Heatley posílí San Jose. Tým naopak opouští Michálek

ČTK ČTK, Red Spo
13. 9. 2009 12:40
Dany Heatley se dočkal odchodu z Ottawy

Ottawa - Český hokejista Milan Michálek se stěhuje v NHL ze San Jose do Ottawy. Čtyřiadvacetiletý útočník se stal součástí výměny za kanadského střelce Danyho Heatleyho.

Sharks za něj obětovali spolu s Michálkem také dalšího útočníka Jonathana Cheechooa a výběr v druhém kole draftu, navíc získali pozici v pátém kole výběru nováčků. Michálek mění dres v prestižní zámořské soutěži poprvé v kariéře.

Ottawa tak vyřešila problém, který nastal po Heatleyho prohlášení po skončení uplynulé sezony, že chce odejít jinam.

Když se ale potom Senators dohodli s Edmontonem na transakci za českého beka Ladislava Šmída, Andrewa Cogliana a Dustina Pennera, Heatley nedal souhlas ke zrušení své klauzule ve smlouvě, že nemůže být vyměněn.

Čtěte také: Kašpar odchází ze San Jose. Bude hájit dres Flyers

Kanadský střelec nebyl spokojený se svým využitím na ledě po příchodu nového trenéra Coryho Cloustona v průběhu sezony. Na Heatleyho postoj, že nechce za Ottawu hrát, reagovali kapitán Daniel Alfredsson a pak i zbytek týmu tím, že ho už v mužstvu nechtějí.

Přitom Ottawa si Heatleyho v říjnu 2007 pojistila šestiletým kontraktem na celkem 45 milionů dolarů do konce sezony 2013/14. V uplynulém ročníku byl dvojnásobný mistr světa a vítěz Světového poháru z roku 2004 s 10 miliony dolarů nejlépe placeným hráče NHL.

Osmadvacetiletý Heatley v něm nasbíral v 82 zápasech 72 bodů za 39 branek a 33 asistencí. Nejproduktivnější hráč v historii kanadské reprezentace se v NHL může pochlubit bilancí 543 bodů za 260 branek a 283 asistencí z 507 utkání. V 34 zápasech play off přidal deset tref a 25 přihrávek.

Do Ottawy přišel v roce 2005 po výluce v NHL z Atlanty. Přestupem chtěl uniknout vzpomínkám na tragickou autonehodu ze září 2003, při které v jeho ferrari zahynul jeho spolujezdec, spoluhráč Dan Snyder. Vítěz Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL z roku 2002 nyní oblékne dres třetího klubu v kariéře.

Přečtěte si také: Fanoušci Montrealu vzkazují na tričku: ´Cháro, zemři´

Michálek vstřebává svůj první přestup v zámoří. Do San Jose odešel z Českých Budějovic v roce 2003, kdy si jej klub vybral v prvním kole draftu jako šestého v pořadí. V uplynulém ročníku si připsal v 77 zápasech 57 bodů za 23 branek a 34 asistencí.

V šesti zápasech play off jednou skóroval. Celkově má na kontě v základní části 317 utkání, vstřelil 91 branek a na 123 přihrál. V 39 duelech bojů o Stanleyův pohár skóroval desetkrát a zaznamenal šest asistencí.

Stejně je na tom devětadvacetiletý Cheechoo, který dosud hrál v NHL jen za Sharks. Nejlepší střelec NHL ze sezony 2005/06 má za sebou nepovedený ročník. V 66 duelech zaznamenal jen 12 tref a 17 přihrávek.

V play off skóroval v šesti utkáních jednou a přidal jednu asistenci. Celkem v NHL ve 440 zápasech zaznamenal 291 bodů a vstřelil 165 gólů. V 58 zápasech vyřazovací části nasbíral 35 bodů.

 

Právě se děje

Další zprávy