MS ŽIVĚ Česko - Rusko 7:4, Češi mají bronz

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
15. 5. 2011 18:15
Přečtěte si online reportáž ze zápasu o 3. místo na světovém šampionátu mezi hokejisty Česka a Ruska. Češi vyhráli 7:4 a po 13 letech získávají bronz z mistrovství světa. Rusové naopak opět s Českem v posledním zápase obou týmů na šampionátu prohráli a po pěti letech odjíždějí z MS bez medaile. Češi teprve podruhé v historii porazili Rusko na šampionátu dvakrát. To vůbec poprvé na MS pětkrát prohrálo.
Šarvátka v zápase Česko - Rusko, vpravo Petr Čáslava
Šarvátka v zápase Česko - Rusko, vpravo Petr Čáslava | Foto: Lukáš Drštička

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítám vás u online reportáže ze zápasu o bronz na mistrovství světa mezi hokejisty Česka a Ruska. Zápas začíná v 16:00. 

- Češi budou hrát o bronzové medaile na MS po osmi letech. Tehdy na MS ve Finsku podlehli Slovensku. Tři z pěti zápasů o bronz však Češi na MS vyhráli, včetně toho v roce 1997, kdy porazili právě Rusko 4:3. Navíc mají proti Rusům výhodu lepší bilance na šampionátu. Až do semifinálové prohry 2:5 se Švédskem neztratili během 7 zápasů na šampionátu ani bod. Naopak Rusové si po semifinálové prohře 0:3 s Finskem připsali na šampionátu už čtvrtou prohru. 

- Kouč Hadamczik bude opět postrádat zraněného Martina Havláta i obránce Lukáše Krajíčka, jenž nemůže nastoupit kvůli nastřelenému kotníku v zápase se Švédskem. Roman Červenka by pak opět měl nastoupit na levém křídle prvního útoku, na němž ho v polovině zápasu se Švédy nahradil Petr Průcha. "Po zápase jsem uvažoval o různých změnách. Pak jsem si ale řekl, že tým celou dobu klapal a že je potřeba dát mu další šanci. Navíc Červenka zná ruské hráče, dává proti nim góly," řekl před zápasem Hadamczik.  

- Hadamczik věří, že semifinálová prohra jeho hráčům psychiku nenaruší. "Stále je v nás trochu pocit zklamání, ale musíme to strávit a dát pryč. Jsme pořád ve hře o medaili a řekli jsme, že medaile je úspěch, tak se o ni chceme poprat. Hráli jsme tady sedm a půl zápasu dobrý hokej, proto jsme vrátili sestavu do starých kolejí."  

- Rusové budou útočit na pátou medaili z MS za sebou. Během čtyř mistrovství světa pod trenérem Vjačeslavem Bykovem byli dvakrát první, druzí a třetí. Právě Bykovovi půjde v neděli o hodně. Prezident ruské federace Vladislav Treťjak totiž už před turnajem prohlásil, že pokud sborná nezíská medaili, mohlo by dojít ke změně na postu hlavního kouče. 

- I když fanoušci obou týmů čekali, že se oba týmy střetnou na mistrovství světa až v neděli večer ve finále, neméně sledovaný bude i zápas o třetí místo. Turnaj na Slovensku totiž věrně kopíruje ten z olympijských her v Turíně před pěti lety. Tehdy Češi ani Rusové také neuspěli v semifinálových bojích proti Švédsku, resp. Finsku a museli vzít za vděk finálem útěchy. Po výhře 3:0 tehdy bronz vybojovali Češi. 

- Rusové budou chtít Čechům odvést i další prohry. Prohráli s nimi loni ve finále MS (1:2) i v posledních dvou vzájemných kláních - na Českých hrách v Brně (3:6) i na probíhajícím turnaji (2:3). 

