Lotyši sebrali bod Finům. Prohráli s nimi až na nájezdy

ČTK ČTK
2. 5. 2011 23:40
Nájezdy rozhodl Jarkko Immonen
Fin Jarkko Immonen a jeho radost se spoluhráči.
Fin Jarkko Immonen a jeho radost se spoluhráči. | Foto: Reuters

Bratislava - Hokejisté Finska porazili na světovém šampionátu Lotyšsko 3:2 po samostatných nájezdech a ve středu si zahrají s českým výběrem o prvenství ve skupině D.

V dramatickém utkání Finové po první třetině sice vedli, ale v průběhu třetí části prohrávali 1:2. Nájezdy ale rozhodl Jarkko Immonen.

Po několika náznacích šancí na obou stranách přišel první gól až v přesilovce na konci 14. minuty a předznamenal další průběh zápasu, v němž všechny góly padly v početních výhodách.

Čtěte také:
Spokojený Hadamczik: Po druhém gólu jsme hráli výborně
Finové zhasili dánský dynamit a vedou ´českou´ skupinu

Skóre otevřel Immonen zásluhou pohotového usměrnění kotouče za Masalskisova záda po Välivaarově nahození od modré čáry.

Ve druhé části hry ale byli Lotyši střelecky o něco aktivnější a dočkali se vyrovnání. Po pouhých devíti vteřinách přesilovky ve 34. minutě propálil vše před sebou obránce Krisjanis Redlihs a poslal puk přesně pod horní tyčku.

V závěru ještě mohli vrátit Finům vedení Pyörälä a Välivaara, ale jejich pokusům scházela přesnost.

Na začátku třetího dějství musel právě Välivaara na trestnou lavici a Lotyši dokonali obrat ve skóre, když se bekhendem prosadil Vasiljevs. Svůj těsný náskok pak pozorně bránili, ale Finy vysvobodila další využitá přesilovka - po nádherné a přesné souhře vyrovnal střelou do prázdné branky Kapanen.

V prodloužení orazítkoval Immonen při početní výhodě tyč, ale nemusel dlouho litovat, protože poté se stal hrdinou nájezdů. Rozjel se jako první ze všech exekutorů a prostřelil Masalskise. Niživijs vzápětí nedal, Koivu se svým pokusem naložil úspěšně, takže Darzinš musel dát gól, aby udržel Lotyše v naději, ale Lassila byl proti.


Mistrovství světa v ledním hokeji:

Skupina D (Bratislava):

Lotyšsko - Finsko 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 34. K. Redlihs (M. Redlihs, Dzerinš), 43. Vasiljevs (Cipulis, Pujacs) - 14. Immonen (Välivaara, Granlund), 53. N. Kapanen (Immonen, Granlund), rozhodující nájezd Immonen. Rozhodčí: Sterns (USA), Kurmann - Arm (oba Švýc.), Murchison (Kan.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:2. Diváci: 9210.

Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, K. Redlihs, Cibulskis, Sotnieks, J. Redlihs - Cipulis, Vasiljevs, Niživijs - M. Redlihs, Dzerinš, Darzinš - Saulietis, Pečura, Ankipans - Meija, Bukarts, Berzinš. Trenér: Olegs Znaroks.

Finsko: Lassila - Lepistö, Salmela, Välivaara, Niskala, Väänänen, Puistola, Kukkonen, Jaakola - M. Koivu, T. Ruutu, Aaltonen - N. Kapanen, Pihlström, Lahti - Pesonen, Immonen, Granlund - Nokelainen, Pyörälä. Trenér: Jukka Jalonen.

 

Právě se děje

Další zprávy