MS v hokeji udělá z úděsného hřiště obří Fan Village

Miloslav Lubas
21. 3. 2011 16:53
Tady se budou fanoušci bavit při MS v hokeji v Bratislavě
Pohled k hotelu pro české a slovenské reprezentanty z budoucí Fan Village
Pohled k hotelu pro české a slovenské reprezentanty z budoucí Fan Village | Foto: Miloslav Lubas

Bratislava - Blátivé, hrbolaté školní hřiště se rozkládá na místě, které se za necelých šest týdnů stane Mekkou hokejových fanoušků z Evropy a Severní Ameriky. 

Na ploše, obklopené  minulý týden nepořádkem a odpadky, vyroste  po velkém úklidu na konci dubna ´fanúšikovská dedina´ pro mistrovství světa 2011.

Pořadatelé odhadují , že se v ní denně ´premelie´ 6000 až 10.000 lidí. Najednou by se jich tam vešlo 6000. 

Čtětě také:
Hadamczik poprvé nominoval. V kádru je 6 mistrů světa

"Bude tam obrovský stan s občerstvením a velkoplošná obrazovka. Mělo by tam vzniknout také i hokejové kluziště s umělým povrchem a s brankami," řekl Aktuálně.cz marketingový ředitel bratislavského šampionátu Martin Ryba.

Kdyby tam hokejoví fanoušci zavítali již nyní, viděli by popraskaný asfaltový volejbalový kurt s rezivějícími sloupy, chátrající sektor pro skok do dálky nebo zarůstající  škvárovou atletickou ´dráhu´.

Zlatá obhajoba
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Zlatá obhajoba

 

 

Do šampionátu zbývá měsíc

Živě z Bratislavy. Reportér Aktuálně.cz Miloslav Lubas mapuje tento týden dějiště MS v hokeji

Góly budou možná padat i ve Fan Village

Pokud se vize pořadatelů splní, fanoušci si v dedine zahrají hokej s půjčenými holemi i bruslemi. Vesnička pro fanoušky není při šampionátech běžná, například v Praze a Ostravě 2004 nic takového neexistovalo.

Dedinu vybudují pořadatelé v Kalinčiakově ulice těsně vedle zimního stadionu Ondreje Nepely, kde sehrají svá utkání ve skupinách slovenští a čeští hokejisté. Právě Češi si koupili do Bratislavy dosud nejvíce vstupenek - samozřejmě až po domácích Slovácích.

Zápasy Česka a Slovenska ve skupinách  jsou beznadějně vyprodané stejně jako finále. Třetí místo v tabulce největších zájemců o lístky patří Finům a čtvrté Lotyšům, s nimiž se Češi střetnou ve skupině. Až za nimi jsou Rusové - soupeři Slováků ve skupině.

Pravděpodobně fanoušci z těchto pěti zemí se budou v dědine  ´připravovat´ na zápasy svých týmů nejčastěji. 

Hodina duchů uspí dědinu. Říkají jí pivní městečko

Fan Village se otevře každý den v pravé poledne a ruch tam utichne o půlnoci. Fanoušci se ´usalaší´ přímo pod okny Základní školy Kalina, kam chodí přes 280 dětí.

Čtěte také:
Bouře kolem hymny MS. Hej Slovensko nahradí angličtina

"Dedina? Myslíte to pivné mestečko?" opáčil řemeslník, procházející areálem  školy, na otázku, kde vlastně vesnička pro fanoušky bude.

Češi a Slováci slaví svůj poslední společný titul mistrů světa. V Praze 1985 byli v týmu čtyři ´chlapci zpod Tatier´
Češi a Slováci slaví svůj poslední společný titul mistrů světa. V Praze 1985 byli v týmu čtyři ´chlapci zpod Tatier´ | Foto: Vladimír Prouza

Ve stanu najdou fanoušci stánky s občerstvením a se slovenskou desítkou Corgoň na čepu.

"Corgoň je oficiálním partnerem mistrovství světa. Jinde ve městě nemůžeme ceny v restauracích ovlivňovat, ale ve fanouškovskeje dedine ano. Ve městě stojí půllitr piva od jednoho do tří eur (25 do 75 českých korun). My uvažujeme předběžně o ceně okolo jednoho a půl euro," podotkl Ryba.

Názory místních pivních znalců na Corgoň se liší. Jedni o něm mluví s despektem a nedají dopustit na česká piva. Druzí ho považují za slušnou značku.

