ŽIVĚ Rusko - Finsko 2:3 po samostatných nájezdech

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
9. 5. 2011 18:45
Přečtěte si online reportáž ze zápasu osmifinálové skupiny E na mistrovství světa mezi hokejisty Ruska a Finska, který Finové vyhráli 3:2 po samostatných nájezdech. Finové výhrou nakročili k tomu, aby v tabulce osmifinálové skupiny E skončili druzí. Na třetí místo klesnou jen tehdy, pokud Němci vyhrají za tři body ve večerním zápase s Českem. Pokud by zůstali druzí, hráli by ve čtvrtfinále s Norskem. Rusové skončí čtvrtí a střetnou se s vítězem večerního zápasu mezi Kanadou a Finskem.
Foto: Reuters

Minuta po minutě

- Dobrý den, vítám Vás u online reportáže z utkání skupiny E mistrovství světa mezi Ruskem a Finskem. Zápas začíná v 16:15. 

- V zápase jde o hodně, kdo prohraje, narazí ve čtvrtfinále na jednoho z dvojice Kanada - Švédsko, tedy týmům, které suverénně vévodí druhé osmifinálové skupině. Naopak v případě výhry za tři body si Finsko jistě a Rusko s vysokou pravděpodobností těmto dvěma týmům vyhne a narazí na jednoho z dvojice Norsko - USA. 

- Zápas bude zajímavý i z česko-finského pohledu. Ruský útočník Jevgenij Arťuchin totiž zbudil v českém týmu i mezi českými fanoušky hodně vášní v nedělním vzájemném zápase (3:2 pro Česko), kdy po jeho zákrocích nedohráli zápas Milan Michálek a Karel Rachůnek. Finové si zase na Arťuchina stěžovali na Českých hrách v Brně (4:2 pro Rusko), kdy si ruský hromotluk vyšlápl mimojiné na kapitána Mikka Koivua. 

- Změny stavu. Ze současně hraného zápasu skupiny F mezi Švýcarskem a USA vám budeme přinášet změny stavu. Zatímco Švýcaři o postup do čtvrtfinále přišli, Američané budou hrát o nasazení. Pokud získají alespoň bod, dostanou se před Nory na třetí místo a vyhnou se ve čtvrtfinále suverénnímu českému týmu. 

- Předpokládaná sestava Ruska: Barulin - Nikulin, Bělov, Aťjušov, Tjutin, Kornějev, Kalinin, Jemelin, Kulikov - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Radulov, Těreščenko, Kovalčuk - Afinogenov, Gorovikov, Ovečkin - Kuljomin, Arťuchin, Kajgorodov.  

- Předpokládaná sestava Finska: Vehanen - Lepistö, Salmela, Välivaara, Niskala, Puistola, Väänänen, Kukkonen, Jaakola - T. Ruutu, M. Koivu, Pyörälä - Aaltonen, N. Kapanen, Komarov - Granlund, Immonen, Pesonen - Nokelainen, Lahti, Pihlström.  

- Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Larking (Švéd.) - Carlson, Murchison (oba Kan.) 

- Oba týmy přicházejí na led, ruský tým doprovází hromadný pískot diváků. 

1. Zápas začal. 

2. Kovalčuk s Těreščenkem vyslali první pozdravy směrem k brankáři Vehanenovi, ten si ale se střelami z bezprostřední blízkosti poradil. 

3. Jevgenij Arťuchin je poprvé na ledě a dává o sobě vědět. Jeho tvrdost pocítili Jaakola, Pihlström a Lahti. Diváci pískají. 

4. Když o sobě nechal slyšet Arťuchin, druhý do party Radulov o se musel také předvést. Vyšlápl si na Niskalu. 

5. Rusové dávají gól - 1:0! První branku zápasu dává NIKOLAJ KULJOMIN. Právě Arťuchin odstavil na modré od puku finského obránce. Po jeho přihrávce vystřelil zpoza kruhů Dmitri Kulikov a jeho ránu tečoval mimo dosah Vehanena Kuljomin. 

5. A hned po 12 sekundách je tu další gól - 2:0! Finové jsou jako opaření. Hned po buly se Rusové natlačili do útočného pásma. Obránce ILJA NIKULIN dostal mezi kruhy zadovku od Denise Zaripova a hned z první se trefil pod vyrážečku Vehanena. Druhou přihrávku si připsal Alexej Morozov. 

