Kanada měla namále, se Slováky si však nakonec poradila

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
4. 5. 2012 17:20
Kanada - Slovensko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)

Helsinky - Hokejisté Kanady porazili ve šlágru prvního dne mistrovství světa Slovensko 3:2. Do tabulky skupiny A, která se hraje v helsinské Hartwall Areně, si připsali první tři body.

Jak čtyřiašedesátiletý český trenér Slováků Vladimír Vůjtek, tak Kanaďan Brent Sutter si odbyli premiéru na šampionátu na lavičce seniorské reprezentace, především díky povedené druhé třetině mohl být spokojenější o patnáct let mladší Sutter.

Kanada si tak zvedla sebevědomí před sobotním zámořským derby se Spojenými státy americkými, které v úvodním zápase na MS rovněž vyhrály (7:2 s Francií). Slováky naopak čeká v neděli zápas s dalším favoritem skupiny - domácími Finy.

Čtěte také:
Zápas jsme sledovali v online reportáži
Šatan, Chára a spol. na úvod čelí silné Kanadě
Sázkovky: Češi na MS medaili nezískají. Vyhraje Kanada
Hokejisté USA zahájili šampionát výhrou nad Francií
Němci si na úvod "české" skupiny poradili s Itálií

Kanaďané vlétli do zápasu jako uragán, přesto naděje Slováků držel nad vodou svými zákroky brankář Třince Peter Hamerlík. V 15. minutě jej však překonal střelou z brankoviště útočník Dallasu Jamie Benn, když využil ideální přihrávky po průniku kapitána týmu Ryana Getzlafa.

Hned na začátku druhé třetiny bylo vyrovnáno, když Juraj Mikúš přihrál puk pod sebe najíždějícímu útočníkovi Tomáši Tatárovi, který se střelou z mezikruží trefil přesně pod břevno.

Pak ale Kanaďané spustili další drtivý tlak, který rezultoval v gól útočníka Edmontonu Jordana Eberleho, který využil přihrávku Evandera Kaneho a z mezikruží se štěstím procedil puk pod Hamerlíkovou rukou.

O tři minuty později už vedla Kanada o dvě branky, když na obranné modré čáře udělal chybu slovenský obránce Kristián Kudroč, o puk ho obral Ryan O'Reilly, přihrál od mantinelu před bránu osamocenému útočníkovi Winnipegu Andrewu Laddovi, který překonal Hamerlíka mezi betony.

Slováci se však nevzdali a stejně jako ve druhé třetině i v úvodu té třetí udeřili. Bývalý útočník Liberce Milan Bartovič dostal mezi kruhy přihrávku od Mária Bližňáka, s nímž bude od nové sezony hrát v KHL za Slovan Bratislava a střelou mezi betony překonal brankáře Caroliny Cama Warda.

Slováci si poté vypracovali zásluhou kapitána Zdena Cháry dvě šance na vyrovnání, ale protože Warda nepřekonal ani on, ani Dominik Graňák a Ivan Baranka a nepomohlo ani závěrečné odvolání brankáře, Slováci odešli ze zápasu bez bodu.

Výsledek:

Skupina A (Helsinky):

Kanada - Slovensko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1) 

Branky a nahrávky: 15. Benn (Getzlaf, Keith), 33. Eberle (E. Kane), 36. Ladd (O'Reilly, Purcell) - 22. Tatar (Mikúš), 43. Bartovič (Bližňák, Haščák). Rozhodčí: Brüggeman, Jablukow (oba Něm.) - Dahmen (Švéd.), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 6400.

Kanada: Ward - Bouwmeester, L. Schenn, Phaneuf, Vlasic, Keith, Murray - Skinner, Tavares, Sharp - Eberle, Nugent-Hopkins, Burrows - Perry, Getzlaf, Benn - E. Kane, O'Reilly, Purcell - Ladd. Trenér: Brent Sutter.

Slovensko: Hamerlík - Baranka, Sekera, Chára, Graňák, Starosta, Vydarený, Sersen, Kudroč - Marcel Hossa, Kopecký, Radivojevič - Šatan, Surový, Hudáček - Tatar, Mikúš, Miklík - Bartovič, Bližňák, Haščák. Trenér: Vladimír Vůjtek st.

 

Právě se děje

Další zprávy