Kaberle jako Sundin. Hvězdného Čecha ale nedoceňují

roj
13. 11. 2009 12:45
Kaberle zrácí jen tři body na Ovečkina
Gólman týmu Toronto Maple Leafs Joey MacDonald a jeho spoluhráči Wayne Primeau a Tomáš Kaberle při utkání s New Yorkem Rangers.
Gólman týmu Toronto Maple Leafs Joey MacDonald a jeho spoluhráči Wayne Primeau a Tomáš Kaberle při utkání s New Yorkem Rangers. | Foto: Reuters

Toronto - Už je to obehraná písnička. Obránce Toronta Tomáš Kaberle se bodovým ziskem pohybuje mezi smetánkou NHL, odborníci na něho pějí ódy, jenže jeho tým se na začátku sezony ošklivě trápí.

Ač obránce, drží se v elitní dvacítce hráčů NHL, co se týče nasbíraných bodů. Má jen o tři body méně než hvězda celé soutěže Alexander Ovečkin a mezi obránci je nejlepší.

Jenže Torontu to moc platné není. V Severovýchodní divizi je poslední a v celé soutěži předposlední.

Kaberle tak i přes skvělé individuální statistiky zůstává trochu ve stínu zájmu, přesto by "Javorové listy" jen nerad opouštěl.

"Myslím, že Mats Sundin byl v tomhle podobný jako já. Miloval to tady. Nenáviděl porážky. Po každém prohraném zápase úplně bláznil. Strašně chtěl vyhrávat," rozpovídal se český reprezentant pro list Toronto Sun.

"Pro mě je to stejné. Miluji to tady já i moje rodina. Miluji fanoušky a chci tady vyhrávat. Sezona se nevyvíjí momentálně zrovna nejlépe, ale proto neřeknu: Je čas se posunout, odcházím jinam," ubezpečil o své věrnosti Torontu.

Kaberle může být legendou

A v klubu může brzy dosáhnout na další vynikající počin. Už jen pět bodů jej dělí od vyrovnání Tima Hortona, čímž by se stal druhým nejlepším obráncem v historii Toronta po legendárním Borje Salmingovi.

Pavel Kubina a Tomáš Kaberle.
Pavel Kubina a Tomáš Kaberle. | Foto: Reuters

Kaberle má nyní na svém kontě dvacet bodů za dva góly a osmnáct asistencí. Ale zdá se, že ani fanoušci jeho výkony tolik nedoceňují.

Přáli by si, aby jejich defenzivní hvězda nasbírala více gólů, a tak na něj často pokřikují "shoooooooot!", tedy "střílej".

"Já je slyším. Ale někdy se nevyplatí střílet, když máte před sebou jen hráčovy chrániče," podotkl Kaberle.

Ten si prý vzal k srdci radu kouče Rona Wilsona z minulé sezony, podle něhož by měl být kladenský odchovanec v lepší kondici.
Kaberle shodil více než tři kila a viditelně mu to prospělo.

Toronto si ho však cení "jen" dlouholetým kontraktem s roční gáží 4,25 milionu amerických dolarů, což z něj dělá až osmadvacátého nejlépe placeného obránce NHL v této sezoně.

Kaberle je momentálně služebně nejstarším v klubu, a tím pádem žhavým kandidátem na pozici kapitána.

"To by pro mě znamenalo velmi mnoho. Sice by s tím přišel velký tlak, ale zároveň také velká hrdost," uvědomuje si.

"Tenhle tým má velkou historii. Vidíte to na zdech v šatně, všechna ta skvělá jména, která začínala před šedesáti, sedmdesáti lety. Bylo by skvělé, abych byl jednou mezi nimi," zasnil se Kaberle.

 

Právě se děje

Další zprávy