Hokejová legenda Sakic se chystá oznámit konec kariéry

yac
8. 7. 2009 8:14
Nezahraje si tak nejspíš ani na olympijských hrách
Joe Sakic v roce 2002 dovedl jako kapitán Kanadu k olympijskému zlatu.
Joe Sakic v roce 2002 dovedl jako kapitán Kanadu k olympijskému zlatu. | Foto: Reuters

Colorado - Dvacet let strávil na kluzištích NHL Joe Sakic, kanadský rodák a tvář týmu Colorado Avalanche.

Příběh jeho aktivní hokejové kariéry by se však měl uzavřít za necelé dva dny.

Čtyřicetiletý centr, který dokázal vyhrát jak olympijské hry, tak mistrovství světa i Stanleyův pohár (dvakrát), totiž svolal na čtvrtek tiskovou konferenci, kde "by měl učinit závažné prohlášení, týkající se jeho kariéry".

Podle zámořských médií se Sakic chystá na oznámení konce svého úspěšného působení v NHL.

Čtěte také: Detroit se chce s Hudlerem domluvit. Bez arbitráže

A to i přesto, že olympijský vítěz ze Salt Lake City byl povolán do letního kanadského  přípravného kempu před olympiádou, jež se bude konat příštího roku ve Vancouveru, tedy městě, odkud Sakic pochází.

Sakic zatím zprávu o ukončení kariéry nepotvrdil, avšak ihned po sezoně prohlásil, že "se dostal do bodu, kdy se musí rozhodnout, zdali ještě dokáže hrát na vysoké úrovni a jestli tomu ještě chce podřídit vše."

Sakic zamíří i do síně slávy

Dlouholetý hráč a kapitán Colorada Avalanche (a jeho předchůdce Quebecu Nordiques)  přitom podobně přemítal už loni, ale nakonec se rozhodl ještě rok pokračovat.

Joe Sakic (uprostřed) přijímá od svých spoluhráčů z Colorada Milana Hejduka (vlevo) a Paula Stastneho gratulace k 600. gólu v NHL.
Joe Sakic (uprostřed) přijímá od svých spoluhráčů z Colorada Milana Hejduka (vlevo) a Paula Stastneho gratulace k 600. gólu v NHL. | Foto: Reuters

Nedařilo se však ani jemu, ani Coloradu. Sakic kvůli zraněním, z nichž jedno si přivodil při čištění domácí frézy, odehrál pouhých patnáct zápasů a Colorado skončilo jako třetí nejhorší tým NHL daleko za branami playoff.

Sakic ve své dlouhé kariéře dokázal nasbírat 1641 bodů a je jedním z pouhých sedmi hráčů, kteří v historii NHL dokázali nastřílet přes 600 branek a posbírat přes 1000 asistencí.

To jej momentálně staví na osmé místo produktivity v historii NHL, o 42 bodů před Jaromíra Jágra.

Zdali bude mít šanci se ještě posunout tabulkou vpřed se uvidí již ve čtvrtek. Na sedmého Maria Lemieux mu schází dvaaosmdesaát bodů.

I pokud se však rozhodne nepokračovat, má své místo v torontské síni slávy NHL jisté. Ostatně už tam jsou i jeho rukavice, s nimiž odehrál zápas, v němž zaznamenal svoji tisící asistenci.

 

Právě se děje

Další zprávy