5. Finský trenér Jalonen mění brankáře. Vehanena, brankáře ruské Kazaně, který však za góly nemohl, střídá Teeemu Lassila. 

7. První finská šance. Granlund se probil až před Barulina, ale obránce Nikulin zblokoval jeho střelu i následnou dorážku. 

9. Opět v akci Arťuchin. Tentokrát v opačné roli. Svíjí se poté, co jej sekl přes ruce některý z ruských hráčů. 

11. Velká šance Finů. Pihlström obral o puk na červené čáře Aťjušova, jel z levé strany sám na Barulina, ten však povyjel a Pihlströmův pokus pokryl lapačkou. 

13. Rusové mohli zvýšit. Poprvé byl v akci Alexander Ovečkin. Gorovikov jej našel zcela volného před Lassilou. Ovečkin natáhl hokejku a puk tečoval, Lassila však udělal včas rozklek a betonem puk vyrazil.  

13. Rusové budou hrát poprvé přesilovku. Za krosček je vyloučen Pesonen. 

15. Pesonen je na ledě. Rusům se přesilovka vůbec nepovedla. 

16. Rusové si v přesilovce budou moci složit reparát. Finové jsou vyloučeni za příliš mnoho hráčů na ledě. 

16. Tentokrát Rusové hrají přesilovku mnohem lépe. Morozovův pokus tečoval Zaripov těsně mimo bránu, bombu Nikulina vyrazil koncem betonu Lassila. 

18. Finové budou hrát 16 sekund ve třech. Za vysokou hůl v Kovalčukově obličeji je vyloučen Jaakola. 

18. Lassila zlikvidoval další velkou šanci Rusů. Hned po vhazování se nepovedlo Finům vyhodit. Dvakrát se ke střele dostal obránce Aťjušov. Poprvé se netrefil, opakovanou bombu z kruhů však máchnutím lapačkou pokryl Lassila. 

18. Finové jsou ve čtyřech. 

20. Finové jsou v pěti. Sérii oslabení přežili bez úhony. 

20. První třetina skončila. 

- Pohled do Košic. Češi jsou blíž ke čtvrtfinálovému zápasu s Američany. Ti sice vedli po zásahu Craiga Smitha ve 12. minutě. Ještě v téže minutě však vyrovnal Kevin Lötscher a do vedení poslal Švýcary v 15. minutě Raphael Diaz. 

- V Bratislavě jsou i díky výbornému úvodu blíž k výhře Rusové, kteří přestříleli Finy v poměru 14:3. Díky dvěma gólům v 5. minutě vedou 2:0, což vedlo k výměně finských brankářů. Další šance měli Rusové v přesilovkách na konci třetiny, Finy však podržel brankář Lassila. 

- Začíná druhá třetina. 

21. Trenér Bykov poslal Arťuchina a spol. hned na první střídání proti první finské pětce. A ruský rabiját byl vidět. Nejdříve srazil na led Salmelu, vzápětí jej poslal k zemi Koivu. Arťuchin se však dostal vzápětí do šance a bekhendem z bezprostřední blízkosti brány jen těsně minul finskou svatyni. 

23. Šanci mají i Finové. Po chybě Rusů ve vlastním obraném pásmu pálil z první Nokelainen, Barulin však znovu stihl včas zmenšil úhel a ránu vyrazil. 

25. Obrovská šance Finů. Po hrubici Zinovjeva při rozehrávce, jel Niko Kapanen sám na Barulina, branku však přestřelil.  

25. Finové budou hrát poprvé přesilovku. Na trestnou lavivi odjíždí Zinovjev. 

26. Skákavý puk se snesl až do ruského brankoviště, Kapanen však puk před odkrytou bránou netrefil. 

27. Rusové jsou v pěti. 

27. Finové snižují na 1:2! Těsně poté, co se vyloučený Zinovjev vrátil na led, napřáhl na modré ke střele Leo Komarov a těsně před Barulinem tečoval puk do brány finský kapitán MIKKO KOIVU.  

29. Rusové se snažili hned odpovědět. Ovečkina vychýlil ze střelecké pozice obránce Jaakkola, Gorovikov střelou z kruhů jen těsně branku minul.  

- Pohled do Košic. Švýcaři vedou už 4:2. Repríza česko-amerického čtvrtfinále z let 2004 a 2005 je blízko. 