Do Fan Village i bez lístků. Ale přes kontroly

Do dědiny pustí pořadatelé návštěvníky bez vstupenek. "U vstupu však projdou bezpečnostním kontrolou, aby dovnitř nepronesli nějaké zbraně, světlice nebo tyče," řekla  mluvčí organizačního výboru MS Michaela Grendelová.

Ryba neočekává, že by fanoušci ohrožovali školu nebo sami sebe navzájem. "Hokejoví fanoušci jsou úplní jiní než fotbaloví. Žádné rvačky a výtržnosti na mistrovstvích světa nepamatuji - s výjimkou několika světlic, odpálených maďarskými fanoušky před dvěma lety ve Švýcarsku," vysvětlil Ryba.

Ve Fan Village počítají pořadatelé MS s toaletami a s buňkou pro zdravotníky záchranné služby. Lidé se dostanou dovnitř dvěma vchody z rušných okolních ulic. Škola si účtuje za pronájem hřiště necelých 1670 euro (zhruba  42.000 českých korun).

Díky dědine odpadne školákům odpolední vyučování. "Skončíme v půl druhé odpoledne," uvedl ředitel  Dušan Noga.  Družinu nechá škola otevřenou déle. Hlavně malé děti by neměly kam jít, protože většina rodičů v půl druhé ještě pracuje.

Podupaná školní tráva musí po MS znovu ožít

"Pořadatelé musí po mistrovství uvést travnaté hřiště a okolí do původního stavu," konstatoval Noga.  "Hřiště pro fanouškovskou dědinu jsme pronajali levně. Víme, že hokejový svaz potřebuje každou korunu."

Maskot mistrovství světa v Bratislavě
Maskot mistrovství světa v Bratislavě | Foto: web MS v hokeji 2011

Škola by po šampionátu své zastaralé hřiště ráda přebudovala na moderní stadion s umělou trávou, atletickým oválem a umělým osvětlením. Potřebuje ale sehnat až 20 milionů korun.

Panelová škola z roku 1966 se zaměřuje na sport. Speciální hokejové třídy navštěvuje skoro 100 žáků. Na mistrovství světa vydělala Kalina ovšem už nyní.

MS dalo škole nová okna a vzduchotechniku

Firma, která investuje výstavbu nedalekého hotelu DoubleTree by Hilton, jí uhradila výměnu nevyhovujících profukujících oken a novou vzduchotechniku. V luxusním hotelu najdou střechu nad hlavou česká a slovenská reprezentace. 

Bratislavská Pravda již dříve zveřejnila, že výstavbu hotelu a související administrativní budovy s presscentrem platí společnost Tehelné pole.

Čtěte také:
O MS na Slovensku je zájem. Dokonce i v Afghánistánu

"V jejím pozadí stojí podnikateľ a šéf  Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraj Široký. Hotel staví Širokého firma Váhostav-SK," uvedla Pravda.

Fanoušky obklopí moderní architektura a chátrající ´staroba´

V oblasti, kde škola stojí, se nacházejí velmi moderní  stavby, ale také nevzhledné chátrající budovy. Do první skupiny se řadí kromě stadionu Ondreje Nepely a hotelu DoubleTree by Hilton i pověstná bratislavská ´trojčata´- obrovské oválné bytové domy pro bohaté obyvatele města. 

Do své dědiny se fanoušci dostanou také po tiché ulici, jež vede kolem nové hokejové haly a koupaliště
Do své dědiny se fanoušci dostanou také po tiché ulici, jež vede kolem nové hokejové haly a koupaliště | Foto: Miloslav Lubas

Ve slovenské metropoli se jim říká Tri veže - podle filmového eposu Pán prstenů. Tyčí se ob jednu ulici od ´fanúšikovské dediny´. Pod nimi se krčí stárnoucí stadion pro halové sporty, známý z dob společné Československé republiky díky basketbalistům Interu.

Ve stejné skupině staveb, poznamenaných neúprosným zubem času,  je rovněž  škola Kalina a sousední fotbalový stadion Tehelné pole.

"Měli jsme projekt na rekonstrukci školního hřiště a také sponzory. Původní plány se počítaly s tím, že naše škola se kvůli mistrovství světa zbourá a místo po ní zabere nová hokejová hala," upozornil Noga. "Pak se rozhodlo o rekonstrukci  stadionu Odreje Nepely.  Ale mezitím od nás ´odskočili´ sponzoři."     

 

Právě se děje

Další zprávy