Dominik Hašek ukončil kariéru. Nemám motivaci, říká

Ondřej Roubínek, Zuzana Hronová
9. 6. 2008 17:30
Hašek se loučí již potřetí. Zřejmě doopravdy
Dominik Hašek oznamuje na pondělní tiskové konferenci v Detroitu konec kariéry.
Dominik Hašek oznamuje na pondělní tiskové konferenci v Detroitu konec kariéry. | Foto: Reuters

Detroit - V pondělí odpoledne se potvrdily spekulace zámořského tisku. Klub Detroit Red Wings svolal mimořádnou tiskovou konferenci do své Joe Louis arény.

Média očekávala, že před novináře předstoupí hokejová legenda Dominik Hašek a oznámí konec své dlouholeté kariéry. Stalo se.

"Dominátor" se loučil již dvakrát, ale tentokrát se vše zdá definitivní. S ohledem na jeho věk (43 let) i malou vytíženost v letošním play off, kdy ho hned ve čtvrtfinále Západní konference vystrnadil z brány Chris Osgood.

"Dneska se už necítím na to, abych podával výkony na nejvyšší úrovni. Ne kvůli fyzičce, ale kvůli tomu, že každý den potřebuji motivaci. Teď tomu tak není a nerad bych někoho zklamal," odůvodnil Hašek své rozhodnutí.

Když bilancoval svou kariéru, neubránil se nostalgii: "Šestnáct let je v lidském životě dlouhá doba. Bohužel utekly strašně rychle. Odcházím z této hry nesmírně šťastný, díky všem těm vzpomínkám a přátelstvím, co mi dala."

Na rozlučkové tiskové konferenci ho generální manažer Rudých křídel Ken Holland označil za jednoho z nejlepších brankářů nikoli jen ve své éře, ale i v celé historii NHL.

Na dotaz, zda hráče nepřemlouval k 17. sezoně, podle oficiálních stránek NHL řekl: "Nebylo co řešit, Dom byl zcela rozhodnutý."

S pardubickým rodákem odchází jedna z brankářských legend NHL.

Hašek se v průběhu devadesátých let se se svou typickou maskou a neortodoxním stylem zapsal do srdcí zámořských fanoušků a postupně se stal nejlepším gólmanem světa.

Jeho krédem bylo zastavit puk za každou cenu, na tom, jak toho dosáhl, už nezáleželo. Jeho skluzy, vymrštěné betony, zalehnutí na záda či chycení puku rukou po odhození hokejky se staly symbolem progresivního brankářského stylu.

V letech 1993 až 2001 získal Hašek šestkrát Vezinovu cenu pro nejlepšího brankáře NHL, jako první gólman v historii dokázal obhájit Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče (v sezonách 1996/97 a 1997/98).

Dominik Hašek gratuluje Chrisi Osgoodovi k úspěšnému vstupu do finále Západu.
Dominik Hašek gratuluje Chrisi Osgoodovi k úspěšnému vstupu do finále Západu. | Foto: Reuters
Čtěte více:
Konec legendy? Dominátor zřejmě chystá odchod

V roce 2002 pak byl prvním evropským brankářem, který dovedl svůj tým v pozici jedničky ke Stanley Cupu, když zároveň šesti vychytanými nulami stanovil rekord play off.

Česká hvězda přichází do NHL

Na vytouženou trofej ale čekal Hašek dlouhých dvanáct let. V sezoně 1990/91 odchytal český brankář prvních pět zápasů v NHL za Chicago Blackhawks, kteří jej v roce 1983 draftovali v desátém kole jako celkově 199. hráče.

