Vrbata: Dva góly jsou závazek. Teď je budou chtít pořád

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
10. 10. 2010 7:00
Vrbata se oproti předloňskému v Praze trefil
Radim Vrbata se oproti předloňskému roku trefil hned dvakrát
Radim Vrbata se oproti předloňskému roku trefil hned dvakrát | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Tenhle zápas už mu nikdo nevezme. Stal se prvním Čechem, který skóroval v NHL hrané v Česku. Navíc je jediným hráčem, který byl u všech zápasů NHL v Praze.

Všechna tato nej patří útočníkovi Radimu Vrbatovi, který dvěma góly pomohl Phoenixu k výhře 5:2 nad Bostonem.

Před dvěma lety při premiéře NHL na našem území nastoupil v dresu Tampy Bay, jenže nedařilo se jemu, ani týmu a nedlouho poté se do Česka opět vrátil, ovšem jako nechtěný hráč.

Čtěte také: NHL v Praze konečně bavila. V hlavní roli byl Vrbata

Nyní zažívá jako hráč utkání úplně jiné starosti. "Je to určitě příjemný. Na druhou stranu je to závazek před sezonou, aby se mi dařilo pořád stejně dobře. Jsem rád, že jsme vyhráli první zápas. Důležitý je, že máme dva body a zítra (v neděli) se nám bude hrát lehčeji," řekl Vrbata po utkání novinářům.

Radime, čekal jste proti favoritovi z Bostonu takový průběh?
Necítil jsem se před zápasem dobře, ale někdy to tak je, že i když to není před tím úplně ono, v zápase se vám daří a padá vám to tam. Škoda jen, že jsem dal tu tyčku, měl jsem tam dost času, ale nepovedlo se.

Vy jste měl před zápasem nějaké potíže?
Vůbec jsem se necítil. Paradoxně to bylo lepší ve středu v Rize, i když jsme celý den cestovali, měl jsem tam lehký nohy. Tady jsem je měl těžký. Nevím, čím to bylo, snad to ale v neděli bude lepší. 

Infobox

Martin Hanzal

Jak jste prožíval svůj první zápas v NHL před českými fanoušky?
Viděl jsem to posledně v televizi, takže jsem fanoušky ani neslyšel. Lidi se snažili, i když to měli hodně těžký, protože nevěděli komu fandit, jestli Bostonu nebo nám. Ale poté se jim to dařilo a myslím, že to byl krásnej zápas. Viděli hodně gólů, což se moc nevidí. Zítra chceme vyhrát znova a odvést si z Prahy čtyři body.

V jednu chvíli jste měl rozepři s Davidem Krejčím. Co se stalo?
S Davidem jsme se kočkovali, to nic nebylo. Jsme kamarádi, určitě si zavoláme. On se jenom vztekal, prej ať si to nechám na Kanaďany a ne na něj. Jestli mám trefit Davida nebo někoho jinýho... To je zápas NHL a je mi jedno, jestli je to Čech, nebo Kanaďan.

I tak se vám ale dařilo. Čím to bylo, že jste Boston po dvou třetinách deklasovali? 
Řekli jsme si před zápasem, že na ně musíme vletět, ale nevím, čím to bylo, že se nám tak dařilo. Sice jsme byli ze začátku dost vylučovaní, ale kluci to zvládli, navíc měli dost šancí.

Právě. Sledoval jste jak vaši krajané Hanzal a Průcha neproměnili své nájezdy v oslabení?
Je škoda, že to kluci nedali, oba si vypracovali samostatný nájezdy v oslabení, jako tým bychom se uvolnili dřív a nemuseli čekat až do druhé třetiny. 

Zápas jste gólově začal i skončil. Jak jste viděl ten důležitý první gól?
Už jsem měl tečovat do brány tu střelu poprvé, odrazilo se to ale přímo ke mně zpátky a se štěstím to tam spadlo. Bylo to důležité, od té chvíle se odvíjel celý zápas.

Jako jediný z hráčů můžete porovnávat diváckou kulisu. Byla lepší než před dvěma lety?
Bylo to lepší než minule s Tampou, o sto procent, na druhou stranu to nepřeceňuji. Možná je to tím, že pořadatelé seřadili fanoušky z jednoho klubu vedle sebe, byly tam jako by kotle, a proto to celkově bylo mnohem lepší.

Ve třetí třetině však většina diváků fandilo Bostonu...
Pak už se fandilo Bostonu, protože lidé chtěli, aby to bylo dramatičtější. Ale aspoň to mělo tu hokejovou atmosféru.

I když jste tu už hrál, nepociťoval jste před českými fanoušky nervozitu?
Snažil jsem se od toho odprostit, ale stejně ta nervozita přišla. V prvních střídáních až do toho gólu jsem nervózní byl dost.

 

Právě se děje

Další zprávy