Finále NHL:Slovák Kopecký rozhodl o první výhře Chicaga

ČTK ČTK
30. 5. 2010 9:00
1. finále NHL: Chicago - Philadelphia 6:5
Tomáš Kopecký slaví na dálku s fanoušky rozhodující gól
Tomáš Kopecký slaví na dálku s fanoušky rozhodující gól | Foto: Reuters

Chicago - Hokejisté Chicaga vstoupili v zámořské NHL lépe do finálové série o Stanleyův pohár, když v prvním utkání porazili po dramatickém průběhu Philadelphii 6:5. Rozhodující gól vstřelil v čase 48:25 slovenský útočník Tomáš Kopecký.

Nejproduktivnějším hráčem zápasu byl Daniel Briere, jenž si v poraženém týmu připsal čtyři kanadské body za gól a tři finální přihrávky.

Druhý duel je na programu v úterý od 2:00 SELČ opět na ledě Chicaga.

Čtěte také:
Do třetice všeho... zlého? Hossa je opět ve finále NHL
NHL se příští rok dočká dvou zápasů pod otevřeným nebem

Hostující Letci, v jejichž sestavě nechyběl český obránce Krajíček, začali finálovou sérii o něco aktivněji. Záhy si také vynutili první přesilovku v utkání, Richards v ní však pálil pouze do připraveného gólmana Niemiho.

V polovině sedmé minuty už ale Philadelphia vedla; z kruhu pro vhazování zkusil štěstí Leino, Niemi střelu vyrazil pouze do bránícího Hjalmarssona a puk skončil po dalším odrazu za jeho zády.

Už za 68 vteřin bylo ale vyrovnáno. Hossa připravil puk ideálně na střelu Brouwerovi, jenž vypálil přesně k tyči a brankář Leighton neměl šanci zareagovat.

Chvilku nato musel na trestnou lavici domácí Kane, jenže Coburn při početní výhodě nedokázal na útočné modré čáře zkrotit skákající puk, o který ho obral Bolland a samostatný únik úspěšně zakončil.

Na konci 16. minuty ovšem přišla další přesilovka Philadelphie, v níž nejprve trefil Pronger tyč, vzápětí jeho další ránu vyrazil Niemi a Hartnell z dorážky vyrovnal.

Ani touto trefou ale brankový účet první třetiny nekončil. Střeleckou převahu Flyers (17:9) dokázal i do skóre promítnout Briere a 27 vteřin před první sirénou upravil na 3:2.

S ohledem na důležitost zápasu neobvyklá přestřelka pokračovala i ve druhém dějství. Už 71 sekund po opětovném zahájení hry jeli v přečíslení dvou na jednoho Sharp a Hossa, Sharp vzal zakončení na sebe a vyrovnal.

Ve 28. minutě však s přispěním tyče poslal puk za Niemiho záda Betts a Letci znovu vedli. Dvě minuty a 11 vteřin nato bylo ale znovu vyrovnáno. Kopecký našel zpoza branky Versteega, který zamířil přesně.

Houpačka ve vývoji skóre se poté znovu naklonila na stranu favorita finálové série, jímž jsou Blackhawks.

Ve 36. minutě zužitkoval Hossovu přihrávku od zadního hrazení střelou bez přípravy Brouwer a svou druhou trefou v utkání vyhnal gólmana Leightona z branky.

Na jeho místo nastoupil náhradník Boucher. Krátce před druhou přestávkou dosáhl rovnovážného stavu 5:5 úspěšnou ránou Asham.

V úvodu třetí části se Boucher vyznamenal parádním zákrokem proti Bollandovi.

Oba týmy se již o něco více soustředily na obranu, ale ta hostující zapomněla v polovině 49. minuty na Kopeckého, slovenský útočník naznačil střelu, Boucher povyjel z branky a Kopecký z velkého úhlu skóroval.

Flyers poté usilovali o vyrovnání, ve velkých šancích jen těsně minuli Briere a Asham, ale úspěch nepřinesla ani závěrečná power play.

Finále play off NHL - 1. zápas:

Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers 6:5 (2:3, 3:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Brouwer (Hossa, Sopel), 12. Bolland, 22. Sharp (Brouwer, Hjalmarsson), 30. Versteeg (Kopecký, Keith), 36. Brouwer (Hossa, Hjalmarsson), 49. Kopecký (Versteeg, Bolland) - 7. Leino (Briere, Pronger), 17. Hartnell (Briere, Pronger), 20. Briere (Leino, Hartnell), 28. Betts (Asham, Powe), 39. Asham (Briere, Hartnell). Rozhodčí: McCreary, O'Halloran - Racicot, Devorski. Vyloučení: 4:0. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 32:32. Diváci: 22.312. Stav série: 1:0.

 

Právě se děje

Další zprávy