Měli jsme na ně, smutní Slováci po prohře s Kanadou

Helena Štětinová
4. 5. 2012 19:02
Hokejisté Slovenska si myslí, že měli ze zápasu s Kanadou získat alespoň bod.

Helsinky - Úvodní vystoupení na letošním světovém šampionátu mají za sebou hokejisté Slovenska. V Hartwall Aréně se postavili spolufavoritovi turnaje Kanadě a po statečném boji nakonec padli 2:3.

A podle slovenských hokejistů měli na více. "Podali jsme dobrý výkon, nebýt zbytečných individuálních chyb, mohli jsme i vyhrát," pronesl po zápase před slovenskými novináři útočník Milan Bartovič.

Více z MS v ledním hokeji 2012:
Sledovali jsme on-line: Kanada - Slovensko 3:2
Na góly ze zápasu Kanada - Slovensko se podívejte zde!
Češi vydřeli v prvním zápase turnaje vítězství nad Dánskem

"Určitě jsme si alespoň bod zasloužili. Musíme se příště více tlačit do branky. Při power play jsme měli střely i šance, ale gólman je podržel," doplnil parťák kapitán týmu a jedna z největších hvězd MS Zdeno Chára.

"Měli jsme tam spoustu dobrých věcí, které si musíme převzít do dalších zápasů. Vyjma těch dvou gólů ve druhé třetině to bylo z naší strany dobré. Když vezmeme, že jsme se v tomto složení potkali poprvé a hned nastoupili proti Kanadě," pronesl nejzkušenější útočník výběru kouče Vůjtka Miroslav Šatan.

Slováci sice skutečně v závěru zápasu sahali po prodloužení, byli aktivní, ve třetí třetině svého soka zatlačili, pravdou ale zůstává, že čtyřicet minut existovalo na ledě jen kanadské mužstvo. I gól Tatára ve druhé třetině na 1:1 padl de facto z ničeho.

Při svém hodnocení navíc slovenští hokejisté pozapomněli také na fakt, že kromě gólových příležitostí a 30 střel na branku, trefili Kanaďané čtyřikrát brankovou konstrukci Hamerlíkovy branky (a tyto střely se jako pokusy na branku nepočítají). Přesto však může kouč Vladimír Vůjtek starší považovat svojí trenérskou premiéru na MS za povedenou....

Tři zajímavosti duelu Kanada - Slovensko 3:2

První gól Kanady: Ta branka vyvolala pořádnou diskuzi. Ani ne tak gólové zakončení Benna, to bylo perfektní. Jenže na gól mu nahrával od modré žabkou kapitán „Javorových listů" Ryan Getzlaf. A z prvních záběrů to vypadalo, že při přehození kotouče na beckhand opustila černá guma útočné pásmo. Z čelního pohledu se zdálo, že kotouč hranou na modré čáře zůstal. Branka tak sice byla minimálně sporná, podle všeho ale uznaná správně.

Souboj Hamerlík - Skinner: Jediným nespokojeným Kanaďanem zápasu mohl být mladíček z Caroliny Jeff Skinner. Poslední držitel Calder Trophy pro nováčka roku v NHL mohl klidně zaznamenat v zápase hattrick, Hamerlík ale jejich vzájemné souboje vyhrál 6:0, přičemž mu jednou pomohla i tyč. Devatenáctiletý talent, který má na kontě v NHL již 51 branek, recept na gólmana extraligového Třince najít nedokázal.

Trenérské premiéry: Dohromady jim je momentálně 113 let. Jednomu bude letos během světového šampionátu 65 let, druhý oslaví v červnu padesátku. Jeden získal tituly v ruské lize, druhý má za sebou velkou kariéru v NHL. Přesto pro Vladimíra Vůjtka staršího i Brenta Suttera vzájemný duel na MS výjimečný. Pro oba to byl první zápas v pozici hlavního kouče na světovém hokejovém šampionátu.

 

Právě se děje

Další zprávy