ŽIVĚ Česko zůstává bez porážky, zdolalo Němce 5:2

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
9. 5. 2011 22:23
Česko zvítězilo i ve svém šestém duelu na mistrovství světa, když v závěrečném duelu skupiny E porazilo Německo 5:2. Do čtvrtfinále s Američany tak vstupuje bez porážky.
Ondřej Palát střílí na Philippa Grubauera
Ondřej Palát střílí na Philippa Grubauera | Foto: Reuters

Minuta po minutě

  Hezký den, vítám Vás u on-line přenosu z utkání osmifinálové skupiny mistrovství světa v ledním hokeji mezi Českem a Německem. Zápas začne ve 20:15.  

Sestavy Předpokládaná sestava ČR: Štěpánek - K. Rachůnek, Němec, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava - Jágr, Plekanec, Průcha - Havlát, Eliáš, Červenka - Voráček, Marek, Rolinek - Frolík, Novotný, Hubáček. 

Sestavy Předpokládaná sestava Německa: Endras (Patzöld) - Krüger, Dietrich - Holzer, Braun - Lavallee, Hordler - Reul, N.Goc - Wolf, Hospelt, Rankel - Müller, Reimer, Ullmann - Kreutzer, Barta, Greillinger - Tripp, Schütz, Gogulla. Trenér: Uwe Tripp. 

  Mohlo by se zdát, že v posledním zápase skupiny E s Německem již Čechům v podstatě o nic nejde. Postup do čtvrtfinále mají jistý, stejně jako svého soupeře pro klíčový zápas turnaje, kterým se stane ve středu od 16:15 tým USA.  

  Nicméně Češi mají o co hrát i tak. Například se mohou ukázat zatím méně vytěžovaní hráči, jako Petr Průcha, který na turnaj jel jako třináctý útočník. V obraně si zase zahraje Ondřej Němec. A poslední změnou je post brankáře: dosud vynikajícího Pavelce zaskočí hrdina z EHT Jakub Štěpánek, jemuž bude krýt záda Jakub Kovář.  

  Další motivací krom podržení vítězné nálady je i odčinění jednoho historického debaklu. Němci totiž mají na svědomí největší výprask Česka v historii: na Světovém poháru 1996 uštědřili tehdejšímu hvězdnému týmu nášup 7:1.  

  A samozřemě o co mají hrát především Němci. Pokud by se jim dnes podařilo vyhrá v základní hrací době, posunuli by se za Česko na druhé místo a tím by i získali papírově snazšího soupeře, Norsko.  

  Krom toho si Němci jistě brousí zuby na skalp dalšího favorita: letos už na šampionátu dokázali porazit domácí Slováky i vicemistry světa Rusy.  

Sudí Dnešní zápas budou rozhodovat slovenský hlavní Baluška a jeho švédský kolega Persson, jimž budou asistovat Švýcar Arm a Bělorus Děduljda. 

  Tak přeci jen ještě jedna změna v sestavě. Průcha nakonec zaujme místo Michálka ve druhé formaci a Červenka zůstane s Jágrem a Plekancem. Větší přesuny v sestavě se tedy nechystají.  

  V Bratislavě se každopádně již vše chystá k úvodnímu buly utkání.  

1. Utkání právě začalo.  

1. Česko vede 1:0! Tak to je začátek jako hrom. Plekanec zavezl puk, nahodil jej na bránu a tam se touš odrazil od Petra Průchy, či snad německého obránce, za záda Endrase.  

2. Česko - Německo 1:1. Němci s odpovědí dlouho neváhali. Lavalee nahodil puk na Štěpánka, ten jej pouze vyrazil pouze před sebe a Tripp dorazil volný kotouč skrz brankáře Petrohradu do branky.  

3. Hraje se již od druhé minuty čtyři na čtyři, za vzájemnou potyčku šli na trestnou Eliáš a Holzer.  

4. Němci jen vyhazují přes celé hřiště. Stejně jako proti Rusům a Slovákům hlavně čekají, co předvede soupeř.  

5. Červenka na modré pěkně sklepl Jágrovi do jízdy a ten protáhl střelou ke vzdálenější tyči pravý beton Endrase.  

