Slováci zpět ve hře. Po výborném výkonu zdolali USA

Antonín Vavrda Antonín Vavrda
7. 5. 2012 21:50
USA - Slovensko 2:4 (1:3, 1:0, 0:1)
MS v hokeji 2012: USA - Slovensko (radost, slovenská střídačka)
MS v hokeji 2012: USA - Slovensko (radost, slovenská střídačka) | Foto: Reuters

Helsinky - Slovenští hokejisté se po dvou těsných porážkách konečně na mistrovství světa dočkali svého prvního vítězství, když v dramatickém duelu zdolali Spojené státy americké 4:2. Základ k výhře položili svěřenci Vladimíra Vůjtka v úvodní třetině. Skóre otevřel už po několika sekundách Graňák a celkově úvodní pasáž Slováci opanovali poměrem 3:1.

Až na třetí pokus se český kouč Vladimír Vůjtek vítězství na světovém šampionátu. Ale stálo za to. Po výborných výkonech proti Kanadě i Finsku, které na triumf ale nestačily, zbourali Chára a spol. druhého zámořského obra - Ameriku.

Češi, jak vypadá nástup do utkání? Možná by kamarádovi Hadamczikovi mohl dát český trenér Slováků Vůjtek tip. Jeho svěřenci totiž po bleskurychlém kontru a důrazné práci na brankovišti otevřeli zásluhou Graňáka skóre duelu s Američany již ve 47. vteřině.

Dále k MS v ledním hokeji:
Zápas USA - Slovensko jsme sledovali ŽIVĚ

Že to naši východní sousedé myslí se skalpováním prvního z aspirantů na titul vážně, dokázali v šestnácté minutě. Tentokrát pláchnul po levém křídle Radivojevič a Howardova lapačka máchla naprázdno, kotouč už se v té chvíli třepetal v síti - 2:0 pro nabuzené Slováky.

Ty sice vzápětí trochu zmrazil šťastnou (vlastní) trefou Surový, který srazil nahozený kotouč od modré čáry z hole Faulka, ovšem jen na chvíli. Slovenští hokejisté i nadále pokračovali v nadšeném a bojovném výkonu a Paní Štěstěnu si přiklonili opět na svou stranu těsně před přestávkou.

Američany v poslední třetině zamknuli v jejich obranné třetině a v čase 19:54 dopravil po ostřelování Howardovy branky zprava i zleva obránce Sekera, to vše za výrazné pomoci bránícího Ryana.

Zámořskému celku aktivní styl soupeře absolutně neseděl, přesto se v závěru druhé části dostal ke snížení. Nejprve přečkali další šance slovenských nájezdníků, z nichž ty Radivojeviče i Hudáčka po gólu přímo volaly, a pak sami udeřili.

Dvě vyloučení Starosty a Bartoviče v rozmezí 14 vteřin využil za dalších 19 sekund Paul Stastny, jehož otec Peter patří mezi největší legendy slovenského hokeje vůbec. V závěrečné části se tak dal očekávat americký nápor.

K tomu ale nedošlo. Na úvod sice zazvonila za Lacem pravá tyč, Slováci ale aktivní hrou soupeře téměř k ničemu nepustili a naopak mohli několikrát přidat čtvrtou pojistku. Nakonec se jí dočkali až při power play Američanů, kdy jejich zmar doložila špatná předávka kotouče na modré čáře a snadná trefa Šatana 37 vteřin před koncem zápasu.

Vůjtkovi svěřenci se tak dočkali zaslouženého prvního triumfu na světovém šampionátu a dál mohou snít o prvním postupu do čtvrtfinále MS po pěti letech (v roce 2007 z toho bylo konečné 6. místo).

Mistrovství světa v ledním hokeji: Skupina A (Helsinky):

USA - Slovensko 2:4 (1:3, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 16. Faulk (Okposo, Slater), 39. Stastny (Pacioretty, Flower) - 1. Graňák (Hudáček), 16. Radivojevič (Kopecký, Handzuš), 20. Sekera (Bližňák), 60. Šatan. Rozhodčí: Johansson, Larking (oba Švéd.) - Poulakka (Fin.), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 3948.

USA: Howard - Flowler, Johnson, Faulk, Goligoski, Petry, Butler, Braun - Ryan, Stastny, Pacioretty - Okposo, Slater, Lasch - Atkinson, Abdelkader, Palmieri - Brown, Dwyer, Thompson - Crabb. Trenér: Scott Gordon.

Slovensko: Laco - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Hudáček, Surový, Šatan - Tatar, Mikúš, Miklík - Haščák, Bližňák, Bartovič. Trenér: Vladimír Vůjtek.

 

Právě se děje

Další zprávy