Dvořák odchází do Atlanty, Klesla jde do Phoenixu

ČTK ČTK
28. 2. 2011 21:00
Dvořák si vyzkouší angažmá v pátém klubu NHL
Radek Dvořák
Radek Dvořák | Foto: Reuters

Atlanta/Phoenix - Radek Dvořák byl v NHL vyměněn z Floridy do Atlanty za jiné útočníky Niclase Bergforse a Patricka Rissmillera. Thrashers navíc získali spolu s trojnásobným mistrem světa také právo výběru v pátém kole draftu.

Dvořák si vyzkouší angažmá v pátém klubu v prestižní zámořské soutěži, v minulosti hrál také za New York Rangers, Edmonton a St. Louis.

Třiatřicetiletý český útočník působil na Floridě od začátku sezony 2007/08, když se jako volný hráč vrátil do klubu, který si jej v roce 1995 vybral jako desítku draftu.

Při prvním angažmá hájil barvy Panthers do konce roku 1999, než jej získali Rangers. Na Floridě je Dvořák s 613 odehranými zápasy klubovým rekordmanem.

Čtěte také:
Gól Hemského nezlomil černou sérii Oilers s Bostonem

V této sezoně si připsal v 53 zápasech 21 bodů za sedm branek a 14 asistencí. Na začátku ledna vynechal devět zápasů kvůli zranění ramena.

Celkem má specialista na defenzivní práci na kontě v NHL 1105 utkání a 555 bodů za 215 tref a 340 asistencí. V play off odehrál 39 utkání, v nichž zaznamenal dvě gólů a pět přihrávek.

Dvořák se v létě stane volným hráčem

V roce 1996 si s Floridou zahrál finále Stanleyova poháru, stejně jako o deset let později v dresu Edmontonu, ale na trofej nedosáhl. Atlanta je aktuálně stejně jako Florida mimo pozice pro play off.

Devatenáct zápasů do konce základní části ztrácí na jedenáctém místě ve Východní konferenci na osmou Carolinu čtyři body. Florida je hned za ní, má o čtyři body méně, ale jeden zápas k dobru.

Dvořákovi v létě končí dvouletá smlouva, která mu v této sezoně zaručuje příjem 1,8 milionu dolarů. Pokud se s Atlantou nedohodne na novém kontraktu, může se stát 1. července nechráněným volným hráčem a odejít bez náhrady.

Klesla doplní českou kolonii ve Phoenixu

Obránce Rostislav Klesla jde v NHL z Columbusu do Phoenixu. Opačným směrem putují útočník Scottie Upshall a zadák Sami Lepistö, spolu s Kleslou získali Coyotes beka Daneho Byerse.

Osmadvacetiletý Klesla byl posledním hráčem Blue Jackets, který působil v tomto klubu od jeho vstupu do NHL v roce 2000. Tým z Ohia si tehdy českého beka vybral jako čtyřku draftu.

Rostislav Klesla
Rostislav Klesla | Foto: Reuters

"Strávil jsem v Columbusu dlouhá léta a opravdu jsem si to užil. Jsou tam skvělí lidé a celá organizace byla úžasná. Bohužel se nám nedařilo vítězit. Přeju Columbusu jen to nejlepší," řekl v rozhovoru pro nhl.com Klesla.

Těší se, že ve Phoenixu si snad zahraje play off. "Je to šance. Slyšel jsem o týmu jen dobré věci. Těším se a budu se snažit Phoenixu co nejvíce pomoci a doufám, že zažiju s Coyotes něco mimořádného," dodal.

Klesla si v této sezoně připsal v 45 zápasech deset bodů za tři branky a sedm asistencí. Rodák z Nového Jičína v NHL odehrál celkem 515 utkání a zaznamenal 133 bodů za 41 branek a 92 asistencí.

S Columbusem si zahrál play off jen jednou a ve čtyřech zápasech v roce 2009 zaznamenal jednu přihrávku.

Klesla byl posledním mohykánem Columbusu

Juniorský mistr světa z roku 2001 z Moskvy má s Coyotes o něco větší šanci na účast v bojích o Stanleyův pohár. Phoenix je v Západní konferenci na aktuálně čtvrté pozici, ale ve vyrovnané tabulce má jen čtyřbodový náskok před týmy za hranou postupu.

Columbus je jedenáctý, ale ztrácí také jen čtyři body. Ve Phoenixu se Klesla potká s krajany Michalem Rozsívalem, Radimem Vrbatou a Martinem Hanzalem.

Klesla má smlouvu až do konce sezony 2013/14 s ročním příjmem 2,975 milionu dolarů. V roce 2008 po návratu Davida Výborného do Sparty zůstal v Columbusu jediným zástupcem kádru, který v NHL začínal.

Blue Jackets si jej v říjnu 2009 s předstihem pojistili čtyřletou smlouvu. Kleslu trápila v posledních ročnících zranění, v sezoně 2008/09 odehrál v základní části jen 34 zápasů a v další dokonce jen 26 utkání.

 

Právě se děje

Další zprávy