Boston i díky gólu Krejčího srovnal sérii s Tampou

Sport ČTK Sport, ČTK
18. 5. 2011 8:58
Tomáš Kaberle si připsal dvě asistence
Foto: Reuters

Boston - Hokejisté Bostonu zvítězili v druhém utkání finále Východní konference NHL nad Tampou 6:5 a srovnali stav série na 1:1. Jedním gólem přispěl k výhře Bruins i český útočník David Krejčí, který ve 23. minutě dostal svůj tým poprvé v utkání do vedení 3:2. Dvě asistence si připsal obránce Tomáš Kaberle.

Domácí hokejisté sice poprvé inkasovali už po 13 sekundách hry a první třetinu prohráli 1:2, v druhém dějství však skóre pěti góly otočili na 6:3. Hlavní zásluhu na tom měl útočník Tyler Seguin, který během prostřední dvacetiminutovky vstřelil dva góly a na další dva přihrál. Lightning pak v třetí třetině dvěma brankami snížili na jednobrankový rozdíl, vyrovnat se jim už ale nepodařilo.

Hrdina večera Seguin působí trošku jako zjevení. V prvních dvou kolech play off se devatenáctiletý nováček ani jednou nevešel do sestavy Bruins, přestože v základní části své premiérové sezony v NHL odehrál 74 utkání. Teď ve dvou zápasech proti Tampě vstřelil čtyři góly a zaznamenal dohromady šest bodů. V druhé třetině úterního duelu absolvoval sedm střídání a ve čtyřech z nich Boston skóroval.

Čtěte také: Kosatky začaly proti Žralokům těsnou výhrou

"Kdykoliv čelím nepřízni osudu, pokaždé se snažím z negativních věcí vybrat to pozitivní," prohlásil Seguin. "Když jsem sledoval zápasy prvního a druhého kola play off jen z tribuny, hodně jsem se přitom naučil. Vlastně celá letošní sezona je pro mě jedna velká lekce. Postupem roku cítím, jak mi narůstá sebevědomí. A v klíčových zápasech chci vždy podat nejlepší výkon. Dnes jsem měl i trochu štěstí na odražené puky, ale snažil jsem se prostě dostávat do šancí a ty přišly," řekl Seguin.

NHL bavila v Praze. Na snímku Chára s Průchou.
NHL bavila v Praze. Na snímku Chára s Průchou. | Foto: Reuters

Jeho zřejmě nejkrásnější moment zápasu přišel hned v první minutě druhé třetiny, kdy převzal přihrávku na obranné modré čáře, protáhl se mezi dvěma obránci Tampy a perfektním blafákem do bekhendu vyrovnal na 2:2.

O tom, jak výjimečný večer má rodák z kanadského Bramptonu za sebou, svědčí i to, že je za posledních 22 let prvním teenagerem, který v jednom utkání play off posbíral čtyři body. Naposledy to v roce 1989 dokázala někdejší hvězda Vancouveru Trevor Linden.

Hlavně kvůli Seguinovi tak skončila po osmi zápasech vítězná série Tampy v play off. A brankář Dwayne Roloson, který měl před zápasem nejlepší průměr obdržených gólů (2,04) ze všech brankářů v lize, po čtyřiceti minutách a šesti inkasovaných gólech střídal.

"Nepředváděli jsme dnes naši hru, zejména v druhé třetině," konstatoval kapitán Tampy Vincent Lecavalier. "Nechci tím ovšem snižovat výkon soupeře. V první a druhé třetině hrál Boston skvěle. V třetí třetině jsme ale měli spoustu šancí a mohli jsme nakonec vyrovnat. Ale když dostaneme během jedné třetiny pět gólů, asi nemůžeme pomýšlet na vítězství," dodal Lecavalier.

Série se nyní stěhuje na dva zápasy na Floridu, kde je ve čtvrtek na programu utkání třetí zápas.

Finále Východní konference NHL - 2. zápas:

Boston - Tampa Bay 6:5 (1:2, 5:1, 0:2)

Branky: 21. a 27. Seguin, 37. a 40. Ryder (na první T. Kaberle), 14. Horton (T. Kaberle), 23. Krejčí - 1. Hall, 20. St. Louis, 28. Lecavalier, 44. Stamkos, 54. Moore. Střely na branku: 35:41. Diváci: 17.565. Stav série: 1:1.

 

Právě se děje

Další zprávy