6. Akci druhé formace překazila Jágrova zlomená hůl, o kterou zakopl Průcha. Němci mají možnost založit útok.  

7. Wolf a spol. se ale ke střele na Štěpánka nedostali.  

7. Reimer hledal před bránou Ullmanna, ale německý forvard nestačil puk zpracovat.  

8. Po delší době se přerušuje. Může za to nepřesná roezhrávka a zakázané uvolnění českého výběru.  

9. Jágr zkoušel zavézt puk do třetiny, ale udělal klasickou chybu - kličku na modré - čímž vystavil Plekance do postavení mimo hru.  

9. Ullmann se patrně včera díval na zápas Česko - Rusko, neboť teď ve stylu Arťuchina zametl s Průchou. Naštěstí se českému hráči nic nestalo.  

10. Hlasatel opravuje střelce první branky utkání. Nikoliv Průcha, nýbrž Plekanec.  

11. Němci vysunuli forčeking a Čechům to dělá problémy. Nakonec vyvážel puk ze třetiny Novotný.  

11. Česko vede nad Německem 2:1! Novotný zavezl puk za bránu Endrase, našel mezi kruhy Frolíka a ten opět s přispěním německého obránce dotlačil puk do brány. Dnes tedy německá defenziva nemá štěstí.  

13. Havlát se elegantně uvolnil na levém křídle a z úhlu zkoušel zaskočit Endrase. Ten puk jen vyrazil a následovala mela, která skončila až zalehnutým kotoučem.  

14. Po buly od modré pálil Krajíček, ovšem vůbec netrefil soupeřovu bránu.  

15. Štěpánek zachytil prudký výhoz německého týmu a zakličkoval s pukem na holi před Reimerem. Málem mu to nevyšlo.  

15. Jágr s Rachůnkem se ocitli před brankou v dobrých pozicích, ale ani jeden z českých hráčů se ke střele nakonec nedostal.  

16. Plekanec dal pěkný bodyček Kreutzerovi. České publikum to v Orange aréně kvituje s povděkem.  

16. Jágr dostává dvě minuty za hákování Schütze. První přesilovka utkání za poměrně zbytečný faul na modré.  

16. Hospelt střílel od mantinelu a Štěpánek puk tentokrát udržel ve svých chráničích.  

17. Rolinek vyhazuje puk přes celé kluziště.  

17. Němci zavezli puk a Češi jim ho opět vyhazují. Není se co divit, že Němci mají nejhorší přesilovky ze všech šestnácti týmů turnaje.  

18. První oslabení Češi ubránili.  

18. Obrovská šance českého týmu: Jágr s Červenkou jeli do přečíslení, které Jágr vyřešil přihrávkou na Červenku, jenž místo střely hledal ve druhé vlně najetého Karla Rachůnka. Ten ale Endrase neprostřelil.  

20. Miller zatáhl puk "po prknech" do třetiny, objel branku a nahodil puk na Štěpánka. Vznikla z toho trma-vrma před bránou, ale čeští beci nakonec puk našli nejrychleji.  

20. První třetina končí, Česko vede nad Německem 2:1.  

  První třetina jen potvrdila, že oba týmy hrají uvolněně, vědouce že mají jistotu čtvrtfinále. O něco vláčnější ale byli Němci, kteří dvakrát inkasovali de facto vlastní gól. Jediná branka do české sítě padla po zaváhání Štěpánka a obránců, kteří neuklidil jím vyražený puk z dosahu německých forvardů.  

  V souběžne hraném utkání o první místo ve skupině F vede Kanada nad Švédskem 2:1.  

21. Druhá třetina práve začala.  

21. Jágr zbrzdil celou rozehrávku českého týmu, který nakonec jen odevzdal puk Němcům.  

22. Reimer střílel sice nebezpečně, ale z ofsajdu, a tak se Štěpánek nemusí vůbec vzrušovat.  

23. Po velké chybě při rozehrávce se sám před Štěpánkem zjevil Gogula, avšak jeho rána šla mimo.  

23. Za faul na Čáslavu jde na trestnou John Tripp. Svého spoluhráče ještě mstil Jakub Voráček, ten ale potrstán nebude, a tak si Hadamczikovi svěřenci zahrají přesilovku.  

