Plekanec ještě nemá zlato. Lepší tým jsme neměli, říká

ČTK ČTK
12. 5. 2011 15:15
Juniorský mistr světa má pouze stříbro z Rigy
Plekancův gól Rusku
Plekancův gól Rusku | Foto: Reuters

Bratislava - Centr Tomáš Plekanec si na mistrovství světa užívá spolupráci s Jaromírem Jágrem a vítěznou jízdu českého hokejového týmu. Věří, že mužstvo dotáhne v Bratislavě své snažení až ke zlatu.

Juniorský mistr světa z roku 2001 má z turnajů dospělých zatím jen stříbro ze šampionátu v Rize 2006 a je mu jasné, že cesta na vrchol bude ještě složitá. Ale síla českého výběru v Bratislavě je podle opory Montrealu obrovská.

Ve čtvrtfinále proti Spojeným státům americkým si Plekanec připsal gól a dvě asistence. Po krásné kombinaci pomohl Jágrovi dovršit jeho první reprezentační hattrick.

Čtěte také:
Jágr show. ´Hokejový Messi´ sklízí obdiv ze všech stran
Český hrdina Jágr překvapil: Necítil jsem se dobře
Česko je v semifinále. Jágr hattrickem zničil Američany

Souhra s hvězdou Omsku klape a oba se společně vyšvihli do čela produktivity českého týmu na turnaji. "Padá to tam. Zaplaťpánbůh za to a doufám, že to ještě ty dva zápasy vydrží," řekl Plekanec.

Osmadvacetiletý kladenský odchovanec si uvědomuje, že letošní výběr má na zisk zlata. Na Slovensku má kouč Alois Hadamczik k dispozici vedle něj a Jágra také další české hvězdy NHL Patrika Eliáše či Martina Havláta.

"Chceme tady vyhrát, ale jdeme zápas od zápasu. Strašně těžké utkání nás bude čekat v semifinále. Na zlato je ještě hrozně dlouhá cesta," upozornil Plekanec.

Zažil tři čtvrtfinálová vyřazení

Sám po druhém místě v Rize, kde na velké akci v reprezentaci debutoval, na další úspěch čeká. Musel strávit čtvrtfinálová vyřazení na světových šampionátech v letech 2007 až 2009, i loni na olympijských hrách v Turíně.

Při triumfu v Německu pak bojoval s Montrealem až do finále Východní konference NHL, zato letos po vyřazení v prvním kole play off mohl opět přijet zabojovat o úspěch českých barev.

Foto: Reuters

Podobnou vítěznou jízdu jako v Bratislavě si vychutnává poprvé. Neodvážil se ale tvrdit, zda je letošní kádr nejsilnější, který dosud v reprezentaci zažil.

"Na olympiádě jsme měli výborný mančaft. Ale v takové pohodě, v jaké tady zatím hrajeme, a hlavně ofenzivně, jak nám to tam padá, tak asi lepší mužstvo nebylo. Na tomto týmu je super, že pořád není nikdo spokojený a pořád se chce zlepšovat," doplnil Plekanec.

Loni pod taktovkou Vladimíra Růžičky došli podceňovaní Češi po řadě omluvenek k triumfu i díky velké soudržnosti, podle Plekance však je výborná parta v národním týmu na každém turnaji.

"Banda tady byla vždycky dobrá. I ty roky, co jsme vypadli ve čtvrtfinále, tak nikdy nebyl s partou problém. Je tady vždycky hodně srandy a je to zábava hrát za nároďák," dodal Plekanec.

 

Právě se děje

Další zprávy