístění mezi trojicí finalistů. Hlasovat budou novináři sdružení v asociaci hokejových žurnalistů.

Jágr v této sezoně zaznamenal i přes problémy se zraněními v 60 duelech 46 bodů za 18 gólů a 28 asistencí.

Vyšplhal se se 1645 body na osmé místo historické tabulky produktivity soutěže a s 664 góly je jen o čtyř branky za desátým nejlepším kanonýrem Lukem Robitaillem.

Desetinásobný vítěz Zlaté hokejky pro nejlepšího českého hráče získal v NHL vedle prstenů za triumf ve Stanleyově poháru pětkrát Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování a jednou Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže.

Třikrát pak převzal Lester B. Pearson Award pro nejužitečnějšího hráče NHL dle samotných hokejistů.

Sýkora: Cítím se úžasně

Sýkora, také dvojnásobný mistr světa a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru, žádnou individuální cenu v NHL ve sbírce nemá a nominace mezi třicítku kandidátů si cení.

Petr Sýkora se raduje z gólu
Petr Sýkora se raduje z gólu | Foto: Reuters

"Cítím se úžasně. Vrátil jsme se, hraju a bavím se hokejem. Snažím se užít si to, protože nikdo nikdy neví, jak dlouho to bude trvat," řekl Sýkora deníku The Star-Ledger.

Po nevydařené sezoně 2009/10 v dresu Minnesoty, v které kvůli problémům s třísly i otřesem mozku odehrál jen 14 utkání a zaznamenal tři body za dvě branky a jednu přihrávku, se zdála být jeho zámořská kariéra u konce.

Po následném působení v Plzni a Dinamu Minsk si ale před sezonou v kempu New Jersey vybojoval kontrakt. Od té doby má na kontě ze 70 zápasů 35 bodů za 15 branek a 20 asistencí.

 

Právě se děje

Další zprávy