- A právě zápas v osmifinálové skupině v Bratislavě přinesl na obou stranách mnoho vášní. Způsobil je 196 cm vysoký a 116 kg vážící ruský útočník Jevgenij Arťuchin. Po jeho faulu nedohrál zápas kvůli slabému otřesu mozku útočník Milan Michálek a do třetí třetiny nenastoupil ani obránce Karel Rachůnek, jemuž po Arťuchinově ataku upadla helma a o led si rozbil hlavu, kterou mu doktoři museli sešívat. 

- Česká výprava v čele s manažerem týmu Slavomírem Lenerem požadovala po hokejové federaci IIHF pro Arťuchina dotatečný trest, u disciplinární komise však nepochodila, a tak Češi na útočníka Petrohradu opět narazí. "Bez ohledu na to bude mít zápas velký náboj. Myslím si, že tentokráte budou rozhodčí více ve střehu, a my se případně můžeme pokusit toho využít. Třeba se vyfauluje. Neřešil bych jednoho hráče, který jim zatím nerozhodoval zápasy," řekl trenér českého týmu Alois Hadamczik před zápasem novinářům. 

- Ruský trenér Vjačeslav Bykov novinářům po tehdejším zápase sdělil, že jsou čeští hráči herečky, protože pořád brečí a simulují. Sám Arťuchin se vyjádřil ve stejném duchu, navíc dodal, že Čechy jako národ vůbec nemá rád. 

- Na Arťuchina si bude muset dávat pozor i český brankář Ondřej Pavelec. Arťuchin totiž v ruských přesilovkách stíní gólmanům před brankovištěm. "Je to velký hráč, kus chlapa. Určitě je to nepříjemné, když je před bránou. Ale tam nedělá nic nečistého. Není lehké přes něj vidět, ale nějak vykouknout musíte," podotkl Pavelec. 

- Předpokládaná sestava Česka: Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Němec, Čáslava - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček - Vampola.  

- Předpokládaná sestava Ruska: Barulin - Aťjušov, Tjutin, Kornějev, Grebeškov, Kalinin, Kulikov, I. Nikulin, Jemelin - Radulov, Zinovjev, Kovalčuk - Kuljomin, Arťuchin, Tarasenko - Afinogenov, Gorovikov, Ovečkin - Morozov, Těreščenko, Zaripov. 

- Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Larking (Švéd.) - Deďulja (Běl.), Valach (SR) 

- Oba týmy přijíždějí na led. 

1. Utkání začalo. 

1. První šance zápasu. Kovalčuk střílenou přihrávkou z pravé strany vyslal puk před branku a Radulov jej tečí do Pavelcova protipohybu poslal jen těsně mimo tyče. 

2. A další šance Rusů. Střelu Ovečkina z mezikruží vyrazil Pavelec lapačkou jen nad sebe, puk se však odrazil těsně vedle brány. 

3. Rusko v obrovské šanci. Obránce Grebeškov si sjel od modré až před Pavelce, puk však minul. 

4. Češi dávají gól - 1:0! Marek Židlický vyslal na pravé straně do brejku ROMANA ČERVENKU, ten jel s Plekancem ve dvou na jednoho obránce. Červenka posílal puk před bránu na Plekance, dojíždějící obránce Tjutin, jej však zasáhl holí a ve skluzu jej nešťastně kopl do brány. 

5. A další velká šance Čechů. Frolík šel se Škoulou opět v přečíslení dvou na jednoho, Frolík však přihrál Škoulovi puk pod nohy a tak musel český obránce střílet z velkého úhlu a jeho střela šla mimo Barulinovu bránu. 

5. Rychůnkova tvrdá střela od modré trefila Barulina do ramene. 

6. Střela Afinogenova z pravého kruhu šla těsně vedle.  

9. Obrovská šance Čechů na zvýšení vedení. Jágr si sjel do své tradiční střelecké pozice mezi kruhy, jeho střelu příklepem však Barulin vykopl špičkou betonu. 

