Kanadu na MS povede Hitchcock. Už má Nashe a Spezzu

ČTK ČTK
12. 4. 2011 14:48
Kanaďané budou hrát generálku v Praze proti ČR
Rick Nash bude oporou Kanady na slovenském MS.
Rick Nash bude oporou Kanady na slovenském MS. | Foto: Reuters

Calgary - Hokejisty Kanady povede na mistrovství světa na Slovensku jako hlavní trenér Ken Hitchcock.

Devětapadesátiletý bývalý kouč Dallasu, Philadelphie či Columbusu ve stejné pozici působil u kanadské reprezentace na domácím světovém šampionátu v Halifaxu a Québeku a dovedl ji ke stříbru. Jeho asistenty budou Scott Arniel a Peter DeBoer.

"Ken, Scott a Peter mají spoustu zkušeností z mezinárodní scény i z klubů. Jsme si jistí, že připraví dobře tým na všechny výzvy při naší snaze o zisk zlatých medailí," řekl generální manažer kanadské reprezentace David Nonis.

Čtěte také:
Kouč Hadamczik poslal domů Šticha, Vantucha a Pecha
Češi vrátili Bělorusům porážku. Rozhodl Červenka

Hitchcock byl u Javorových listů také asistentem při triumfech na olympijských hrách v letech 2002 v Salt Lake City a loni ve Vancouveru a také při vítězství na Světovém poháru v roce 2004.

Představil se i na olympijských hrách v roce 2006 v Turíně a mistrovství světa v roce 2002 ve Švédsku. V NHL dovedl v roce 1999 Dallas k zisku Stanleyova poháru a v letech 1997 až 1999 získal v prestižní zámořské soutěži Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra.

Devětačtyřicetiletý Arniel má za sebou první sezonu v roli hlavního kouče Columbusu. O šest let mladší DeBoer vedl v NHL poslední tři roky Floridu a o víkendu byl po dalším neúspěšném ročníku odvolán.

První nominaci by měli Kanaďané zveřejnit v příštích dnech. Podle zámořských médií by v ní měli být brankář James Reimer s obránci Dionem Phaneufem a Lukem Schennem z Toronta, další zadák Alex Pietrangelo ze St. Louis a útočníci Rick Nash z Columbusu, Jason Spezza z Ottawy, Matt Duchene z Colorada, Andrew Ladd z Atlanty a Chris Stewart ze St. Louis.

Kanada vstoupí do turnaje 29. dubna proti Bělorusku, jejími dalšími soupeři v základní skupině B budou Francie a Švýcarsko. V generálce před turnajem se Kanaďané představí 27. dubna v pražské O2 areně proti České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy