Bitky v NHL: funkcionáři řeší, co s nimi dál

yac
10. 3. 2009 18:08
Funkcionáři NHL chystají nové úpravy pravidel
Podobné obrázky by od příští sezóny NHL mohly být minulostí.
Podobné obrázky by od příští sezóny NHL mohly být minulostí. | Foto: Sport

Naples - Když půjdete na zápas zámořské NHL, pak na ledě uvidíte nejen krásné kličky, přesné střely nebo kombinace na jeden dotek, ale celkem pravděpodobně také nějaký ten pěstní souboj.

Poslední položka v seznamu by ale už nemusela od příští sezóny platit. V Naples v pondělí začalo třídenní jednání, jehož jedním z cílů je i regulace hokejových bitek.

Jedním z navrhovaných opatření je, aby hokejisté za všech okolností měli na hlavě helmu. V případě bitek by to samozřejmě znamenalo nevyhnutelná zranění, plynoucích z úderů, které by místo cíle trefily právě helmu.

Čtěte také: Hráči NHL i po tragédii volají: Nezakazujte nám bitky

Podobné pravidlo už bylo zavedeno v OHL (jedna z nižších kanadských juniorských soutěží).

Důvodem vzplanutí debaty o bitkách byl pěstní souboj v jedné z nižších zámořských soutěží, v němž  přišel Don Sanderson o helmu a při pádu na led se tvrdě uhodil do hlavy.

Sanderson byl v bezvědomí převezen do nemocnice, ale i když se během přesunu na chvíli probral, svým zraněním po třech týdnech podlehl.

"Když vidíte takovou tragédii… pak je třeba se podívat na to, jak bitky fungují a pokusit se je udělat bezpečnější," říká generální manažer Toronta Maple Leafs Brian Burke.

Čtěte více: Hokejista po bitce zemřel. Vzpomněli na něj i v NHL

Pokud by podobné pravidlo o helmě bylo zavedeno v NHL, mohlo by to formu bitek výrazně změnit. Kdyby se totiž jednomu z hráčů svezla helma, cožse běžně stává, čároví rozhodčí by je od sebe bez váhání odtrhli.

A navíc by se hráči do soubojů příliš nehrnuli. Chybný úder by přeci jen mohl znamenat vážné zranění ruky a možná i konec sezóny.

Odpůrci bitek by podobné opatření uvítali, ale zda bude přijaté, zatím vůbec není jisté.

Pokud by se v Naples NHLPA a generální manažeři dohodli, musela by zavedení nového pravidla schválit i rada guvernérů NHL.

Každopádně v minulosti už bylo na regulaci bitek vynaloženo značné úsilí. Tvrdě jsou například postihovány bitky, v nichž dva hráči útočí na jediného.

Derek Boogaard a Steve MacIntyre při pěstním souboji.
Derek Boogaard a Steve MacIntyre při pěstním souboji. | Foto: Reuters

Ubylo také hromadných bitek, které byly tak typické pro sedmdesátá léta v NHL. Bitku mezi dvěma brankáři už v NHL také asi hned tak neuvidíte.

Nově zaveden byl i institut „toho kdo si bitku začal," který dostává vyšší trest. I přesto si ale bitky drží stejnou popularitu, jakou měly vždy.

A dost často bývají jednou z mála věcí, které v méně hokejových městech a méně zajímavých zápasech dokážou zvednout diváky ze sedadel.

Nebo je alespoň odlákat od stánku s hamburgery.

 

Právě se děje

Další zprávy