Haškova ocenění
Autor fotografie: Reuters

Haškova ocenění

ČR:
Nejlepší brankář české ligy: 5
(1986, 1987, 1988, 1989, 1990)
Zlatá hokejka: 5 (1987, 1989, 1990, 1997, 1998)
Sportovec roku: 2 (1994, 1998)

NHL:
Hart Memorial Trophy (nejlepší hráč): 2 (1997, 1998)
Vezina Trophy (nejlepší brankář): 6 (1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2001)
L. B. Paerson Award (nejlepší hráč podle hokejistů): 2 (1997, 1998)
William Jennings Trophy (tým s nejmenším počtem obdržených gólů): 3 (1994, 2001, 2008)

Hašek odchytal v NHL 854 utkání, z nich 454 vyhrál a jeho celková úspěšnost zásahů je 92,5 procent.

Do nejslavnější soutěže světa vstupoval Hašek už jako hvězda československé nejvyšší soutěže.

V brance Pardubic se poprvé objevil už ve svých šestnácti letech a v následujících osmi sezonách získal dva tituly mistra republiky.

V sezoně 1989/90 se přesunul do Dukly Jihlava, kde byl už popáté zvolen nejlepším brankářem ligy a potřetí se stal hokejistou roku.

V Chicagu se pak pomalu zabydloval v zámořském hokeji, ale jeho chvíle měla přijít až v jeho druhém působišti, Buffalu Sabres.

V Buffalu byl Stanley Cup zakletý

V ročníku 1992/93 odchytal 28 zápasů s téměř 90procentní úspěšností, o rok později už nastoupil v 58 utkáních a dosáhl skvělé úspěšnosti 93 procent.

V dresu Sabres prožil východočeský rodák své nejlepší individuální roky, ale pro nejcennější trofej musel klub svého srdce opustit.

V sezoně 2001/02 si dokráčel pro Stanley Cup s Detroitem Red Wings a na světě snad nebyl nikdo, kdo by mu vytouženou trofej nepřál.

Došel na vrchol a ve svých sedmatřiceti letech se rozhodl ukončit kariéru. Jenže brzy zjistil, že bez hokeje nemůže být a po roce se znovu vrátil na led. Ale kvůli zranění odchytal jen čtrnáct zápasů, potom jeho comeback zastavila výluka NHL.

Brankářský veterán se otrávit nenechal a toužil chytat dál. Štěstí zkusil v Ottawě, ale roce se znovu vrátil do Detroitu. Tam také letos oslavil zisk svého druhého Stanley Cupu.

Za 16 let v NHL odehrál 735 zápasů a v nich si připsal 389 vítězství , což ho řadí na celkové 10. místo v historii NHL, a 81 vychytaných nul, kterými  zaujímá 6. příčku historických tabulek. 65 dosažených vítězství v play off ho pak řadí na 10. pozici.

Hrdina z Nagana

Pro českého fanouška ale bude Dominátor, jak Haška překřtili zámořští diváci, především hrdinou zimních olympijských her v Naganu.

Na "Turnaji století", kvůli kterému se zastavila slavná NHL, předvedl muž s devětatřicítkou na dresu fantastické výkony a Hlinkovu družinu dotáhl k památnému zlatu.

Haškova typická brankářská gymnastika. Tento cvik však byl nedobrovolný - po kolizi s útočníkem Anaheimu Coreym Perrym (vpravo).
Haškova typická brankářská gymnastika. Tento cvik však byl nedobrovolný - po kolizi s útočníkem Anaheimu Coreym Perrym (vpravo). | Foto: Reuters

Jinak Haškova reprezentační kariéra trpěla jeho úspěchy v zámoří. Starty v českém dresu tak nasbíral spíše ještě před odchodem do NHL, v osmnácti letech se stal nejmladším reprezentačním brankářem v historii Československa.

Gólmanský veterán posílil české výběry i na dalších dvou olympiádách, ale v Salt Lake City Češi vypadli ve čtvrtfinále, v bronzovém Turíně 2006 pak dochytal kvůli zranění už po devíti minutách.

Aura národního hrdiny Dominika Haška ovšem utrpěla i šrámy. Českým fanouškům ani tak nevadilo jeho řízení v opilosti, jako napadení protihráče při zápase v in-line hokeji či jeho opakované návraty.

 

Právě se děje

Další zprávy