10. Rusové vyrovnávají na 1:1! Alexander Radulov poslal na pravou stranu puk do jízdy ILJOVI KOVALČUKOVI, a ten přesnou střelou pod Pavelcovu ruku vyrovnal. Druhou asistenci si připsal Fjodor Tjutin. 

10. Rusko během 20 sekund otočilo skóre, vede 2:1! Tak to byl gól jak přes kopírák. Tentokrát dostal na stejné místo k pravé mantinelu puk obránce DMITRIJ KULIKOV a opět střelou na vyrážečku překonal Pavelce pod rukou. Přihrávali Maxim Afinogenov a Konstantin Gorovikov. 

11. Češi vyrovnávají na 2:2! Po ose Jan Marek - Tomáš Rolinek se dostal puk k PETROVI PRŮCHOVI, který naznačil Barulinovi kličku a překonal ho na bližší tyči střelou nad rameno.  

12. Obrovská šance Arťuchina. Prakticky hned po rozehrání mohl odpovědět ruský bijec, Pavelec však díky skvělé reakci puk vyrazil.  

12. Na ledě se to poprvé mlelo. Kdo jiný než Arťuchin píchal holí do ležícího Průchy, toho šel mstít Novotný a na ledě se strhla rvačka. Nikdo však vyloučen nebude. 

16. Velká šance Čechů. Střela Židlického se odrazila od těla Milan Michálka do brankoviště. Puk projel skrz celé brankoviště a Barulin měl velké štěstí, že jej puk nezasáhl.  

19. Rusové dávají gól - 2:3! Po Zinovjevově přihrávce byl Radulov zcela sám u pravé Pavelcovy tyče, český brankář však vynikajícím zákrokem, kdy skočil od jedné tyčky k druhé, puk vyrazil. Bohužel se však odrazil před brankoviště, kde byl zcela volný ILJA KOVALČUK a střelou nad bezmocného Pavelce poslal Rusy opět do vedení.  

20. První třetina skončila. 

- První třetina patřila jednoznačně Rusům. A to nejen ve skóre, ale i v poměru střel na branku (17:7). Češi se sice ujali vedení, do té chvíle však měli Rusové tři velké šance. Rusové však během dvaceti sekund skóre otočili, a i když Češi vyrovnali, Rusové se zásluhou druhého gólu Ilji Kovalčuka v závěru třetiny vrátili do vedení. 

21. Začala druhá třetina. 

23. Marek ujížděl po pravém křídle, ale trefil jen Barulina. 

23. Češi srovnávají na 3:3! PETR PRŮCHA převzal puk za modrou a od mantinelu vybruslil mezi kruhy a zamířil přesně pod víko.  

24. Češi jsou při chuti. Nyní jsme zamkli Rusy před vlastní brankou. Nebezpečně pálili Jágr a Plekanec. 

26. Němec pálí z pravého kruhu, Barulin je na místě. 

28. První útok Hadamczikova týmu rychle přešel do protiofenzivy, Červenka vybídnul Plekance, který ale kotouč nezasáhl přesně. 

30. Voráček zpětnou přihrávkou nahrál do tandemu Markovi, který znovu vyzkoušel Barulinovu pozornost. 

31. Před Pavelce se probil Arťuchin, ale český gólman zachránil betonem. 

31. Češi vedou 4:3! Aťušov se vracel pro vyhozený kotouč, ale na záda mu dýchal ROMAN ČERVENKA. Ruský bek však kotouč před českým dravcem jen lehce posunul, český dravec jej sebral a propasíroval za Barulina. 

33. Velká šance Čechů - Rolinek trefuje břevno. Český kapitán si ve středním pásmu našlápl, z levého kruhu vyslal na Barulina dělovku, Barulin včas stihl puk vytěsnit na horní tyč.  

33. Nyní čeká oba týmy vynucená přestávka. Rachůnek oplatil Arťuchinovi zákrok z osmifinálového zákroku, když jej vší silou narazil na plexisklo, které pod vahou mohutného hráče prasklo a vysypalo se na trestnou lavici. 