32. Finové budou hrát další přesilovku. Za držení odchází na trestnou lavici Radulov. 

32. Finská přesilovka končí. Bude se hrát ve čtyřech, za sekání odjíždí na trestnou lavici Tuomo Ruutu. 

34. Radulov je na ledě, Rusové budou hrát krátkou přesilovku. 

34. Rusové mohli zvýšit vedení. Kovalčukovu bombu z kruhů však Lassilu trefila do ramene. 

34. Ruutu je na ledě, hraje se v pěti. 

36. Finové budou hrát přesilovku. Za hákování je vyloučen Gorovikov. Ve vyložené šanci však fauloval Aaltonena Jemelin, Aaltonen však mohl zakončit, puk si však posunul moc do strany a nakonec s ním skončil až za bránou. 

37. Bude se hrát opět ve čtyřech. Podobná situace té předcházející se stala na druhé straně. Kuljomin ujížděl v oslabení sám na Lassilu, udělal mu blafák, v zakončení mu však zabránilo Salmelovo sekání do hokejky. 

37. Finové vyrovnávají na 2:2! Finové své herní vzepnutí potvrzují i gólem. Immonen vyhrál buly v útočném pásmu pro obránce JANNEHO NISKALU, který tvrdou ranou přes klubko hráčů nedal brankáři Barulinovi šanci zasáhnout.  

37. Hned po vhazování je tu obrovská šance Finů. Granlund po průniku po pravé straně objel branku a bekhendovým pokusem trefil téměř z brankové čáry tyčku Barulinovy brány. 

40. Druhá třetina skončila. 

- Pohled do Košic. Švýcaři po druhé třetině vedou stále 4:2. Nejprve ve 22. minutě zvýšil na 3:1 Ivo Rüthemann, ve 27. minutě sice snížil Ryan Shannon, ve 31. minutě však Švýcarům vrátil dvoubrankové vedení svým druhým gólem Kevin Lötscher. 

- Finové ve druhé třetině otočili kormidlem zápasu a zaslouženě vyrovnali na 2:2. Nejenže Rusy přestříleli 11:7, ale vypracovali si i mnohem víc gólových příležitostí. Navíc hned po srovnání na 2:2 měli velkou šanci na obrat, trefili ale jen tyč.  

41. Začíná třetí třetina. 

41. Hned v úvodu třeti ny si Rusové vytvářejí velký tlak. Rusové opět na úvod poslali do hry Arťuchina a spol. a po jeho teči málem skórovali. Puk se snášel přes Lassilu do branky, finští obránci však puk z brankoviště odpálili mimo. Arťuchin se pak pustil do potyčky s jedním z Finů. 

43. Dvě obrovské šance Rusů. Nejdřívě Afinogenov tečoval v brankovišti střelu Jemelina do tyče, poté mu poslal puk před odkrytou bránu Ovečkin, u pravé tyče však Afinogenov bránu netrefil. 

44. Rusové budou hrát přesilovku. Janne Lajunen dostává dvě minuty za držení Arťuchina, který se ocitl ve velké šanci, Lajunen jej však natlačil do Lassily, kterého Arťuchin zalehl. Na Arťuchina se pak sesypali tři Finové, rozhodčím se však podařilo nebezpečí zažehnat. 

45. Bude se hrát ve čtyřech. Za hákování Puistoly je vyloučen ruský kapitán Morozov. 

44. Lajunen je na ledě. Finové budou hrát krátkou přesilovku. 

47. Na ledě je i Morozov, hraje se v pěti. 

47. A znovu Rusové ve velké šanci. Radulov se za bránou uvolnil od obránce Jaakoly, vystřelil na Lassilu, který puk vyrazil před sebe, Těreščenko však skákavý puk za Lassilu neprotlačil. 

50. Další obrovská ruská šance. Ovečkin jel od červené čáry sám na Lassilu, udělal mu kličku do forhendu, ale nedokázal přehodit jeho beton. 

51. Teď už je ruský tlak drtivý. Kovalčuk dostal puk na levé straně do jízdy, Lassila jeho střelu však lapačkou chytil stejně jako před tím střelu Zinovjeva, který si vyměnil puk s Morozovem, objevil sem sám před Lassilou, ale ten jeho pokus nadvakrát zneškodnil. 

52. Ruský tlak zastavuje vyloučení. Za vražení Komarova na hrazení je vyloučen Kulikov. 

53. Rusové budou hrát víc než minutu ve třech. Za podrážení odjíždí na trestnou lavici Afinogenov. 

53. Tři velké šance Finů. Kapanenův pokus z pravého kruhu trefil jen boční síť ruské brány, radost finských diváků je předčasná. Aaltonen střílenou přihrávkou našel u pravé tyče Koiva, který puk tečoval jen do Barulina. Immonenovu dělovku pak Barulina trefuje do ramene. 