23. Česko vede nad Německem 3:1! Karel Rachůnek svým prvním gólem na turnaji zvšuje rozdíl ve skóre na dvě branky. Jaromír Jágr našel českého beka křížným pasem a Rachůnek z voleje trefil přesně k Endrasově tyči. Alespoň si Němec tentokrát nemusí stěžovat, že mu gól dali spoluhráči.  

25. Židlický zavezl puk do třetiny, ale nakonec jej při útoku doplnil jen Frolík, a tak český atak skončil nezdarem.  

26. Čáslava s Krajíčkem teď nestíhali německé víření v obranné třetině. Druhý jmenovaný si půjde sednout na trestnou lavici za hákování.  

27. Michálek okamžitě vyhazuje puk ze třetiny. 

27. Holzer nahazoval puk na českého brankáře, ale Ullmann se k dorážce nedostal. Češi znovu vyhazují a z přesilovky zbývá minuta.  

28. A ještě jeden dobrý zákrok Štěpánka, který opět nevyrazil střelu Greilingera před sebe.  

29. Tak Štěpánek se rozchytává k velkému výkonu. Němci tuhle přesilovku nehráli špatně, ale každé nahození, každá střela, skončily na chráničích Štěpánka. A to se pak střílejí branky těžko.  

30. Němci si podrželi i díky českým chybám při rozehrávce tlak i po skončení přesilové hry. Česká obrana zatím odolává víceméně bez problémů.  

31. Češi se nemohou odstat před soupeřovu bránu, a tak útočí Němci. Na Štěpánka si momentálně nepřišel Ullmann, jemuž český brankář opět vystavil na svém semaforu červenou.  

32. Po delší době akce českého týmu. Krajíček před bránou hledal Novotného, ale Braun jeho pas na poslední chvíli odklonil do rohu.  

34. Ani jeden z týmů se teď nemůže dostat k větší příležitosti. Hraje se hlavně o střední pásmo.  

35. Tak teď prolomil období bez šancí Müller který zprava najel před branku Štěpánka, jenž ale jeho ránu vyrazil nad. V analogické situaci byl na druhé straně Voráček, ovšem Endras si vedl stejně dobře, jako jeho český protějšek.  

36. Endras vyrazil i Škoulovu střelu od modré.  

36. Jan Marek měl velkou šanci při signalizovaném vyloučení Němců. Jeho rána ale jen lízla tyčku.  

36. Česko vede 4:1! Tak Češi využívají i svoji druhou přesilovku. Na ose zůstal zcela volný Jaromír Jágr, jehož ztečovanou střelu zametl do branky Tomáš Plekanec. Třetí asistence pro Jágra v dnešním zápase.  

37. Česko vede nad Německem 5:1! Tak druhá formace českého týmu zcela rozebrala německou defenzivu. Na konci pohledné kombinace byl u prázdné branky stojící Patrik Eliáš, který zvyšuje rozdíl ve skóre na čtyři góly.  

39. Teď o sobě dali vědět i Němci, konkrétně Hospelt, který střílel z levého kruhu. Netřeba dodávat, že Štěpánek byl pozorný.  

40. Plekanec nahazoval před branku, ale Jágr měl zablokovanou hokejku.  

40. Druhá třetina končí.  

  Tak druhá třetina nabídla rovněž tři branky, ovšem tentokrát všechny skončily v síti německého týmu. Při Češích opět stálo štěstí i výtečný Štěpánek, který se ve druhé části rozchytal k dobrému výkonu.  

  Pokud Češi vedení 5:1 udrží, zůstanou Němci na třetím místě a půjdou ve čtvrtfinále na Kanadu, či Švédy. O jejich soupeři rozhodne zatím vyrovnaný duel v Bratislavě, kde hrají Tre Kronor s Javorovými listy 2:2.  