33. Po zhruba pětiminutové pauze se opět hraje. 

33. A znovu dvojice Rachůnek - Arťuchin u mantinelu. Arťuchin chtěl Rachůnkovi náraz vrátit, Rachůnek se mu však vyhnul a Arťuchin po nárazu odjel s bolestivou grimasu na střídačku. 

36. Češi zvyšují na 5:3 - Červenka dává hattrick! Červenka jako starý mazák nastavil hokejku do střely Tomáše Plekance, a od ní se puk odrazil mimo Barulinův dosah.  

36. Po střele Kornějeva byl zcela sám před Pavelcem Zinovjev, puk však tečoval těsně mimo. 

37. Po Tarasenkově střele se bude zkoumat video! 

37. Gól platí - Rusové snižují na 4:5! Arťuchin před brankou udělal prostor pro VLADIMÍRA TARASENKA, který byl po přihrávce Konstantina Kornějeva zcela sám u pravé Pavelcovy tyče. Střelou pod břevno pak nedal Pavelcovy šanci. Puk se odrazil od zadní konstrukce, proto muselo gól potvrdit video.  

38. Je tu první vyloučení zápasu. Za hákování je vyloučen ruský obránce Kalinin. 

39. Hrát se bude ve čtyřech. Rachůnek totiž odchází za krosček ve vlastním obranném pásmu. 

39. Těsně po přerušení se strhla na ledě bitka. Za vzájemnou potyčku budou za hrubost vyloučeni Patrik Eliáš a Maxim Afinogenov. 

39. A další šarvátka. Ještě před vhazování se do sebe pustili Marek a Radulov, vylučovat se však nebude. 

40. Kalinin je na ledě. Rusové budou hrát přesilovku. 

40. Rusové trefili tyč! Sekundu před koncem druhé třetiny trefil Kovalčuk tvrdou střelou od pravého mantinelu konstrukci Pavelcovy brány.  

40. Druhá třetina skončila. 

- I tentokrát Rusové český tým přestříleli (15:12), Češi však díky třem gólům v řadě skóre otočili. Podruhé se trefil Petr Průcha, hattrick završil Roman Červenka. Hned po Červenkově gólu na 5:3 však snížil Tarasenko a Rusové mohli i v závěru třetiny vyrovnat, Kovalčuk však trefil tyč. Třetí třetina tak bude zcela jistě nabízet velkou podívanou. 

41. Začala třetí třetina. 

41. Karel Rachůnek je na ledě, Rusové si v krátké přesilovce tentokrát šanci nevypracovali. 

43. Po tvrdém nárazu Frolíka se na ledě svíjí ruský obránce Alexej Jemelin. Vylučovat se však nebude, protože ke zranění kolene ruského hráče došlo souhrou okolností. 

44. Bude se vylučovat. Arťuchin zasáhl Jágra vysokou holí a odjíždí na trestnou lavici. Radulov se svíjí na ledě, ale vyloučen bude jen ruský hráč. 

45. Zcela sám byl před Barulinem po Plekancově přihrávce Jágr, z pozice mezi kruhy však trefil jen do ruského brankáře. 

46. A další velká šance. Jágr našel zpoza brány mezi kruhy najetého Rachůnka, Barulin však jeho střelu vyrazil ramenem mimo bránu. 

46. Arťuchin je na ledě, Rusové jsou v pěti. 

47. Češi dávají gól - 6:4! Voráček si najel po pravé straně do útočného pásma, střelu Rolinka sice ruští obránci stihli srazit, puk se však odrazil k dojíždějícímu JANU MARKOVI, který se z mezikruží trefil přesně pod břevno.  

48. Češi jsou při chuti. Střelu Červenky z levého křídla vyrazil Barulin ramenem nad břevno.  

