NHL draftovalo jen tři Čechy. Zájem byl o Nestrašila

ČTK ČTK, Red Spo
27. 6. 2009 20:36
Dalšími hráči jsou Roman Horák a Tomáš Vincour
Andrej Nestrašil by se mohl přidat k hokejistům Detroitu
Andrej Nestrašil by se mohl přidat k hokejistům Detroitu | Foto: Reuters

Montreal - O české hokejisty opět byl při výběru nováčků do zámořské NHL minimální zájem a stejně jako loni se dostalo jen na tři hráče, ve všech třech případech na útočníky.

Andreje Nestrašila z Victoriaville si vybral v třetím kole na 75. místě Detroit, v pátém kole pak po Romanu Horákovi z Českých Budějovic sáhli New York Rangers na 127. pozici a o dvě příčky níže se umístil Tomáš Vincour.

Hráče Edmontonu z juniorské WHL si vybral Dallas.

Podruhé za sebou tak draft dopadl pro český hokej stejně nevalně. Loni v Ottawě byl nejvýše na 90. místě obránce Tomáš Kundrátek, jehož si vzali Rangers.

Čtěte také: Jedničkou draftu se stal Tavares. Patří NY Islanders

Pak už sáhla jen Carolina na 105. místě po obránci Michalu Jordánovi a Columbus po útočníkovi Tomáši Kubalíkovi na 135. pozici.

Už v roce 2007 klesající tendence zastavila počet na pěti českých talentech, ale v prvním kole si vybral Columbus Jakuba Voráčka, který už v NHL pravidelně hraje.

Tak jako v posledních dvou letech si nevedl český hokej dlouhá léta, naopak po pádu totality v roce 1989 byl o hráče v zámoří čím dál větší zájem.

Jediným Čechem z extraligy byl Horák

Jen tři Češi byli vybráni loni a letos poprvé od roku 1981. Jedno české jméno ale při letošním draftu bylo hodně zmiňováno.

Často se mluvilo o možné výměně elitního beka Tomáše Kaberleho z Toronta, ale přestože Maple Leafs měli konkrétní nabídku od Bostonu, k trejdu nedošlo.

Jinak čeští hokejisté nebyli ve středu zájmu. Nestrašila si v Montrealu vybral Detroit jako svou třetí volbu.

Nejdříve slavný klub, který v posledních letech patří nepřetržitě mezi absolutní špičku NHL, sáhl na začátku druhého kola na 32. místě po útočníkovi Landonu Ferrarovi z Red Deer, synovi bývalého centra Hartfordu, New Yorku Islanders, Rangers, Los Angeles, Atlanty a St. Louis Raye Ferrara.

Pak si Red Wings vybrali na 60. místě slovenský objev juniorského mistrovství světa z přelomu roku útočníka Tomáše Tatara ze Zvolenu.

Osmnáctiletý Nestrašil je odchovancem pražské Slavie a loni v létě odešel do Victoriaville. V 66 zápasech v QMJHL si připsal 57 bodů za 22 branek a 35 asistencí.

V sezoně byl v širší nominaci na mistrovství světa do dvaceti let v Ottawě, ale do konečné nominace se nedostal. Ve čtyřech zápasech play off přidal dva góly a na jeden přihrál.

Na dubnovém světovém šampionátu osmnáctek v amerických městech Fargo a Moorhead byl s čtyřmi body za dvě branky a stejný počet asistencí z šesti zápasů třetím nejproduktivnějším hráčem za Antonínem Honejskem a obráncem Adamem Poláškem.

Horák je jediným českým zástupcem v letošním draftu z domácí extraligy, ale nezůstal úplně osamocený.

Došlo i na Richarda Pánika

Už na 52. místě si vybrala Tampa Bay slovenského útočníka Richarda Pánika z Třince. Horák má na kontě v nejvyšší soutěži zatím jen 18 utkání a vstřelil jednu branku. Zahrál si za Mountfield i v Lize mistrů a hned skóroval.

Syn bývalého reprezentanta a někdejšího hráče Českých Budějovic, Sparty, Havířova, Norimberku i Ässätu Pori Romana Horáka staršího nechyběl také na MS osmnáctek v USA a týmu pomáhal už loni v Polsku k návratu mezi elitu po sestupu do divize I.

Tam se představil i Vincour, který na přelomu letošního roku reprezentoval v Ottawě na světovém šampionátu tým do dvaceti let. Přestože v prognózách před draftem se z českých hráčů pohyboval nejvýše, při výběru samém klesl na třetí místo.

V juniorské WHL působí v celku Edmonton Oil Kings od roku 2007. Rodák z Brna byl v druhé části uplynulé sezony limitován zraněním ramen a v 50 utkáních zaznamenal 37 bodů za 17 tref a 20 přihrávek.

 

Právě se děje

Další zprávy