41. Třetí třetina byla právě zahájena.  

41. Průcha zahájil střídání v první formaci, Červenka tedy bude působit v druhé lajně.  

42. Němci jsou v úvodu závěrečné části o něco aktivnější. Śtěpánek si připsal dva zákroky, ale obě střely Němců byly z uctivé vzdálenosti.  

43. Nepříjemná situace pro Petra Průchu. Chytil totiž ránu německého beka do krku. Ale z ledu odjíždí po svých, takže snad bude v pořádku.  

44. Hospelt nadvakrát zkoušel zakončit, ale na Štěpánka si nepřišel, i když skočil rybičku do brankoviště.  

44. Hosplet za svůj nájezd do českého brankáře dostal dvě minuty.  

45. Čechům se zatím tahle přesilovka nedaří. Němci první minutu odbránili aniž by museli řešit jedinou složitější situaci.  

46. První střelu si připsal až Jaromír Jágr, který z kruhů protáhl Endrase, ovšem německý brankář pokryl jeho střelu i dorážku Zbyňka Michálka.  

46. Na závěr přesilovky si ještě vytvořili šanci Rolinek s Frolíkem, ale druhý jemnovaný se nakonec k zakončení nedostal. Přihrávku mu zblokovali němečtí beci.  

48. Češi kontrouljí hru, byť Němci jsou na puku asi častěji. Jenže do šance se dostat moc nedokáží.  

48. Další zákrok Štěpánka, který lapačkou chytil ránu Dietricha od modré čáry.  

50. Němci už mají na kontě třicet střel, oproti českým dvaceti.  

50. Voráček vypíchl puk Hordlerovi a už už se hnal do úniku. Na poslední chvíli mu ale puk sebral Lavallee.  

51. Plekanec s Frolíkem uejli do tandemu, ale útočník Chicaga se ke střele opět nedostal, neboť mu poslední bek zblokoval hůl.  

52. Červenka ujel německý bekům a zpoza brány nahrál na Židlického, jehož střelu lapil Endras.  

53. Němci jeli sice do útoku tři na dva, ovšem jejich akci zarazil Holzer, který srazil v obranné třetině k zemi Frolíka.  

54. První střelu v české přesilovce si připsali Němci, konkrétně Ullmann, který zdálky vyprášil Štěpánkovy betony.  

55. Tak tahle přesilová hra se Čechům vůbec nepovedla. Navíc během ní s poraněnou rukou odjel ke střídačce Martin Havlát.  

56. Havlát odchází do kabin, zatímco čeští hráči jedou do přečíslení. Nadějnou akci ale zachránil pro Němce Holzer.  

58. Čáslava půjde na trestnou lavici za nedovolené bránění. Následně měl ve výhodě velkou šanci Wolf, ale Štěpánek jeho pokus opět kryl.  

59. Německo snižuje na 2:5. Štěpánek měl teď hodně zakrytý výhled a střela Greilingera mu prosvištela kolem uší pod víko české brány.  

60. Zápas končí vítězstvím českého týmu nad Německem 5:2.  

  Česko tedy zůstává jediným neporaženým týmem mistrovství světa, když v posledním duelu zdolalo Německo 5:2. Do čtvrtfinále vstoupí z první pozice ve skupině E a utká se s týmem USA.  

  Hráčem utkání byl zvolen Jaromír Jágr. Stadionem zní česká hymna.  

  V souběžně hraném utkání porazila Kanada Švédsko 3:2, a zvítezila tak ve skupině F. Dvojice pro čtvrtfinále jsou tedy následující: ČR - USA (vítěz hraje s lepším z dvojice Německo - Švédsko) a Kanada - Rusko (vítěz hraje s lepším z dovjice Finsko - Norsko). Češi by ke svému duelu měli nasotupit ve středu od 16:15, ale časy se ještě mohou měnit kvůli přáním televizních společností. Podrobnosti zde.  

  Loučím se s Vámi a u dalšího on-line přenosu se těším na shledanou.  

  Tak podle posledních informací je oficiálně potvrzen čas "českého" čtvrtfinále. Jágr a spol. nastoupí proti Američanům ve středu od 16:15. 

 

Právě se děje

Další zprávy