49. Milan Michálek objel branku, nahrával puk do brankoviště za překonaného Barulina, Eliáš však měl k puku dál než ruský obránce. 

52. Tarasenkova překvapivá střela z otočky jen těsně minula levou Pavelcovu tyč. 

53. Aťjušov si sjel do slibné pozice mezi kruhy, trefil však jen do Pavelcova těla. 

54. Rusové teď sevřeli český tým v jeho obranném pásmu, Pavelec však na puky vidí a v poklidu je vždy ukrývá do lapačky. 

55. Obrovská šance Rusů. Zaripov získal za bránou puk, předložil jej kolem bližší tyče Morozovovi, který pálil z první, Pavelec se však stihl od tyče k tyče přemístit včas. 

56. Tři velké šance Kuljomina. Nejdříve se neprosadil střelou z bezprostřední blízkosti, Pavelec pak vyrazil i jeho následnou bekhendovou dorážku. Po chvíli se puk odrazil znovu před něj, ani tentokrát však puk přes Pavelcovy betony do brány neprotlačil. 

56. Alois Hadamczik si vzal oddechový čas. 

57. Rolinek na poslední chvíli vypíchl puk Radulovovi, který mohl postupovat sám na Pavelce. 

58. Rusové hrají bez brankáře. 

58. Plekanec trefil z boku tyč prázdné brány. 

59. Tentokrát to vyšlo - Češi po trefě Plekance do prázdné brány vedou 7:4! 

60. Hraje se poslední minuta třetí třetiny. 

60. Jan Marek jel z levé strany sám na Barulina, střelou švihem však těsně minul růžek ruské branky. 

60. Arťuchin poslal na led Zbyňka Michálka, bránit ho šel o dvě hlavy menší Rolinek, který se po Arťuchinovi vysápal a stáhl jej k ledu. Vítězným gestem pak pobavil diváky. 

60. Je konec - Češi po výhře 7:4 skončí třetí a přeberou si bronzové medaile. 

- Nejlepším hráčem Ruska byl po zásluze zvolen střelec dvou branek Ilja Kovalčuk. 

- Na české straně si jede pro ocenění střelec hattricku Roman Červenka. 

- Češi získávají bronzové medaile z MS po třinácti letech, poslední bronz však získali na hrách v Turíně v roce 2006, kdy v boji o třetí místo porazili 3:0 právě Rusko. 

- Pro pamětní medaile si jdou rozhodčí, ze strany ruských fanoušků se ozývá pískot. 

- Kapitán Tomáš Rolinek si jede pro medaili za třetí místo, za ním si pro bronzové medaile příjíždějí ostatní hráči a členové českého realizačního týmu. 

- S medailí se těší Alois Hadamczik a Slavomír Lener. 

- Kompletní mužstvo skáče a zpívá s fanoušky: Kdo neskáče, není Čech. 

- Tomáš Rolinek přebírá talíř pro bronzový tým. 

- Halou zní česká hymna. 

- Trenéra Hadamczika dojala hymna až k slzám. 

- Vítězný tým si podává ruce s tím poraženým. 

- Ruce si tentokrát s českým týmem podával i Jevgenij Arťuchin. 

- Češi teď hromadně pózují fotografům se stříbrným talířem ve středovém kruhu. 

- Češi se teď kochají s talířem a tleskají fanouškům. 

- Následuje vítězné kolečko při tónech hitu Petera Nagyho Aj tak sme stále frajeri. 

- Češi tak stejně jako loni zakončují sezonu vítězstvím v ostře sledovaném zápase s Ruskem a opět získávají medaili. Rusové naopak medaili poprvé za posledních pět šampionátů nezískávají. Poprvé navíc prohráli na MS pět zápasů. 

- Tímto se s vámi loučím a zvu vás na finálový zápas mezi Švédskem a Finskem, který vám rovněž přineseme v online reportáži. 

 

Právě se děje

Další zprávy