Do třetice všeho dobrého. Je to úleva, raduje se Hossa

Ivo Pospíšil, ip
10. 6. 2010 13:10
Chicago vyhrálo Stanley Cup a slaví i Marian Hossa
Marian Hossa
Marian Hossa | Foto: Sport

Philadelphia - Do třetice všeho dobrého může vzývat slovenský hokejista Marián Hossa. Zkušenému útočníkovi se konečně ve čtvrtek splnil sen a mohl v barvách Chicaga Blackhawks zvednout nad hlavu Stanley Cup.

Jeho příběh o zdánlivém prokletí je přitom velmi dobře znám. V roce 2008 totiž postoupil do finále s Pittsburghem. Neuspěl, neboť cestu za prestižní trofejí na poslední chvíli zarazil Detroit.

O rok později proto Hossa přestoupil do týmu "Rudých křídel" a znovu se dostal až do finále. Ani tentokrát mu ale nebylo souzeno, v odvetě finále tentokrát uspěl Pittsburgh. Sen se proto musel naplnit až v letošním roce, a to v dresu Chicaga.

Tradiční celek zvítězil ve finálové sérii nad Philadelphií Flyers 4:2 na zápasy a konkrétně v posledním duelu porazil "Letce" 4:3 po prodloužení. Rozhodující trefu, která rozpoutala vlnu nadšení, obstaral v páté minutě nastaveného času Patrick Kane.

Čtěte také: Chicago po 49 letech a velké krizi vyhrálo Stanley Cup

"Můj bože. Když jsem znovu postoupil do finále, tak jsem byl rád, zároveň jsem ale byl také trochu vyděšený. Teď ale zažívám obrovskou úlevu, vyplnilo se do třetice všeho dobrého. Vyhrát Stanley Cup je prostě něco neuvěřitelného," citují šťastného Hossu oficiální stránky soutěže. 

Blackhawks byli v utkání lepší, svého soupeře jednoznačně přestříleli (41:24), přesto rozhodnutí přineslo až prodloužení. A aby toho nebylo málo, platnost vítězné trefy musel posvětit videorozhodčí.

"Kaner (přezdívka Patricka Kanea) říkal, že viděl puk za čárou. Šel jsem se ještě zeptat rozhodčího, protože jsem si chtěl být jistý. Ten mi pak řekl, že kotouč proklouzl až do sítě, a tak jsem teprve potom začal oslavovat," líčí Hossa.

Kopecký: Vidět Hossu se Stanley Cupem je nezapomenutelné

Slovenský forvard uzavřel v průběhu sezony dvanáctiletou smlouvu s Chicagem. Není pochyb o tom, že teď svého rozhodnutí nelituje.

"Je to pro něj něco speciálního. Nedokážu si představit, že někdo byl třikrát ve finále a vyhrál až teď. Pro nás všechny je to skvělé, ale pro něj samozřejmě znamená ještě o trošku více," prohlásil na Hossovu adresu Jonathan Toews, čerstvý držitel Conn Smythe Trophy.

"Zaslouží si to. Nikdy se nevzdal a nezabalil to. Nemám pochybnosti o tom, že má velké srdce," přidal se i jeho další spoluhráč John Madden.

Opojný pocit triumfu si pak mohl vychutnávat i Hossův spoluhráč a krajan Tomáš Kopecký.

"Je to jeden z těch momentů, na které budu v životě vždy vzpomínat," odpověděl na otázku, co říkal, když Hossa zvedal nad hlavu Stanley Cup. "To jsou přesně ty momenty, pro které hokej hrajete," uzavřel.

 

Právě se děje

Další zprávy