9246 míst pro MS v hokeji nestačí. Budou prý problémy

Miloslav Lubas
24. 3. 2011 6:30
Slováci prý MS v hokeji udělají lépe než většina zemí
Minulý den se to před stadionem pro MS jen hemžilo oranžovými ´kamizolami´ dělníků
Minulý den se to před stadionem pro MS jen hemžilo oranžovými ´kamizolami´ dělníků | Foto: Miloslav Lubas

Bratislava - Největším mínusem hokejového MS na Slovensku bude příliš malá hala v Bratislavě. Vejde se do ní  necelých 10.000 lidí.

Šampionát by ale potřeboval stadion alespoň pro 14.000 až 16.000 diváků, řekl Aktuálně.cz ředitel společnosti Pro Hockey Jan Černý.

"Ale vůbec nepochybuji, že Slováci udělají kvalitní mistrovství. Umí improvizovat podobně dobře jako my. Drobné problémy se mohou objevit nanejvýš při prvních utkáních, než si všechno úplně sedne," prohlásil Černý.

Čtěte také:
MS v hokeji udělá z úděsného hřiště obří Fan Village

Pro Hockey je dceřinou společností Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) a mimo jiné zajišťuje servis pro všechny reprezentační týmy - od šestnáctky až po áčko.

Zimní stadion Ondreje Nepely poskytne při šampionátu  9.246 míst. V kontrastu s největšími světovými arénami ho lze označit za ´minihalu´. Přesto i s tréninkovou halou stál slovenskou státní a bratislavskou městskou pokladnu 96 milionů euro (2,4 miliardy korun).

Haly jsou malé, ale slovenské MS prý dopadne dobře

Slovenský hokejový svatostánek vznikl díky přestavbě již jednou modernizovaného stadionu Slovanu, pověstného mohutnými sloupy v hledišti. Po rekonstrukci zmizely a ve výhledu nebrání. Nevyhovující velikost haly kritizoval například slovenský kapitán mistrů světa z Prahy 1985 Darius Rusnák. Podle něj měl vyrůst úplně nový stadion alespoň pro 12.000 diváků.

Amfiteátr pro světové hokejové hry. Krásný, leč nevelký
Amfiteátr pro světové hokejové hry. Krásný, leč nevelký | Foto: Aktuálně.sk

Zimní stadion v Košicích, kam přicestují na základní skupiny například Kanaďané, Američané nebo Švédi, nabídne při MS ještě méně sedadel než v Bratislavě - jen 7628.

"Navzdory malým halám však dopadne Slovensko ve srovnání s posledními pěti evropskými pořadateli MS určitě velmi dobře. Nepřekoná asi jen loňský šampionát, kde Němci prokázali jako pořadatelé svou preciznost," dodal Černý. 

České mužstvo si bude díky přátelským vztahům českých a slovenských hokejových funkcionářů žít v Bratislavě jak v bavlnce. Hlavně se nastěhuje do nového luxusního hotelu DoubleTree by Hilton. Tyčí se jen pár kroků od haly. 

Češi oplatí bratrům Slovákům ´bavlnku´za čtyři roky

"Vrátíme Slovákům jejich pohostinnost při českém mistrovství světa v roce 2015," konstatoval Černý. Jako vítěz minulého MS obdrží Česko v bratislavské hale automaticky druhou nejlepší šatnu  -  po domácích borcích.

Na Zimní stadion Ondreje Nepely se dostane přibližně 7700 fanoušků, zbylá místa musí pořadatelé vyhradit pro Mezinárodní hokejovou federaci, média, sponzory nebo reprezentace zúčastněných zemí.  "Nastanou třeba problémy s tím, abychom sehnali dostatek lístků pro rodiny českých hráčů," vysvětlil Černý. 

Srovnání hokejových ´chrámů´

Sazka aréna (dnešní O2)

V roce 2004 stála její výstavba 7,2 miliardy korun
Vejde se do ní 17.000 diváků

Stadion Ondreje Nepely

Rekonstrukce vyšla i s výstavbou tréninkové haly na 2,4 miliardy korun
Kapacita je 9246 diváků pro MS a 9766 diváků pro ostatní utkání

"Při tak nízké kapacitě obou hal nebude jednoduché, aby Slováci na mistrovství světa vydělali. Zvláště, když lístky na základní skupiny jsou docela levné," prohlásil Černý.

Vstupenky na utkání základní skupiny vyjdou na 30 až 55 euro (zhruba 750 až 1400 korun), v třízápasovém balíčku pak ještě o něco laciněji.

