Kaberle zářil, dovedl Toronto k vůbec první výhře v NHL

Sport Sport, Red Spo, ČTK
27. 10. 2009 7:05
Tomáš Kaberle zaznamenal pět bodů
Toronto se konečně dočkalo vítězství
Toronto se konečně dočkalo vítězství | Foto: Reuters

Anaheim - Hokejisté Toronta se po devíti zápasech konečně dočkali premiérového vítězství v letošní sezoně NHL, když v pondělním zápase vyhráli 6:3 na ledě Anaheimu.

Velkou zásluhu na tom měl i český obránce Tomáš Kaberle, který vstřelil jeden gól a na čtyři přihrál! První hvězdou večera byl ale vyhlášen švédský útočník Niklas Hagman, jenž vsítil hattrick.

Maple Leafs v zápase pomohla velká nedisciplinovanost domácích hráčů, kteří nasbírali celkem patnáct dvouminutových trestů a Toronto vstřelilo v přesilových hrách pět gólů.

Čtěte také: Los Angeles drží sérii výher. Táhne je hlavně Kopitar

"Samozřejmě je to pro nás velké vítězství. Začátek sezony byl velice těžký, nehráli jsme dobře. V posledních dvou zápasech už se náš výkon zlepšil, ale na výsledku to ještě nebylo znát. Věděli jsme ale, že když se budeme držet naší hry, jednou se dočkáme," konstatoval Hagman, jenž si připsal druhý hattrick v kariéře.

Montreal těžil z české souhry

Dařilo se i dalším dvěma českým zadákům ve službách Montrealu.

Jaroslav Špaček svou první trefou v sezoně otevřel skóre zápasu s New Yorkem Islanders, jeho spoluhráč Roman Hamrlík gólem v prodloužení po přihrávce Tomáše Plekance rozhodl o vítězství Canadiens 3:2.

Hamrlík, bývalý hráč soupeřova týmu, vytěžil v druhé minutě prodloužení gól z nádherné individuální akce Plekance, který projel celé kluziště a v přečíslení dva na jednoho předložil krajanovi ideální přihrávku.

Gólman Martin Biron sice předvedl brilantní skluz, ale zastavit puk v cestě do sítě nedokázal.

"Udělal pěkný český párek, jak tomu někdy na trénincích říkáme. Byla to perfektní přihrávka, nemohl jsem to nedat," pochvaloval si Hamrlík spolupráci s Plekancem.

Canadiens díky tomu vyhráli v nastaveném čase už počtvrté v sezoně. "Prodloužení se nám daří, ale raději bychom vyhrávali v základní hrací době," dodala jednička draftu 1992.

Rangers se bojí o Gáboríka

Po třech porážkách v řadě se znovu dočkali vítězství New York Rangers, kteří porazili Phoenix 5:2. Přispěl k tomu i český útočník Václav Prospal, jenž dal svůj čtvrtý gól v sezoně a na další dva přihrál.

Dvěma góly se o to zasloužil slovenský útočník Marián Gáborík, který však v třetí třetině odstoupil kvůli zranění v dolní části těla.

"Myslím si, že to nebude nic vážného. A nemá to nic společného s mými třísly nebo kyčlemi," upozornil Gáborík, že si neobnovil žádné zranění. "Srazil jsem se s jedním soupeřem. Ráno budeme moudřejší."

Pro Rangers by byla ztráta Gáboríka katastrofální. Slovenský kanonýr, s nímž klub z Manhattanu v létě podepsal pětiletý kontrakt na 33,5 milionu dolarů, je s osmnácti body druhým nejproduktivnějším hráčem celé NHL.

"Je několik hráčů, z nichž jde strach při každém střídání. Dá se to říct o Ovečkinovi, Crosbym a Marián je rovněž jedním z nich. Je skvělé mít takového hráče a vědět, že pokaždé, když má puk, může se stát něco výjimečného," vysekl mu poklonu Dubinsky.

Svůj první zápas v Chicagu od letního přesunu do Minnesoty sehrál v pondělí český útočník Martin Havlát, návrat na led svého bývalého klubu mu ale nevyšel.

Divočáci totiž prohráli 1:3 a Havlát, v loňské sezoně nejproduktivnější hráč Blackhawks, vystřelil pouze jednou na branku a na ledě byl u dvou inkasovaných gólů.

"Bylo těžké nastoupit proti hráčům, s nimiž jsem uplynulé tři sezony hrál v jednom týmu," přiznal Havlát, jenž v létě neskrýval zklamání, že s ním Chicago nepodepsalo nový kontrakt.

"Dostali jsme první gól, skvěle jim zachytal Huet, nedokázali jsme se vůbec prosadit. Byl to nepovedený zápas," konstatoval Havlát.

Výsledky:
NY Rangers - Phoenix 5:2 (2:0, 2:2, 1:0)
Branky: 14. a 28. Gáborík (na první Kotalík, na druhou Prospal), 3. Anisimov, 27. Prospal, 52. Lisin (Prospal) - 36. Jovanovski, 40. Fiddler. Střely na branku: 24:32. Diváci: 18.200.

Anaheim - Toronto 3:6 (1:2, 1:1, 1:3)
Branky: 11. Nokelainen, 36. Ryan, 54. Perry - 16., 29. a 51. Hagman (na všechny T. Kaberle), 15. Grabovskij (T. Kaberle), 44. Stempniak, 47. T. Kaberle. Střely na branku: 28:39. Diváci: 14.291.

Chicago - Minnesota 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Branky: 10. Bolland, 18. Brouwer, 47. Kane - 44. Brunette. Střely na branku: 35:21. Diváci: 20.046.

Montreal - NY Islanders 3:2 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)
Branky: 14. Špaček, 48. Moen, 62. Hamrlík (Plekanec) - 39. a 56. Tambellini. Střely na branku: 31:31. Diváci: 21.273.

 

Právě se děje

Další zprávy