Atlanta zlomila prokletí Montrealu, trefil se i Kubina

Sport Sport, Red Spo, ČTK
4. 11. 2009 7:37
V bráně Atlanty nechyběl gólman Pavelec
Ondřej Pavelec pomohl k výhře
Ondřej Pavelec pomohl k výhře | Foto: Reuters

New York - Český hokejista Pavel Kubina pomohl Atlantě v úterním utkání NHL premiérovým gólem sezony k vítězství 5:4 v Montrealu. Urostlý zadák se prosadil v úvodu třetí třetiny, kdy v přesilové hře dostal Thrashers do vedení 4:3.

Domácí, kteří v zápase neustále dotahovali náskok soupeře, srovnali v 53. minutě díky Tomáši Plekancovi, hosté už ale za 34 sekund strhli brankou Colbyho Armstronga výhru definitivně na svou stranu.

Ojedinělé vítězství Atlanty na ledě Montrealu, kde tým vyhrál po pěti letech, podpořil 34 úspěšnými zákroky i Ondřej Pavelec.

Čtěte také: Video: Pavelec pro smích NHL. Dostal nevídaný gól

"Těžko se zde vyhrává. Je tu úžasná atmosféra, která hráče sice nabudí, ale na druhou stranu je to i velký nápor na nervy," uvedl Armstrong, který rozdílovou brankou zařídil přerušení pětizápasové série domácích výher Montrealu.

"Pokaždé, když srovnali stav, dokázali jsme se v několika kvalitních střídáních zase vrátit do zápasu a přidat gól. To bylo důležité. Prokázali jsme tím sílu týmu," konstatoval Rich Peverley, který vstřelil gól, na dva přihrál a byl první hvězdou zápasu.

Peverley tak využil toho, kdy nastupuje v první formaci místo zraněného Ilji Kovalčuka. Během absence ruského kanonýra zvítězila Atlanta ve dvou ze tří utkání.

Detroit porazil Boston

Brankář Detroitu Chris Osgood zastavil všech 29 střel Bostonu a připsal si jubilejní padesáté čisté konto v NHL. Zároveň se šestatřicetiletý gólman přiblížil dalšímu milníku, když po výsledku 2:0 zaznamenal 394. vítězství v soutěži.

Obě branky vstřelili Red Wings už v první třetině a zasloužili se o ně Henrik Zetterberg a Tomas Holmström.

"Nepřikládám vychytaným nulám příliš velkou váhu. Jsou dobré jen proto, že máte velkou šanci vyhrát zápas. A o tom to je. Vyrůstal jsem sledováním Granta Fuhra, kterého zajímala jen vítězství. A já jsem zaujal stejný postoj," uvedl Osgood.

Boston, hrající bez zraněného Marka Savarda, který je po přesunu z Atlanty do týmu Bruins po tři sezony nejproduktivnějším hráčem, vyšel podruhé za sebou gólově naprázdno.

Hokejisté Toronta dokázali popáté v řadě bodovat, nedaří se jim ovšem dotáhnout vyrovnané zápasy do vítězného konce.

Ve všech pěti zápasech, které skončily po základní hrací době nerozhodně, nakonec prohráli. Naposledy na domácím ledě s Tampou Bay 1:2 v prodloužení. Ve své aréně navíc ještě neuspěli v žádném z šesti zápasů nové sezony.

"Musíme vytrvat. Nemůžeme měnit, co děláme, protože jdeme správným směrem a už klepeme na dveře. Jen musíme najít způsob, jak je prorazit," komentoval aktuální stav trenér Toronta Ron Wilson.

Kaberle nebodoval

Zápas mezi Torontem a Tampou Bay okořenila v první třetině bitka mezi Lukášem Krajíčkem a Niklasem Hagmanem, kterému se nelíbil faul českého obránce během jeho samostatného úniku. Pro oba aktéry šlo o první bitku v NHL.

Tomáš Kaberle poprvé po pěti zápasech nebodoval, přesto zůstal v čele kanadského bodování obránců.

Zvítězit ve všech úvodních sedmi utkáních venku se v NHL před touto sezonou povedlo v historii soutěže pouze třem týmům.

O překonání rekordu se v dalším zápase budou pokoušet hned dva mužstva. Po New Jersey totiž i hokejisté Pittsburghu odstartovali zápasy na ledě soupeře sedmi výhrami, když naposledy uspěli v Anaheimu 4:3.

O vítězství Penguins rozhodl deset minut před koncem Pascal Dupuis. Domácímu Anaheimu nestačily ani dvě branky Coreyho Perryho, jenž má na svém kontě už deset gólů.

Hokejisté Vancouveru si zásluhou tří branek v závěru poradili v domácím prostředí s New Yorkem Rangers 4:1. Hostující tým v sice v poslední třetině nejdříve smazal jednogólový náskok soupeře, ale domácím Canucks záhy vrátil vedení Rick Rypien a útočníci Mikael Samuelsson s Henrikem Sedinem pak zpečetili vítězství. Třemi asistencemi se blýskl Ryan Kesler.

Obě branky vstřelili Red Wings už v první třetině a zasloužili se o ně Henrik Zetterberg a Tomas Holmström.

Detroit - Boston 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)
Branky: 15. Zetterberg, 18. Holmström. Střely na branku: 26:29. Diváci: 19.167.

Toronto - Tampa Bay 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky: 46. I. White - 39. Lecavalier, 63. Malone. Střely na branku: 41:32. Diváci: 19.301.

Montreal - Atlanta 4:5 (0:2, 2:1, 2:2)
Branky: 23. a 42. Gionta, 40. Cammalleri, 53. Plekanec - 18. Little, 20. Peverley, 28. Popovic, 45. Kubina, 54. C. Armstrong. Střely na branku: 38:30. Brankář Ondřej Pavelec odchytal za Atlantu celé utkání, inkasoval 4 branky ze 38 střel a úspěšnost zásahů měl 89,47 procenta. Diváci: 21.273.

Anaheim - Pittsburgh 3:4 (1:0, 1:2, 1:2)
Branky: 4. a 37. Perry, 49. S. Koivu - 23. Rupp, 31. Letang, 48. Goligoski, 50. Dupuis. Střely na branku: 29:27. Diváci: 16.128.

Vancouver - NY Rangers 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)
Branky: 19. a 55. Samuelsson, 49. Rypien, 59. H. Sedin - 47. Higgins. Střely na branku: 30:23. Diváci: 18.810.

 

Právě se děje

Další zprávy