54. Rusové hrají ve čtyřech. 

55. Opět skvělý Barulin. Po střele Salmely od modré dorážel Pesonen, Barulin se však stihl bleskově přemístit a Pesonen jej trefil do výstroje. 

55. Rusové jsou v pěti. 

58. Hned tři ruské šance. Radulovovu teč Lassila s problémy chytil, poradil si i se šancemi dvojice Zinovjev - Zaripov.  

58. Hrají se poslední dvě minuty, Rusové se nedokáží dostat do tlaku. 

60. Rusové poslední šanci ve třetí třetině nevyužili. Dlouho to vypadalo, že Rusové ani nechtějí vyhrát, když si dlouho posílali puk ve vlastním pásmu. Pak ale Afinogenov po přihrávce Kovalčuka pálil zhruba 20 sekund před koncem od modré a jen těsně minul tyč Lassilovy brány. 

60. Skončila třetí třetina.Znamená to, že Rusové skončí v tabulce čtvrtí. 

61. Začíná prodloužení. 

61. Ovečkin schovanou střelou za obráncem poslal na Lassilu, ten však na poslední chvíli zareagovat a puk betonem vykopl. 

62. Kovalčuk se dostal přes Aaltonena, jeho střela však branku těsně minula. 

63. Kulikov jel spolu se Zaripovem ve dvou na jednoho, Zaripov však bránu tvrdou střelou z kruhů také minul. 

64. Ovečkin se z pravé strany protlačil přes dva obránce až před bránu, Lassila mu však hokejkou puk v poslední chvíli vypíchl. 

65. Kukonen dostal ideální přihrávku od Aaltonena mezi kruhy, Barulin však betonem pohotově zasáhl. 

65. 14 sekund před koncem se bude vhazovat před Lassilou. 

65. Prodloužení skončilo. 

- Ve třetí třetině ani v prodloužení gól i přes velké šance obou týmů, především Rusů, nepadl. Rozhodnou tak samostatné nájezdy. Finové je na šampionátu prováděli už dvakrát a jak s Lotyšskem, tak Německem je vyhráli. Všechny tři své nájezdy proměnil finský kapitán Mikko Koivu. Rusové je pojedou na šampionátu poprvé. 

66. Nájezdy začínají. Jako první pojede Fin Immonen. 

66. Immonen bekhendovým blafákem a střelou pod břevno Barulina překonává - 1:0. 

66. Střelu Kovalčuka na lapačku Lassila chytá - 1:0. 

66. Na druhý nájezd Finů se rozjel Mikko Koivu a jako tradičně skóroval - 2:0. Koivu udělal to, co umí nejlépe a co mu na šampionátech vycházelo. Rychlou kličku do bekhendu a následnou střelu nad lapačku. Takhle to akorát z druhé strany prováděl Martin Procházka. 

66. Za Rusy musel skórovat kapitán Morozov, ale nedal. Finové vítězí 3:2 na nájezdy. Morozov zkoušel Lassilu překonat mezi betony, ale finský brankář je srazil včas k sobě. 

- Nejlepším hráčem Ruska byl vyhlášen Nikolaj Kuljomin, nejlepším Finem je po právu brankář Teemu Lassila, který za 60 minut ani v nájezdech gól neinkasoval. 

- Halou zní finská hymna. 

- Poslední pohled do Košic. Švýcaři vyhráli nad Američany 5:3, a rozhodli tak o tom, že se Češi utkají ve středu od 16:15 ve čtvrtfinále právě s hokejisty USA. Jiskřičku naděje pro Američany sice v 59. vykřesal gólem James van Riemsdyk. Do prázdné brány však skóre uzavřel Švýcar Ryan Gardner. 

- Finové výhrou nakročili k tomu, aby v tabulce osmifinálové skupiny E skončili druzí. Na třetí místo klesnou jen tehdy, pokud Němci vyhrají za tři body v zápase s Českem. Pokud by zůstali druzí, hráli by ve čtvrtfinále s Norskem. Rusové skončí čtvrtí a střetnou se s vítězem večerního zápasu mezi Kanadou a Finskem. 

- S tímto se s Vámi loučím a u další online reportáže se těším na shledanou. 

 

Právě se děje

Další zprávy