Kaberle: Moc si vážím kroku Toronta, teď si to užívám

ČTK ČTK
16. 6. 2011 15:45
Kaberle vyrovnal triumf bratra Františka z roku 2006
Tomáš Kaberle
Tomáš Kaberle | Foto: Reuters

Vancouver - Opojné pocity po premiérovém triumfu ve Stanleyově poháru si užíval Tomáš Kaberle v dresu Bostonu a spolu s Davidem Krejčímí po roční pauze opět zařadí Česko mezi destinace pro letní turné slavné trofeje.

Třiatřicetiletý Kaberle doplnil další triumf do slavné hokejové rodiny a může si mnout ruce, že si v únoru vybral pro svůj první přestup v NHL právě Bruins.

Kaberle dostal při ceremoniálu slavnou trofej jako pátý v pořadí po kapitánovi Zdenu Chárovi, Marku Recchim, Patrici Bergeronovi a brankáři Timu Thomasovi.

Čtěte také:
VIDEO Boston loupil v Kanadě. Stanley Cup mají dva Češi
Nejužitečnějším hráčem play off se stal gólman Thomas
Přepište dějiny NHL. Krejčí, nové jméno do statistik
VIDEO Fandové Canucks neunesli prohru. Demolovali město

"Je to výborné. Vůbec nevím, co na to mám říct. Všichni jsme doufali, že ve čtvrtém zápasu ve Vancouveru to konečně zlomíme a dokázali jsme to. Každý říká, že Stanley Cup je těžký, ale v tento moment určitě není," citoval Kaberleho server tn.cz.

Od roku 1998 působil Kaberle v Torontu, které jej o dva roky dříve draftovalo. Přes spekulace o přestupu zůstával až do letoška věrný barvám Maple Leafs, ale play off si s nimi zahrál naposledy v roce 2004 před roční výlukou v NHL.

O rok později ve Vídni se dočkal alespoň prvního triumfu, když získal titul mistra světa. I se svým bratrem Františkem, který má zlatých medailí z MS pět a v roce 2006 vyhrál s Carolinou i Stanley Cup.

Už i já vím, jaké je to si na pohár sáhnout

Trofej si při oslavách v Kladně mohl prohlédnout zblízka, ale až teď se jí z pověrčivosti poprvé dotkl.

"Brácha to už zažil, teď už vím i já, jaké to je si na pohár sáhnout. A je to něco fantastického," řekl Kaberle v přímém televizním přenosu krátce poté, co mohl Stanley Cup zvednout nad hlavu.

Tomáš Kaberle v dresu Bostonu
Tomáš Kaberle v dresu Bostonu | Foto: Reuters

Přestoupil až v sezoně, v které mu končí pětiletá smlouva na 21,5 milionu dolarů a může se stát 1. července nechráněným volným hráčem.

"Strašně rád jsem hrál za Toronto, ale bylo načase posunout se dál. Boston je podobně skvělá organizace, také klub zakládající šestky a dopadlo to tady výborně," pochvaloval si Kaberle.

Jeho otec František načal rodinnou sbírku dvěma zlatými medailemi ze světových šampionátů a šesti tituly v československé lize. Váhu svého úspěchu si však nejmladší ze slavného hokejového rodu ještě ani neuvědomuje.

"Myslím si, že to všechno teprve přijde. Teď je to takový jedinečný moment. Nevím co dřív. Ale určitě zavolám domů babičce, která bude nejvíc dojatá," vzpomněl Kaberle svou velkou hokejovou fanynku.

 

Právě se děje

Další zprávy