Kaberle: Stanleyův pohár můžu vyhrát i s Carolinou

ČTK ČTK
7. 7. 2011 13:30
Kaberle věří, že může napodobit bratra Františka
Tomáš Kaberle.
Tomáš Kaberle. | Foto: Ondřej Besperát

Raleigh - Tomáš Kaberle se rozhodl následovat příklad svého staršího bratra a spojil část své zámořské kariéry s Carolinou.

Třiatřicetiletý bek, který před měsícem vyhrál Stanleyův pohár v dresu Bostonu, se stal největší letní posilou Hurricanes a on sám i jeho noví zaměstnavatelé věří, že jim už v příští sezoně pomůže k výraznému úspěchu v play-off.

"To je moje motivace. Zažil jsem něco, co se mi dříve nepodařilo, a bylo to úžasné," řekl mistr světa z Vídně 2005 v telefonickém rozhovoru se zámořskými novináři.

Čtěte také:
Vítěz Stanley Cupu Tomáš Kaberle posílil Carolinu
Bek Martínek jde do Columbusu, vydělá si 2,2 milionu

"Carolina má dobrý a mladý tým. Máme šanci dokázat něco speciálního. Před lety vyhrála pohár, když to nikdo nečekal. Když hrajete jako tým, můžete dokázat řadu věcí," poukázal na sezonu 2005/06, kdy Hurricanes triumfovali v play-off.

Kaberle se potká s bývalým trenérem Toronta

A velkou zásluhu na tom měl jeho bratr František, který vstřelil v sedmém finálovém utkání Stanley Cupu proti Edmontonu vítězný gól.

Foto: Reuters

"Vyloženě jsme to spolu neprobírali, ale vím, že na léta, kdy tam hrál, má výborné vzpomínky. Pochvaloval si zázemí mužstva, fanoušky, všechno okolo," uvedl Kaberle po Sport.

Výhodou je i skutečnost, že jej povede trenér Paul Maurice, jehož zná z Toronta, a v týmu Caroliny je i řada hráčů, kteří v Torontu v minulosti působili.

Kaberle totiž většinu své kariéry spojil právě s tímto kanadským klubem, který opustil až letos v lednu, kdy zamířil do Bostonu.

"Měli jsme spolu dobrý vztah (s Mauricem). Určitě je taky fajn, že se tam potkám s Jirkou Tlustým. Hodně nás spolu spojuje, dobře se známe. Pochází z Kladna, chvíli působil v Torontu, máme stejného agenta, v létě spolu trénujeme," uvedl Kaberle.

Boston rozhodnutí oddaloval a přišel jen s roční smlouvou

V NHL odehrál 902 zápasů, ve kterých vstřelil 84 branek a připsal si 445 asistencí. Ve 102 utkání play-off přidal dalších šest gólů a 33 finálních přihrávek.

Tomáš Kaberle v dresu Bostonu
Tomáš Kaberle v dresu Bostonu | Foto: Reuters

Bronzový medailista z olympijských her v Turíně po skončení sezony jednal o smlouvě i s Bostonem, v jehož dresu dosáhl největšího klubového úspěchu v kariéře, ale nakonec se nedohodli.

Hlavním důvodem byl zřejmě fakt, že Bruins mu nabízeli jen roční smlouvu.

"Oni rozhodnutí oddalovali, vyčkávali, co se stane. Ale hlavně nabízeli smlouvu jen na rok, a já chtěl na víc let. Tak jsem šel nakonec do Caroliny. Navíc jsem zůstal na stejných penězích. A taky vím, do čeho jdu," dodal Kaberle.

V Carolině podepsal tříletou smlouvu s ročním platem 4,25 milionu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy