Tampa uspěla v Bostonu a vyhrála osmý zápas v řadě

ČTK ČTK
15. 5. 2011 7:30
Boston - Tampa Bay 2:5 (stav série 0:1)
Zklamaní hokejisté Bostonu
Zklamaní hokejisté Bostonu | Foto: Aktuálně.cz

Boston - Úspěšné tažení hokejistů Tampy Bay v play off NHL nebere konce. Lightning zvítězili v úvodním utkání finále Východní konference na ledě Bostonu 5:2 a připsali si už osmou výhru v řadě.

Jejich vítězná šňůra trvá od stavu 1:3 na zápasy v sérii 1. kola s Pittsburghem, kterou otočili na 4:3 a po níž následně smetli v poměru 4:0 na zápasy Washington.

A ve stejném tempu vstoupili hráči Tampy i do první bitvy s Bostonem, kterou získali ve svůj prospěch zejména díky třem vstřeleným gólům v rozmezí 85 sekund v polovině první třetiny.

Čtěte také:
Detroit velký obrat nedotáhl, postup slaví San Jose
Zemřel hokejista Boogaard. Drsňák, jenž se pral s Kočím

Ve zbývajících dvou dějstvích se pak spolehli především na kvalitní obranu a nedovolili Bostonu ani pomyslet na obrat v zápase.

Třetí gól dala Tampa kvůli Kaberleho minele

Skóre večera otevřel ve 12. minutě Sean Bergenheim díky úspěšné dorážce po závaru před brankou, když mu puk na hokejku bruslí přikopl obránce Bruins Dennis Seidenberg.

Tomáš Kaberle v dresu Bostonu
Tomáš Kaberle v dresu Bostonu | Foto: Reuters

Už o devatenáct sekund později přidal druhý gól hostů Brett Clark, který projel celé kluziště z vlastního obranného pásma, natlačil se až k brance a lehkou střelou bekhendem překonal Tima Thomase.

Za dalších 66 sekund pak zvýšil na 3:0 Teddy Purcell, který využil váhání českého obránce Tomáše Kaberleho s rozehrávkou za brankou Bostonu, vypíchl mu kotouč a nadvakrát jej protlačil za překvapeného gólmana.

"Těžko můžeme pomýšlet na úspěch, když soupeři takhle sami nabídneme tři góly," zlobil se na sebe i své spoluhráče Kaberle.

"Ale víme, že jsme lepší tým než Tampa, a v druhém utkání to musíme dokázat. Na druhou stranu si uvědomujeme, že to nebude snadná série, protože Tampa dokáže být v útoku nebezpečná a také má kvalitního brankáře," dodal Kaberle.

St. Louis: Po takové pauze si nešlo víc přát

Teprve po třech inkasovaných gólech se probudil i Boston a Tyler Seguin na konci šestnácté minuty svým premiérovým gólem v kariéře v play off snížil. Další góly, díky nimž by se dostali na dostřel, však Bruins už nepřidali.

Foto: Reuters

Naopak po bezgólové druhé třetině se v třetí části znovu prosadili hosté, když v 54. minutě zvýšil v přesilové hře Marc-Andre Bergeron a v 58. minutě přidal pátý gól do prázdné branky při zoufalé snaze Bostonu o power play Simon Gagné.

Teprve 61 sekund před třetí sirénou zaznamenal druhou branku Bruins Johnny Boychuk.

"Od posledního zápasu jsme měli devítidenní pauzu a po tak dlouhé době jsme si nemohli přát lepší výsledek," konstatoval útočník Tampy Martin St. Louis.

"Chtěli jsme nastoupit na led a od začátku hrát naší hru a myslím, že se nám to podařilo. Boston první tři čtyři minuty tlačil na pilu, ale nenechali jsme se rozhodit, dál jsme bruslili, napadali, vytvořili si šance a dali góly. Za stavu 3:0 se pak hraje mnohem snadněji," doplnil St. Louis.

Trenér Tampy: Od Thomase se dají čekat zázraky

Snadněji se hraje v play off NHL také týmům, které vyhrají první zápas. V devíti z předchozích dvanácti sérií postoupila do dalšího kola mužstva, která uspěla v úvodním utkání.

Tim Thomas zachytává ze vzduchu puk do lapačky
Tim Thomas zachytává ze vzduchu puk do lapačky | Foto: Reuters

Na druhou stranu právě Boston dokázal v prvním kole play off přejít přes Montreal, přestože prohrál oba úvodní zápasy na domácím ledě... O to, aby se nedostali do podobné situace, budou Bruins bojovat v úterý, kdy je v Bostonu na programu utkání číslo 2.

"Boston má velmi dobrý tým a jsem přesvědčený, že podají mnohem lepší výkon než dnes," uvědomuje si trenér Tampy Guy Boucher.

"Od Tima Thomase očekávám zázraky a divil bych se, kdyby příště neodchytal svůj nejlepší zápas v play off. Bruins už v prvním kole ukázali, že se jen tak nevzdávají. My zatím vyhráli jen jeden zápas, nic není rozhodnuté."

Výsledek:

Boston - Tampa Bay 2:5 (stav série 0:1)
Branky: 16. Seguin, 59. Boychuk - 12. Bergenheim, 12. Clark, 13. Purcell, 54. Bergeron, 58. Gagné. Střely na branku: 33:34. Diváci: 17.565.

 

Právě se děje

Další zprávy