Za skyboxy v Bratislavě se platí i přes 25.000 euro

V Košicích se uskuteční zápasy ve skupinách a o udržení, klíčové souboje se odehrají v Bratislavě. "Tam přinesou pořadatelům slušné zisky skyboxy. Postavili jich dvacet čtyři,"" prozradil Černý. Cena za pronájem nejdražšího skyboxu na celé mistrovství přesahuje 25.000 euro (625.000 korun).

Marketinkový ředitel bratislavského šampionátu Martin Ryba se nebojí, že by slovenští pořadatelé propadli jako jejich čeští kolegové při MS v klasickém lyžování 2009, po němž zůstaly dluhy přes 100 milionů korun.

"Rozpočet na mistrovství světa je 15 milionů euro (asi 375 milionů korun).  Většinu příjmů - přibližně 80 procent - pokryje podle našich plánů prodej vstupenek ," vysvětlil Ryba. "Zbylých 20 procent nám vydělají marketinková práva.  Jejich prodej lokálním partnerům šel lépe, než jsme si představovali."

Bratislavská hokejová hala, hotel českých reprezentantů a koupaliště Tehelné pole
Bratislavská hokejová hala, hotel českých reprezentantů a koupaliště Tehelné pole | Foto: Miloslav Lubas

Pořadatelům poskytla Mezinárodní hokejová federace (IIHF) jen osm procent marketinkového prostoru, 92 procent vyhradila svým partnerům.  IIHF vlastní rovněž  televizní práva.

Aby pořadatelé neprodělali, musí ´udat´ 340.000 z 392.000 nabízených vstupenek. "Zatím jsme jich prodali přibližně 240.000, což je slušné. Při minulých MS si fanoušci koupili 30 až 45 procent lístků  až během šampionátu," uvedl Ryba.

Fanoušci čekají především na to, do jakých osmifinálových skupin se jejich týmy probojují a do jakých čtvrtfinálových zápasů z nich postoupí.

V tabulce zájemců o vstupenky jsou šestí Maďaři

V Bratislavě zmizely zatím všechny lístky na střetnutí české a slovenské reprezentace ve skupinách a na finále. V Košicích prodej vstupenek za hlavním městem o něco zaostává, a pořadatelé tam přišli s akcí:  Kdo si lístky na MS koupí, dostane k nim zadarmo vstupenku na atraktivní přípravné utkání Slovensko - Švédsko.

Čtěte také:
Česko-slovenská výsada při MS: V bačkorách až k ledu

Do Košic si pořídilo vstupenky hodně fanoušků z blízkého Maďarska, V pořadí největších zájemců o lístky na MS jim patří šesté místo - za Slováky, Čechy, Finy, Lotyši a Rusy.

"Hokej prožívá v Maďarsku velký boom. Staví se tam nové haly. Maďaři jsou v Košicích zvědaví hlavně na Kanaďany," prozradila mluvčí MS Michaela Grendelová.

Černý: Slovensko bude mezi pořadateli MS ve špičce

Do začátku šampionátu zůstává něco přes měsíc a úplně hotová není ani bratislavská hala a ani sousední hotel, v němž se usídlí česká a slovenská reprezentace. 

Češi a Slováci naposledy v jednom týmu jako mistří světa. Český a slovenský hokej máu k sobě blízko i po 26 letech
Češi a Slováci naposledy v jednom týmu jako mistří světa. Český a slovenský hokej máu k sobě blízko i po 26 letech | Foto: Vladimír Prouza

"Slováci ale bezpochyby všechno stihnou," řekl Černý. Od roku 2005 se konalo v Evropě pět MS - v Rakousku, Lotyšsku, Rusku, Švýcarsku a Německu. Pokud Černý srovnává zázemí pro týmy, pak si myslí, že Slováci jako pořadatelé předčí všechny země s výjimkou Německa.

"Místní fanoušci jsou navíc skvělí a důležitou roli při vytvářené atmosféry sehraje také slovenská vřelost," dodal Černý. Je si jistý, že na Slovensku nečekají českou reprezentaci podobné potíže jako v Moskvě nebo v Bernu.

"V Moskvě jsme bydleli v hotelu Kosmos. Bylo to tam strašně a v polovině mistrovství jsme se přestěhovali do hotelu Holiday Inn. V Bernu zase chyběly čtyřhvězdičkové hotely. Dostali jsme tříhvězdičkový a voda ze sprchy tam stříkala až na pokoj," připomněl Černý.

 

Právě se děje

Další zprávy