Oslavy Canadiens: Znak bude na 10 milionech dolarů

Ivo Pospíšil, ip
25. 9. 2008 23:30
V kanadském týmu působí i trio českých hráčů
Všeobecné oslavy by si mohl užít i Čech Tomáš Plekanec
Všeobecné oslavy by si mohl užít i Čech Tomáš Plekanec | Foto: Reuters

Montreal - Slavný hokejový celek Montreal Canadiens se v budoucnu dočká velké pocty. Logo nejúspěšnějšího týmu zámořské NHL se totiž objeví i na kanadském národním platidle.

Uskuteční se tak při příležitosti stého výročí založení klubu, kterého se tým dočká na začátku prosince roku 2009. Královská kanadská mincovna navíc přislíbila, že do oběhu pustí přes deset milionů dolarových mincí s vyraženým znakem ve tvaru CH.

Čtěte také: Start NHL se blíží. Jak se v přípravě ukazují Češi?

Značka CH může při letmém pohledu někomu připomínat podkovu, ovšem ve skutečnosti znamená "Le Club de Hockey Canadian." Montreal totiž patří společně s jinými městy do frankofonní oblasti.

Místní klub Canadiens získal prestižní Stanley Cup celkem šestnáctkrát, přičemž poprvé uspěl už v roce 1916. Moderní doba však proslulý celek odsunula trochu více do pozadí.

Navzdory loňské účasti v semifinále konference čekají místní fanoušci na další triumf už od roku 1993. 

"Díky bohaté historii a oběti, kterou tomuto klubu přineslo takové množství lidí, jsme od kanadské vlády dostali návrh k vytvoření speciálních mincí, jež by připomínali sto let našeho založení," cituje list Herald Tribune vlastníka George Gilleta. Ten je mimo jiné spolumajitelem i fotbalového klubu FC Liverpool.

Přečtěte si také: Lang mění dres. Míří za Hamrlíkem do Montrealu

Mincí má být vyraženo přesně deset milionů.

Roy pod střechou, All Star Game v lednu

"Navíc jsme požádali také o vydání památečních poštovních známek. Jsme hokejový klub a tento druh respektu k nám je příjemně vzrušující," dodal Gillet.

Výjimečné okamžiky si bude moci užít i české trio Tomáš Plekanec, Robert Lang a Roman Hamrlík, jež v červenobílém dresu působí.

Montreal tak bude mít o velkolepou sezonu jistě postaráno. Kromě říjnového atraktivního vstupu do soutěže, během něhož klub odhalí i tzv. "Prstenec cti", kde znázorní 44 členů Síně slávy, dojde k dalším oslavám 22. listopadu.

To se do místní historie oficiálně zapíše i bývalý brankář Patrick Roy, jehož dres s číslem 33 bude ten den čerstvě vyvěšen pod střechou arény Bell Centre.

Ke všem událostem navíc přibude pořádání sedmapadesáté All Star Game v lednu příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy