HOKEJ ŽIVĚ Česko - Rusko 3:2. Češi vyhráli skupinu

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
8. 5. 2011 18:40
Přečtěte si online reportáž ze zápasu osmifinálové skupiny E na mistrovství světa mezi českými hokejisty a Ruskem, který Češi vyhráli 3:2 a zajistili si s předstihem první místo ve skupině. Rusové naopak zůstali čtvrtí a před zápasem s Finskem jim hrozí, že nastoupí ve čtvrtfinále na dvojici Kanada - Švédsko. Velkou kaňkou na zápase je zranění nejlepšího českého střelce Milana Michálka a obránce Karla Rachůnka, které tvrdými zákroky poslal k ledu ruský tvrďák Jevgenij Arťuchin. Ani jeden z českých hráčů už nenastoupil do třetí třetiny.
Šarvátka v zápase Česko - Rusko, vpravo Petr Čáslava
Šarvátka v zápase Česko - Rusko, vpravo Petr Čáslava | Foto: Lukáš Drštička

Minuta po minutě

- To je ode mě pro dnešek vše a těším se s vámi na shledanou v pondělí ve 20:15 při zápasu českého týmu s Německem. 

- Popáté zní halou v Bratislavě česká hymna. 

- Nejlepším hráčem Ruska byl zvolen Alexej Těreščenko, z Čechů si pro cenu přichází střelec vítězné branky Tomáš Plekanec. 

- Pohled do Košic. Švédové vyhrávají 2:0. Druhou branku vstřelil do prázdné brány opět Mikael Backlund. Švédové si tak zajistili postup do čtvrtfinále, navíc pomohli k postupu i hokejistům USA. Švýcaři postoupí jen tehdy, když za tři body porazí Američany a Norové za tři body prohrají s Francií. 

- Češi s předstihem vyhrávají svou skupinu, když vyhráli na šampionátu i pátý zápas a celkově na MS desátý v řadě. Rusové zůstávají čtvrtí a budou mít co dělat, aby se ve čtvrtfinále vyhnuli Kanadě, popřípadě Švédsku. 

60. Zápas skončil - Češi vyhráli 3:2. 

60. Novotný vyhrál buly, Češi se osvobozují. 

60. Po icingu se vhazuje před Pavelcem. 

60. Posledních 9 sekund. Rusové si berou time-out. 

60. Rusko odvolává brankáře, bude hrát v šesti hráčích v poli. 

59. Oba týmy jsou v plném počtu. 

59. Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny. 

58. Obrovská šance Čechů na pojištění výhry. Průcha dostal přihrávku do brejku za ruskou obranu, v samostatném úniku jej však Barulin vychytal. K puku dojel Židlický, ležícího brankáře však překonat nedokázal. 

57. Bude se hrát ve čtyřech. Za vzájemnou potyčku před Barulinem odcházejí na trestnou lavici Radulov a Voráček. 

56. Rusové snižují na 2:3! Rusové se dostávají zpět do hry. Obránce Kalinin se od pravého mantinelu probil až před Pavelce, předložil puk před prázdnou bránu DENISU ZARIPOVOVI a ten pohodlně skóroval.  

55. Obrovská šance Rusů, vynikající Pavelec. Pavelec nejdříve vyrazil střelu Kalinina a neskutečným zákrokem si poradil i s dorážkou Kuljomina. 

54. Arťuchin je na ledě, Rusové jsou v pěti. 

52. Další česká přesilovka. Za nedovolené bránění odchází na trestnou lavici nejviditelnější ruský hráč dnešního zápasu Arťuchin. 

- První změna stavu v Košicích. Ve 48. minutě otevřel skóre Švéd Backlund. 

50. Aťušov je na ledě, Rusové hrají v pěti. 

49. Dvě velké české šance. Jágr ani Plekanec však Barulina nepřekonali, protože trefili vysokého brankáře Ruska. 

48. Češi budou hrát přesilovku. Na trestnou lavici jde za nedovolené bránění Aťušov. 

43. Plekanec nájezd proměnil - Češi vedou 3:1! Plekanec to udělal mistrně. Natáhl si Barulina k levé tyčce, stáhl si puk na forhend a po dlouhé kličce k pravé tyčce zasunul puk pod Barulinovu natáhnutou paži. 

43. Plekanec pojede trestné střílení. Obránce Nikulin hodil při úniku českého útočníka hůl před Plekancovu hokejku a puk a rozhodčí nařídil samostatný nájezd. 

41. Smutné zprávy z českého týmu. Karel Rachůnek ani Milan Michálek ke třetí třetině nenastoupili. 

41. Začala třetí třetina. 

- Rusům se povedlo nabourat za stavu 2:0 a české herní převaze nabourat sebejistotu svěřenců Aloise Hadamczika. Postaral se o to ruský tvrďák Arťuchin, který poslal na ošetřovnu Milana Michálka a Karla Rachůnka. A také snižující gól Alexeje Těreščenka v přesilovce. 

- Druhý pohled do Košic. Ani ve druhé třetině gól v zápase Švédsko - Švýcarsko nepadl. 

40. Skončila druhá třetina. 

40. Morozov je na ledě. 

40. Arťuchin to už teď vážně přehnal. Po střele Rachůnka českého obránce dohrál, Rachůnkovi odletěla helma a po pádu hlavou na led si přivodil krvavé zranění. Vylučovat se však nebude, i když i Rachůnek odchází s lékaři na ošetření. 

39. Průcha, který zaplnil místo za Michálka, si sjel mezi kruhy, Barulin však výborným zákrokem vyrážečkou puk vytěsnil.  

38. Přesilovku tentokrát budou hrát Češi. Za sekání na Novotného jde dnes podruhé na trestnou lavici Alexej Morozov. 

38. Havlát je na ledě, Češi jsou v pěti. 

37. Rusové jsou kompletní, budou hrát více než minutovou přesilovku. 

36. Bude se hrát ve čtyřech. Havlát vysekl hokejku ruskému obránci a za sekání jde na trestnou. 

35. Češi budou hrát přesilovku. Za krosček jde na trestnou střelec ruské branky Těreščenko. 

34 Je to špatné. Milan Michálek odchází do kabin v doprovodu lékaře. 

32. Rusové snižují na 1:2! Po sedmnácti sekundách Rusové využívají svou přesilovku. Střelu Radulova od modré vyrazil Pavelec jen před sebe a ALEXEJ TĚREŠČENKO byl u odraženého puku nejdříve a nepovedenou dorážkou překonal Pavelce pod rukou. 

32. Arťuchin je na ledě, Rusové hrají přesilovku. 

32. Ve čtyřech budou hrát i Češi. Za seknutí do brankáře Barulina je vyloučen Plekanec. 

31. Michálek je na ledě, zdá se, že bude v pořádku. 

30. Bělov je na ledě, Rusové budou hrát ve čtyřech. 

30. Češi budou hrát dvojnásobnou přesilovku. Arťuchin jako smyslůzbavený vyjížděl po českých hráčích. Nejdříve srazil Rachůnka, pak Havláta a poté si mimo puk počkal na Milana Michálka. Ramenem jej trefil do hlavy, bude však pykat jen dvě minuty za nedovolené bránění. 

28. Češi budou hrát druhou přesilovku. Za nedovolené bránění jde na trestnou lavici obránce Bělov. 

27. A další šance Rusů. Arťuchin vypíchl puk Čáslavovi, nahrál jej před odkrytou bránu Pavelcovi, který betonem puk vykopl mimo. 

24. Šanci mají i Rusové. Morozov se hned po návratu z trestné lavice ocitá ve velké šanci, Pavelec však jeho střelu vyrážečkou kryje. 

24. Morozov je na ledě, Češi přesilovku nevyužili. 

23. Obrovská šance Červenky. Jágr mu v přesilovce předložil puk ideálně mezi kruhy, Červenka však bránu minul. 

23. Tvrdé střely Červenky a Židlického Barulin chytá. 

22. Po střele Židlického se puk odrazil k Havlátovi, ten však z dorážky mířil mimo. 

22. Češi budou hrát první přesilovku. Za faul vysokou holí je vyloučen ruský kapitán Alexej Morozov. 

21. Začala druhá třetina. 

- Český tým pokračuje v nastaveném trendu z předchozích zápasů a je herně lepší než soupeř. Po gólech Voráčka a Jágra zaslouženě vede 2:0. Rusové měli ještě za stavu 0:0, ale střelu Zaripova parádním zákrokem zlikvidoval brankář Pavelec. 

- První pohled do Košic. Švédové hrají zatím se Švýcary nerozhodně 0:0. 

20. Skončila první třetina. 

16. A už je to o dva góly - Češi vedou 2:0! Podruhé na šampionátu se trefil JAROMÍR JÁGR, tedy hrdina předchozího vzájemného duelu v Brně. Po jeho přihrávce vyvezl Plekanec kotouč z obranného do útočného pásma a ten předložil pod sebe Jágrovi. Devětatřicetiletý útočník Omsku si najel z pravého mantinelu na střed hřiště a střelou mezi dvěma obránci trefil přesně pod Barulinovu lapačku. Gól nutno připsat i Ovečkinovi, který se s Jágrem nevrátil. 

14. Česko vede 1:0! Úvodní branku zápasu i na tomto šampionátu dává útočník JAKUB VORÁČEK. Tohle střídání se třetímu českému útoku povedlo. Marek by za bránou faulován, při signalizované výhodě Rolinek předložil puk Škoulovi, střelu českého obránce Barulin vyrazil jen před Voráčka, který z otočky poslal puk do prázdné brány. 

11. První velká šance Rusů brankou nekončí. První ruský útok přečíslil českou obranu, Morozov předložil puk Zaripovovi před odkrytou bránu, Pavelec však fantastickým zákrokem lapačkou střelu chytil. 

11. A další velká šance Čechů. Puk se po vhazování dostal před bránu k Havlátovi. Ten se pokoušel lehkým obloučkem přehodit Barulinův neton, bránu však minul.  

7. První obrovská šance Čechů.Červenka ujížděl z levé strany sám na barulina. Puk mu sice trochu poodjel, ale nakonec zakončil bekhendem, Barulin však zasáhl. 

6. Havlát je zpět na ledě, Češi jsou v plném počtu. 

4. Rusové budou hrát přesilovku. Na trestnou lavici jde za nedovolené bránění Martin Havlát. 

1. Zápas začal. 

- Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Sterns (USA) - Arm (Švýc.), Děďujla (Běl.) 

- Předpokládaná sestava Ruska: Barulin - Nikulin, Bělov, Atjušov, Tjutin, Kalinin, Kornějev, Kulikov, Jemelin - Zaripov, Zinovjev, Morozov - Kovalčuk, Tereščenko, Radulov - Ovečkin, Kajgorodov, Afinogenov - Gorovikov, Kuljomin, Arťuchin.  

- Předpokládaná sestava Česka: Pavelec - Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava, Němec - Jágr, Plekanec, Červenka - M. Michálek, Eliáš, Havlát - Voráček, Marek, Rolinek - Frolík, Novotný, Hubáček - Průcha. 

- Češi budou v sestavě v brance tradičně s Ondřejem Pavelcem, třinácti útočníky a poprvé i sedmi obránci, když se poprvé na šampionátu představí Ondřej Němec. 

- Zápas bude zajímavý i pro Jana Marka, který odmítá komunikovat s ruskými novináři. Jeden z nich totiž napsal článek o tom, že Marek prohlásil, že by polovinu ruského týmu vyměnil. Marek to ale dementoval a při zmínce na celou záležitost je velice rozezlený. 

- Recept na Rusy, kteří vyhráli poslední tři zápasy na šampionátu, je to, že Rusové mají mezery v obraně. "Překvapilo nás, že nejsou tak aktivní do obrany. Hodně otvírají prostor, nechávají volné střední pásmo. I oni to ale vědí a trošku to změní," dodal Paleček.

 

- Úřadující světoví šampioni na turnaji doposud jako jediní neztratili ani bod, když vyhráli všechny čtyři zápasy. "Tým není potřeba krotit. Daří se, jsme spokojeni a je to vidět i na tréninku. Hráči ale ví, o co se hraje, že rozhodující utkání je až to sedmé. Jsou zkušení a mají toho za sebou hodně," řekl před zápasem asistent trenéra českého týmu Josef Paleček. 

- Pojďme k českému týmu. Češi na světových šampionátech vyhráli už devět zápasů v řadě, navíc mají i výhodu v tom, že poslední vzájemný zápas na Českých hrách v Brně vyhráli 6:3. V tomto zápase zářil Jaromír Jágr, který jeden gól dal a na další tři přihrál. 

- S Ovečkinem se pojí i jedna událost z ranního rozbruslení. Ostrou ranou trefil do masky brankáře Barulina, který musel být ošetřen lékaři. Přesto ruský brankář do branky nastoupí od úvodu utkání. 

- Poprvé do šampionátu nastoupí ruská superstar Alexander Ovečkin, který bude nastupovat ve třetím útoku vedle Afinogenova a Kajgorodova. Ovečkin tak nastoupí proti českému týmu poprvé od loňského finále MS, kde Češi vyhráli 2:1. 

- V kádru už není ruská brankářská jednička Jevgenij Nabokov, který tým opustil kvůli zranění. Pozici jedničky nejen v zápase s Českem, ale i ve zbytku šampionátu bude plnit Konstantin Barulin. 

- Současně vám budeme přinášen změny stavu ze zápasu osmifinálové skupiny F mezi Švédskem a Švýcarskem, v němž se může rozhodnout o dalším postupujícím z "košické" skupiny. 

- V Bratislavě jde o hodně. Pokud Češi vyhrají v základní hrací době, s předstihem si zajistí první místo ve skupině. Pokud budou Češi po šedesáti minutách s Rusy remizovat, budou mít před zápasem s Německem boj o první místo ve své moci. Pokud však v základní hrací době prohrají, Rusové se na ně bodově dotáhnou a díky lepšímu vzájemnému zápasu budou mít před zápasem s Finskem umístění na prvním místě ve svých rukách.  

- Dobrý den, vítám vás u online reportáže ze zápasu osmifinálové skupiny E na mistrovství světa mezi českými hokejisty a Ruskem. Zápas začíná v 16:15. 

 

Právě se děje

Další zprávy