Zničí Krejčího Boston kanadský sen o Stanley Cupu?

Sport Sport
1. 6. 2011 19:10
Finále Vancouver - Boston začíná v noci na čtvrtek
David Krejčí děkuje svému brankáři. Postup do finále je pro Bruins úspěchem, ale chtějí víc.
David Krejčí děkuje svému brankáři. Postup do finále je pro Bruins úspěchem, ale chtějí víc. | Foto: Reuters

Vancouver - Vrchol nejlepší hokejové ligy světa je tady. Ve Vancouveru začíná v noci ze středy na čtvrtek (2:00 SELČ) finálová série Stanley Cupu.

Je to letos o to slavnostnější chvíle, že se do závěrečných soubojů probojoval Vancouver Canucks, celek z kolébky hokeje, Kanady. Pro české diváky však může být větším lákadlem hvězda jejich soupeře, David Krejčí z Boston Bruins, s deseti góly až dosud nejlepší střelec play-off v zámoří.

Canucks jsou od svého vstupu do NHL v roce 1970 ve finálové sérii potřetí, ale ještě nikdy nevyhráli. Navíc Vancouver může potěšit Kanadu poprvé od roku 1993, kdy zvítězil Montreal.

Čtěte také:

Boston se pyšní tím, že patří k zakládající šestici soutěže, má na kontě už pět titulů, jenže ten poslední si už málokdo pamatuje. Bruins ho získali před 39 lety.

Krejčí a Kaberle

Kromě Krejčího uvidíme ve finále i dalších Čecha, Tomáše Kaberleho. Oba ještě na vytouženou trofej nedosáhli a mohou rozšířit počet jejích českých držitelů na dvaadvacet.

Finalisté Stanleyova poháru se ve vzájemných zápasech utkávají sporadicky. V jediném duelu v této sezoně uspěl Boston na ledě Vancouveru na konci února a vyhrál 3:1. Gólman Bruins Tim Thomas z posledních tří duelů proti Canucks všechny vyhrál, dvakrát udržel čisté konto a má průměr 0,33 inkasované branky na zápas. Naopak hvězdná švédská dvojčata Canucks Henrik a Daniel Sedinové v posledních čtyřech zápasech proti Bostonu nebodovala.

Ubránit produktivní Švédy se bude snažit bostonský trenér Claude Julien zřejmě především za pomoci obrovitého slovenského obránce Zdena Cháry. "Bude to pro nás výzva, abychom reagovali na to, kdy bude na ledě," řekl kouč Vigneault na adresu 206 centimetrů vysokého kapitána Bruins, který vládne play-off v bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech.

I kouč Bostonu Julien ví, že soupeř má málo slabin. "Byli nejlepším týmem v lize. Získali Prezidentovu trofej, vstřelili nejvíce gólů, nejméně jich dostali a v další kritériích byli velice dobří. Vancouver má sílu a vyvážený tým," uznal. Právě celková výkonnost v sezoně oproti vzájemné bilanci zase mírně favorizuje Vancouver.

 

Právě se děje

Další zprávy