Vokoun opět famózní, Hejduk režíroval výhru Colorada

Sport Sport, Red Spo, ČTK
5. 11. 2009 7:01
Tomáš Vokoun podruhé nedostal gól
Tomáš Vokoun zase s nulou
Tomáš Vokoun zase s nulou | Foto: Reuters

New York - Český brankář Tomáš Vokoun zastavil ve středečním zápasu NHL všech 32 střel hokejistů Caroliny a udržel čisté konto v druhém utkání za sebou.

Třiatřicetiletý gólman podržel Floridu při domácím vítězství 3:0 zejména v první třetině, v níž kryl 21 pokusů soupeře. O prodloužení černé série hráčů Hurricanes, kteří prohráli v desátém utkání za sebou, pak rozhodli Panthers v závěrečném dějství, v němž vstřelili všechny tři góly.

"V první třetině jsme působili ospalým dojmem, ale přežili jsme jejich nápor a myslím si, že od druhé třetiny jsme je přehrávali," zhodnotil zápas Vokoun. Český gólman se Carolině částečně pomstil za poslední vzájemný duel, v němž téměř před měsícem inkasoval pět branek a nechal se vystřídat krajanem Alexandrem Salákem.

Byla to ale poslední výhra Hurricanes v ročníku. Od té doby desetkrát prohráli a společně s Torontem jsou se sedmi body nejhoršími mužstvy soutěže.

"Jsou daleko lepším týmem, než ukazuje tabulka. A taky hrají lepší hokej, než naznačuje jejich letošní bilance," podotkl trenér Floridy Peter DeBoer o Carolině, která v první části vyhrála na střely 21:4. "Díky Tomášovi (Vokounovi) jsme ustáli první třetinu. Věděli jsme, že čelíme soupeři, který zoufale potřebuje vyhrát. Hráli opravdu dobře," dodal kouč Panthers.

Milan Hejduk režíroval dvěma góly a asistencí domácí výhru Colorada 4:1 nad Phoenixem. Třiatřicetiletý útočník, jenž se stal stejně jako Vokoun první hvězdou zápasu, otevřel skóre už po 57 sekundách hry.

Až do poslední třetiny to byla jediná branka, pak Hejduk asistoval u druhé trefy Avalanche. Na následné snížení hostů zareagovalo Colorado dvěma góly v poslední minutě, přičemž výsledek symbolicky uzavřel právě český hráč.

Po zápase byl ale v centru pozornosti hlavně Peter Budaj. Slovenský brankář měl poprvé v sezoně chytat téměř před dvěma týdny, ale jeho nominace byla stažena kvůli podezření na prasečí chřipku. Debut si tak odbyl až v zápase proti Phoenixu.

"Cítil jsem se skvěle, i komunikace s hráči byla výborná. Po několika zásazích jsem se uvolnil, věděl jsem, že jsem zase ve hře. Snažil jsem se vrátit k základům a neprovádět nic šíleného," popsal své rozpoložení Budaj, který byl vyhlášen třetí hvězdou večera.

"V některých okamžicích jsme byli pomalejší, ale Budaj nás neuvěřitelnými zákroky udržel ve hře. On byl tím hlavním důvodem, že jsme před vstupem do třetí třetiny o gól vedli," ocenil kvality slovenského brankáře Paul Stastny, jenž v zápase zaznamenal tři asistence. Colorado se vítězstvím opět bodově dotáhlo na vedoucí tým soutěže Pittsburgh.

Bez své hvězdy Alexandra Ovečkina mají hokejisté Washingtonu problém zvítězit. Ruský kanonýr během pěti let v NHL chyběl týmu popáté a ve čtyřech těchto utkáních Capitals prohráli. Naposledy podlehli v New Jersey 2:3. Rozhodující údery zasadil Washingtonu švédský útočník Niklas Bergfors, který dvěma góly v přesilovce zlomil v závěrečné desetiminutovce nerozhodný stav 1:1.

V předposlední minutě pak už jen zkorigoval český hokejista Tomáš Fleischmann. "Vůbec jsme nepřijeli hrát. Nevím, zda se litovali, že v sestavě není Alex (Ovečkin). Stejná věc se nám přihodila loni v Buffalu, kdy nás při jeho absenci domácí rozdrtili 5:0," uvedl trenér Washingtonu Bruce Boudreau.

Bez svého lídra přitom nastupují i hokejisté New Jersey, jimž od 15. září chybí po operaci třísel Patrik Eliáš. Podle nejčerstvějších informací by český útočník mohl poprvé nastoupit v pátek.

Naopak do sestavy Columbusu se po zranění už vrátil obránce Jan Hejda a v zápase proti San Jose byl společně s Antonem Stralmanem nejvytíženějším hráčem. Přesto domácí vítěznou vlnu Sharks nezastavili, ti je zdolali 3:2 v prodloužení a připsali si šestou výhru v řadě. Naopak Columbus po nejlepším startu v klubové historii prohrál v šesti z posledních osmi utkání.

"Víme, že se můžeme poměřovat se všemi dobrými kluby a porazit je. Nyní je to o tom, zda se dokážeme motivovat na každý zápas. To dělá dobré týmy dobrými. Nezáleží, proti komu hrají, dobré týmy odvedou maximum v každém utkání, a o to se musíme snažit. Chceme dokázat, že k nim taky můžeme patřit," řekl trenér Columbusu Ken Hitchcock.

Útočník Jarome Iginla byl hlavním strůjcem výhry Calgary 3:2 v prodloužení na ledě Dallasu. Kanadský útočník si tak vzal k srdci slova trenéra Brenta Suttera, jenž se nedávno vyjádřil, že očekává od kapitána týmu mnohem více.

Iginla figuroval u všech branek týmu. Vstřelil dva góly včetně toho vítězného v prodloužení a připsal si i asistenci u vyrovnávací branky v poslední minutě třetí třetiny. "Hodně jsme se v posledních dnech se spoluhráči bavili o tom, jak pozvednout úroveň naší hry. Tento zápas potvrdil, že se jsme se vydali správným směrem," prohlásil Iginla.

Výsledky NHL:

Buffalo - NY Islanders 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky: 9. D. Roy, 38. Vanek, 57. Gaustad. Střely na branku: 39:24. Diváci: 17.626.

New Jersey - Washington 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)
Branky: 52. a 56. Bergfors, 24. Rolston - 18. Sloan, 59. Fleischmann. Střely na branku: 32:28. Diváci: 13.498.

Columbus - San Jose 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 10. Chimera, 37. R. Nash - 7. J. Thornton, 25. Heatley, rozh. nájezd D. Boyle. Střely na branku: 28:38. Diváci: 13.401.

Florida - Carolina 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky: 46. Reinprecht, 54. Stillman, 58. Allen. Střely na branku: 25:32. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Floridu celé utkání, neinkasoval žádný gól ze 32 střel a úspěšnost zásahů měl 100 procent. Diváci: 12.424.

Dallas - Calgary 2:3 v prodl. (0:0, 0:1, 2:1 - 0:1)
Branky: 45. J. Neal, 49. Eriksson - 36. a 62. Iginla, 60. Langkow. Střely na branku: 40:23. Diváci: 16.369.

Colorado - Phoenix 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)
Branky: 1. a 60. Hejduk, 47. Svatoš (Hejduk), 60. D. Jones - 50. Jovanovski (Lang). Střely na branku: 29:29. Diváci: 11.012.

 

Právě se děje

Další zprávy