Jágr se vrací do NHL. Zláká ho Detroit, nebo Tučňáci?

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
15. 6. 2011 13:00
Největší zájem o Jágra zatím projevuje Detroit
Zopakuje si Jaromír svou souhru s Tomášem Plekancem i v Montrealu?
Zopakuje si Jaromír svou souhru s Tomášem Plekancem i v Montrealu? | Foto: Reuters

Praha - Situace kolem působení Jaromíra Jágra v nadcházející sezoně se vyjasňuje.

Zlom nastal poté, co se generální manažer movitého klubu Kontinentální hokejové ligy SKA Petrohrad Alexej Kasatonov nechal slyšet, že kvůli přeplněné soupisce cizinců a hrozbě přesáhnutí platového stropu už nemá o Jágra zájem.

Všechno tak spěje k tomu, že se Jágr po třech letech vrátí do NHL. Největší zájem o něj má Detroit a Montreal, ve hře je i Pittsburgh, v jehož dresu získal Jágr dva Stanley Cupy a téměř všechny individuální trofeje.

Čtěte také:
Petrohradu došla trpělivost. Přestal se ucházet o Jágra

Devětatřicetiletý útočník sám potvrdil, že ho návrat do nejlepší klubové soutěže láká. Vypadá to tedy, že po třech letech dá košem Avangardu Omsk, jehož vedení se už prakticky smířilo s tím, že ho v týmu neudrží.

Jágrova vidina návratu do zámoří je tak velká, že dal košem i Alexanderu Medveděvovi, šéfovi KHL a zároveň prezidentovi Petrohradu, který je nejbohatším klubem v Evropě.

Jágr touží po comebacku do NHL i kvůli dalšímu důvodu. Chce se totiž co nejdéle věnovat situaci v extraligovém Kladnu, v němž je spolumajitelem a v němž na konci uplynulé sezony převzal od svého otce funkci prezidenta.

Zatímco v zámoří začíná kemp před novou sezonou až v půlce září, v KHL by se musel hlásit už 20. července.

Diváci v NHL tak opět na vlastní oči uvidí s 1599 body nejproduktivnějšího evropského hráče v historii soutěže.

Největší zájem o Jágra mají Rudá křídla z Detroitu, tedy tým, který je angažováním zkušených hráčů pověstný. V minulé sezoně například Red Wings angažovali tehdy čtyřicetiletého veterána Mika Modana. A právě jeho by mělo číslo 68 nahradit.

Jedenáctinásobný šampion sice už dlouhé roky spoléhá na souhru Švéda Henrika Zetterberga a Rusa Pavla Dacjuka, potřeboval by však nějaké útočné eso také do druhé formace.

Jiří Hudler se raduje ze svého čtvrtého gólu v letošním playoff.
Jiří Hudler se raduje ze svého čtvrtého gólu v letošním playoff. | Foto: Reuters

Kvůli tomu, že na první útočnou formaci nedokázal nikdo střelecky navázat, Detroit letos stejně jako v sezoně 2009/10 vypadl v 2. kole play-off se San Jose.

Na serveru NHL.com už dokonce komentátoři spekulovali o tom, jaký by měl Jágr pobírat plat. Aby se Detroit vešel pro nadcházející sezonu do platového stropu, měl by Jágr ročně pobírat maximálně 2,5 milionu dolarů (tedy asi 43 milionů korun).

Je to sice méně než pobíral Jágr v Omsku a výrazně méně, než mu nabízel Petrohrad, i tak ale touha vyzkoušet si znovu nejlepší soutěž na světě tyto okolnosti předčí.

Ať skončí Jágr v Detroitu, Montrealu, Pittsburghu nebo jiném týmu NHL, jedno je jasné. Čeští fanoušci budou moct sledovat, jak se Jágr s návratem do nejlepší soutěže na světě vyrovná.

 

Právě se děje

Další zprávy