Záchytka na MS chybí. Opilec visí bez pomoci na plotě

Miloslav Lubas
2. 5. 2011 11:00
Ve Fan Village číhá na hokejové fanoušky kořalka
Jeden dva loky se ještě snesou (ilustrační foto).
Jeden dva loky se ještě snesou (ilustrační foto). | Foto: Ondřej Besperát

Bratislava - Namol opilý starší muž se sune k zemi před hokejovu arénou, kde za chvíli začne další utkání mistrovství světa v hokeji, sobotní zápas Česko - Lotyšsko. Kolem něj to vypadá ošklivě.

Čeští fanoušci, berte to jako varování před alkoholovou smrští. V Bratislavě chybí záchytka a pomoci se jen tak nedočkáte.

Čtěte také:
Krásná hokejová Bratislava: Plzeň 32 korun, Budvar 30
Černý trh s lístky na MS: Fanoušci se překupníkům smáli

´Namazaný´ muž má jen 200 metrů ke vstupům do haly, kam by se rád dostal na vysněné utkání. Neudrží se ale na nohou a nepomáhá mu ani železné zábradlí, na němž se pokouší marně zachytit.

Jen pár metrů od něj stojí slovenští  policisté. Nedělají nic.

Bude Váš život na vlásku? Možná na Vás někdo mrkne

Bezvládného opilce, přehnutého přes zábradlí k okrasným dřevinám, chtějí zvednout dva muži. Jeden z  nich má  na sobě český národní dres.

Opilec přišel s nimi a s dalšími známými  do nedaleké Fun Village v jedné velké partě. Ještě po svých. Ale teď s ním jeho ´zachránci´ ani nehnou. Váží hodně přes sto kilo.

Jeden ze ´zachránců´ se obrací na policisty. Přijdou se na nemohoucího muže podívat, jen pokrčí rameny, pousmějí se a nic. Takových už za svou kariéru viděli. Na Slovensku je alkohol nejméně ve stejně velké oblibě jako v Čechách, rozhodně se tam ale vypije víc tvrdého.

A výsledek? ´Zachránci´ odcházejí do haly, aby jim neutekl start českého týmu do MS. Snad na horu nehybného masa u zábradlí dají pozor policisté. Snad se neudusí vlastními zvratky.

Záchytka je drahá. Prý to za ni zvládne pohotovost

Pro podobné případy  fungovala ´kdysi dávno´ v Bratislavě záchytná stanice  - záchytka, ´izbička pre opilcov´. Její provoz byl však velmi drahý, musí v ní totiž pracovat lékař a speciálně vyškolený tým zdravotníků. A tak se nad ní zavřela voda.

I Lotyši za to umí v Bratislavě vzít.
I Lotyši za to umí v Bratislavě vzít. | Foto: Ondřej Besperát

Podobně jako v jiných slovenských, ale i českých městech. Záchytka scházela rovněž v Liberci, kde se konalo před dvěma lety MS v klasickém lyžování.

Krajská nemocnice tehdy vyčlenila pro opilce zvláštní provizorní lůžka na psychiatrickém oddělení. A ladem neležela.

A Bratislava? Pracovník zvláštní informační linky pro MS v hokeji odpověděl  na dotaz  k záchytné stanici takto: "Se záchytnými parkovišti (myšleno stanicemi)  pro opilce nepočítáme,  avšak budeme mít posilněnou zdravotní pohotovostní službu."

Doplňující otázka zněla: "Až zdravotní pohotovostní služba k nějakému opilcovi přijede, ošetří ho, ale on nebude schopen pohybu, co s ním udělá? Odveze ho do nemocnice? A na jaké oddělení?"

A reakce? "To už, prosím, nechte na lékařích, kteří k tomu budou zodpovědně přistupovat."

Policisté před halou k bezvládnému muži dobrých deset minut nevolali nikoho. Vozy záchranné služby v okolí stály.

Fanouškovská dědina je plná kořalky. Fernet, vodka, becherovka...

Kdyby se ´namazanému´ fanouškovi  přece jen podařilo postavit, stejně by zůstal někde před stadionem a z hokeje by neviděl ani minutu.

Pivo je i podle odborníků mnohem bezpečnější alkohol než kořalka.
Pivo je i podle odborníků mnohem bezpečnější alkohol než kořalka. | Foto: Ondřej Besperát

"Opilí fanoušci do arény nesmí. Přes ochranku u vstupů se nedostanou," řekla Aktuálně.cz mluvčí MS Michaela Grendelová.

V okolí hokejové haly se ovšem před zápasy, před každým utkáním objevili někteří potácející se fanoušci. Ve Fan Village se totiž netočí jenom desítka pivo, ale lidé si tam mohou koupit i kořalku, po níž přicházejí největší motolice.

Ve výčepech ve fanouškovské vesnici se nalévá například vodka, becherovka nebo fernet.  Navzdory tomu, že odborníci na alkoholovou i jinou toxikománii varují: 

"Tvrdý alkohol jde člověku do krve na rozdíl od piva velmi rychle.  Pokud  konzument již  něco vypil a dá si v hospodě nebo na návštěvě  ´na rozloučenou´ dva tři panáky, může ho to za pár minut dostat na kolena - obrazně i ve skutečnosti."

 

 

Právě se děje

Další zprávy