Legendy před USA: Jsme na MS nejlepší. Ale je to ošidné

Miloslav Lubas
11. 5. 2011 6:30
Podle Bukače není los tak lehký, jak se zdá
MS bylo pro Čechy zatím ve znamení nepřetržité radosti
MS bylo pro Čechy zatím ve znamení nepřetržité radosti | Foto: Reuters

Praha - Všichni  čytři jsou legendami českého hokeje. A mají s USA své zkušenosti. Trpké i slastné. 

Vladimír Růžička před klíčovým čtvrtfinále s Američany říká: "Jsme na MS zatím nejlepší. Ale jeden zápas je takový, a druhý zase makový."

Luděk Bukač varuje:  "Současný český tým by v sérii na pět zápasů Američany určitě porazil. Ale play-off je ošidné. V jednom  zápase může přijít velké překvapení."

Martin Straka i Vladimír Martinec uznávají velkou sílu českého týmu, který se s Američany střetne ve středu v 16:15 v Bratislavě.

Čtěte také:

Hadamczik: Že jsme s Amerikou prohráli? Řeším jiné věci
  • Češi smetli Němce, do bojů o medaile jdou bez porážky
  •  "Kluci hrají v pohodě, s velkým nasazením a s chutí. A s velkým srdcem. Budou sice pod psychickým tlakem, ale jsou lepší než Američani," prohlašuje Straka. "Chytá jim výborně brankář Pavelec a fungují všechny čtyři řady."

    S Američany to bylo často jak na houpačce

    Martinec favorizuje Čechy. "Americký tým je mladý, jsme zkušenější a vyrovnanější mužstvo. Góly mohou dát všichni útočníci. I ti, kteří zatím neskórovali," dodává.

    Vladimír Růžička Čechy s USA favorizuje
    Vladimír Růžička Čechy s USA favorizuje | Foto: Reuters

    Bukač připomíná  MS 2004 v Praze, kde Američané vyřadili ve čtvrtfinále mimořádně silné české mužstvo na penalty. A také mistrovství světa v Praze 1985, kdy střetnutí Československa s USA připomínaly den a noc.

    "V prvním utkání v základní skupině jsme prohráli 1:3, ačkoliv jsme Američany vysoce přestříleli. Na branku jsme vyslali přes 50 pokusů," podotýká Bukač.

    Ve finálové skupině Čechoslováci zneuctili USA výsledkem 11:2.

    "Ve středečním čtvrtfinále nerozhodnou zkušenosti, ale nasazení, disciplína a vůle. Nebude moc záležet na tom, kdo dá první branku," upozorňuje Bukač. Na slovenském MS se prý ´chléb láme´ v koncovkách zápasů. 

    Straka Američany potkal ve vítězném čtvrtfinále na olympiádě v Naganu (4:1). Ve hvězdném útoku s Jágrem a Havlátem zažil ovšem rovněž krach medailových nadějí ve čtvrtfinále s USA v Praze 2004 (2:2 a prohra na nájezdy) .

    Praha 2004 a Vídeň 2005. Jako přes obrácený kopírák

    Ale ve Vídni 2005 si spravil apetit.  Češi se tam stali mistry světa. Předtím přešli přes Američany ve čtvrtfinále stejným způsobem jako jejich soupeř přes ně o rok dříve v Praze. Po výsledku 2:2 uspěli při nájezdech. Rozhodující proměnil Martin Ručinský.

    Plekanec dává gól Německu
    Plekanec dává gól Německu | Foto: Reuters

    Ve Vídni trénoval národní tým Růžička. "Letos jsme mužstvo USA  při MS v televizi moc neviděli.  Hrálo v jiné skupině než my. Ale budou určitě hodně dobře bruslit," tvrdí. Věří však, že si Češi s americkou pohyblivostí poradí.

    Českým fanouškům připadá los MS příznivý. Většina z nich věští jasnou výhru nad USA a v semifinále se těší na Švédsko - pokud si Seveřané poradí s Němci. Bukač ale optimismus mírní.

    "Kdybychom zvítězili nad Američany a Švédové nad Němci, pak nás čeká velmi těžké semifinále. Švédi mají dobrého brankáře, dostávají málo gólů a hodně jich dávají. A je to semknutý, výborně organizovaný tým," konstatuje Bukač.

    Sbírka úspěchů expertů, jež Aktuálně.cz před čtvrtfinále s USA oslavila, je úctyhodná. Bukač získal titul mistrů světa dvakrát (1985 a 1996) jako trenér.  V roce 1961 vybojoval coby útočník stříbro na MS ve Švýcarsku.

    Martinec vyhrál MS třikrát jako hráč a patřil mezi trenéry ve zlatém olympijském Naganu 1998. Vedl tam i kapitána Růžičku. Ten má ve sbírce zlato z MS v Praze 1985 a v roli trenéra triumfoval v letech 2005 a 2010. Martin Straka vyhrál zlato v Naganu a na MS 2005 ve Vídni.   

     

    Právě se děje

    Další zprávy